טום מוזס: "ה-GIA יקים מתקן יצור לאבנים סינתטיות לצורכי מחקר"

טום מוזס: "ה-GIA יקים מתקן יצור לאבנים סינתטיות לצורכי מחקר"

סגן נשיא בכיר במעבדה הגמולוגית של אמריקה, הרצה אתמול בפני משתתפי שבוע היהלומים על הדרכים המתקדמות לזיהוי סינתטיים ומעקב אחר יהלומים טבעיים מהמכרה ועד לצרכן

סגן נשיא בכיר, וסמנכ"ל מעבדות ומחקר במכון הגמולוגי של אמריקה ( GIA ), טום מוזס ( Tom Moses), הרצה אתמול (א') בפני משתתפי שבוע היהלומים הבינלאומי הישראלי על האמצעים המתקדמים שנוקט המכון לזיהוי אבנים סינתטיות.         

נשיא הבורסה, שמואל שניצר, פתח את ההרצאה ועמד על הקשר האיתן בין ה- GIA לתעשיית היהלומים הישראלית. "במשך שנים רבות היינו חברים טובים. מערכת היחסים בין GIA וישראל היא חזקה וגדלה. אנחנו יודעים שהקשר שלכם אלינו בא מהלב", אמר. שניצר התייחס גם לסוגיית היהלומים המטופלים שהתגלו על ידי ה- GIA , והבטיח לקהל כי הנהלת הבורסה תנקוט עמדה חזקה הרבה יותר מאשר בעבר בהתמודדות עם מי שימצא מפר את כללי ההתנהגות. "שיבחתי את ה-FBI  ומשטרת ישראל על עומק החקירה שערכו. שיתפנו עימם פעולה באופן מלא, וכולנו רוצים לרדת לעומקו של העניין", אמר שניצר וציין, כי "אנו מצפים לתשובות בזמן הקרוב".
 
                                      
                  "הנהלת הבורסה תנקוט עמדה חזקה הרבה יותר  בטיפול במפירי כללי ההתנהגות בבורסה".
                   נשיא הבורסה, שמואל שניצר           
                   צילום: פוקס
 
טום מוזס גם התייחס בדבריו ליחסים בין ה- GIA וענף היהלומים הישראלי, כמו גם לסוגיית היהלומים המטופלים. לדבריו, ה- GIA מרחיב את נוכחותו בישראל. "אנחנו מאוד שמחים על ההתרחבות בישראל, שפירושה שיש לנו את היכולת לדרג יותר אבנים", הסביר מוזס. אנחנו נמצאים בזמנים מאתגרים. אנחנו צריכים להישאר ביחד, לעבוד יחדיו, וכך נעבור אותם", אמר.

בהרצאתו עמד מוזס על הדרכים המתקדמות שבהן עושה ה- GIA שימוש לאיתור אבנים סינתטיות והציג את תוצאות המחקרים האחרונים בתחום וכיצד הם מיושמים הלכה למעשה. ""מצאנו ראיות ברורות למשטח חומר זר על כמה מהאבנים. ברגע שהסרנו אותו, הצלחנו להבחין בהבדל שיטתי בגוון", אמר מוזס, בהתייחסו לכ-250 יהלומים שהגיעו למעבדה, ושלושה רבעים מהם יצאו ממנה בדירוג שונה. עוד עמד מוזס על האיכויות הן של יהלומים טבעיים והן של יהלומים סינתטיים, כמו גם על הדו"חות השונים שמפיק ה-GIA. בכל הנוגע לסינתטיים הסביר מוזס, כי "זה לא משהו שהולך להיעלם. זו טכנולוגיה ואנחנו נצטרך ללמוד להתמודד עם זה".

                   
                  "האבנים הסינתטיות לא הולכות להיעלם", טום מוזס אתמול  
                  צילום: פוקס 
                   
                  טום מוזס: "אנחנו מאוד שמחים על ההתרחבות בישראל"  
                  צילום: פוקס
 
       
 

בהמשך עמד מוזס על ההתפתחויות ב- GIA , הסביר על השירותים החדשים של המכון, ובהם דו"ח הפוקוס ( Focus Report ), שמכוון לקהל דור המילניום, ומהווה חלק מהיוזמה של ה-GIAלהנהיג עלויות נמוכות יותר ויותר. דו"ח הפוקוס הינו דיגיטלי וניתן להדפסה עצמית, ומחירו נע בין 20 ל-22 דולר. דו"ח הפוקוס מיועד ליהלומים של 0.15 ו-0.29 קרט.

הוא סיפר גם על שירות ה- RFID, תוכנית פיילוט שהשיק המכון ברבעון הראשון של השנה המציעה אינטגרציה חלקה עם שירותי האינטרנט של ה-GIA, המאפשרת מיון ועיבוד מהירים של יהלומים.

נושא אחר שעלה בהרצאה הינו המאמץ של ה- GIA "להבין טוב יותר את האתגרים" של יצור יהלומים סינתטיים, על ידי פתיחת מתקן לייצורם. מוזס הבטיח לקהל, כי ה-GIAלא ימכור סינתטיים. "אנחנו מנסים לחזות מה יעשו יצרני הסינתטיים", אמר מוזס והסביר כי המטרה היא להרחיב את הידע של המעבדה, שצפויה לייצר את היהלומים הראשונים בינואר 2016.

מוזס פירט על תוכנית ה- Mines to Market ( מהמכרה לשווקים), שצפויה להתחיל בפיילוט ב- 2016 . הוא הסביר שה- GIA עובד עם מפיקות יהלומים על מנת לעקוב אחר מסלולם של יהלומים ממכירתם כגלם ועד יצורם כמלוטש, במטרה להצליח להציג בפני הצרכנים את הסיפור של היהלום שהם רכשו. "זה מתמקד בחיובי. רבים בתעשייה רואים את החשיבות של זה להמשך". המשימה הבסיסית של המכון הגמולוגי האמריקאי היא לחנך את הציבור, ותוכנית זו תספק את הקשר לצרכנים", הסביר מוזס וציין, כי התוכנית גם תשפר הזדמנויות שיווק יהלומים, "אם זה אומר למכור יותר יהלומים, אנחנו שמחים", אמר.

הפרויקט האחרון עליו דיבר מוזס הוא ה- Melee Screening ( סריקת אבני מלס), שצפוי לצאת בתחילת 2016 . לדבריו, מכונות ה- DiamondCheck יציעו מיון יהלומים שבין 1 מ"מ ל- 3.5 מ"מ בעלות נמוכה, והן יוצגו לבורסות. אלו יאפשרו למיין עשרות אלפי יהלומים מדי יום. "המטרה שלנו היא לעשות כל מה שניתן על מנת להגן על היושרה של יהלומים טבעיים", סיכם מוזס.

באדיבות אתר מכון היהלומים הישראלי