ו' הנשיאים נפתחה באופן רשמית במושב משותף של ראשי הארגונים

ו' הנשיאים נפתחה באופן רשמית במושב משותף של ראשי הארגונים

הרווחיות, מחנק האשראי, מימון בנקאי, יהלומים סינתטיים, המחירון של רפפורט, מחירי הגלם הגבוהים ולאן פונה ענף היהלומים העולמי הם הנושאים הבוערים שעמדו על סדר יומה השני של הוועידה

ועידת הנשיאים לשנת 2015 נפתחה היום (ב') באופן רשמי בתל אביב בהשתתפות בכירי ענף היהלומים הישראלי והבין לאומי, שר המחצבים של בוצוואנה, שגרירי בלגיה, דרום אפריקה, אנגולה והודו, נציגי חברות הכרייה הגדולות, נשיאים מכ-30 בורסות החברות בפדרציה העולמית של בורסות היהלומים ( WFDB ) ו-16 חברי ההנהלה של התאחדות יצרני היהלומים הבינלאומית ( IDMA ). האירוע החל בביצוע מרגש של דוד ד'אור, בליווי קלידים וסקסופון, לשיר שתמיד מצליח להקסים, somewhere over the rainbow , והמשיך בשני שירים נוספים, לא פחות מרגשים, קרוזו, המזוהה עם לוצי'אנו פברוטי ו- time for love .

מייקל גרינספאן שהנחה את האירוע, הזמין את נשיא הבורסה, שמואל שניצר, לשאת דברי פתיחה: "אני שמח שיש לנו הזכות לארח השנה את הוועידה", אמר שניצר והציג ועמד על האתגרים הניצבים בפני הענף. "עלינו לדאוג שההתפתחות והצמיחה ימשיכו גם בשנים הבאות. לשם כך עלינו להבטיח כי מספר גורמים יוסיפו להתקיים, כשבראש ובראשונה עומדת הרווחיות בענף. אתגר נוסף שעומד לפתחנו הוא המימון הבנקאי. ענף הבנקאות שינה את עמדתו ביחס לענף היהלומים, ובנקים מסוימים משכו את רגליהם ממנו".

                 
                 שמואל שניצר: "עלינו לדאוג שההתפתחות והצמיחה ימשיכו גם בשנים הבאות". הבוקר בוועידת הנשיאים
                  צילום: פוקס
 
"גישה זו אינה נכונה, לאור הגברת השקיפות בה מתנהל הענף. האתגר השלישי הוא המחירון של רפפורט. אני מעריך את מרטין רפפורט ומודע לאחריות הכבדה הרובצת על כתפיו, עם זאת החלטותיו גורמות לתהליך שמשפיע על כל הענף. קבלת ההחלטות באופן עריכת השינויים במחירון אינה שקופה דיה ויש לעשות זאת בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים".

שניצר עמד בדבריו על התנהלות הבורסה בפרשת היהלומים שעברו טיפולי צבע ותיאר את שיתוף הפעולה עם גורמי האכיפה למניעת הישנות מקרים דומים בעתיד. בהמשך הדברים הוקיר שניצר את פועלם של נשיא ה-WFDB, ארני בלום ושל נשיא IDMA, מקסים שקדוב, והזמין את הקהל להשתתף בשבוע היהלומים הבינלאומי הבא שיתקיים בבורסה באוגוסט הקרוב.

                 
                 ארני בלום: "במהלך הוועידה אנו מתכננים לדון רבות בנושאים הבוערים"
                 צילום: פוקס
 
נשיא התאחדות תעשייני היהלומים וסגן נשיא הבורסה, יעקב (קובי) קורן, אמר: "אתמול ציינתי כי אם הוועידה לא היתה מתקיימת היום היה עלינו לזמן אותה. אנו עומדים היום בפני צומת דרכים ועלינו לקבל את ההחלטות הנכונות שיובילו אותנו לדרך הנכונה. עומדים בפנינו כמה אתגרים ובהם דירוג צבע לא נכון של מעבדות גמולוגיה, טנדרים ומכירות פומביות של גלם בהם עלינו להבטיח כי הגלם נבדק באמצעות הגליתיאה ויהלומים סינתטיים. אני קורא למעבדות הגמולוגיות ליצור תעודות שונות ליהלומים טבעיים וסינתטיים כך שציבור הצרכנים יוכל להבחין בין השניים".

קורן התייחס למחירון היהלומים של רפפורט ולנושא המימון הבנקאי ואמר כי, "לכל אחד יש זכות לקבוע מחירי מלוטש. עם זאת עליו לעשות זאת בשקיפות ובשתוף פעולה עם הגורמים המתאימים בענף. ענף היהלומים העולמי פחות נגיש לכסף, עלינו למצוא את הנתיב למקורות מימון חדשים שיזרימו כסף לתעשייה".

                  
                 הבוקר בוועידה
                 צילום: פוקס 

נשיא ה-WFDB, ארני בלום, בירך את הבורסה ואת ההתאחדות על הארגון המופתי של האירוע ועמד על הנושאים החשובים שלשמם התכנסה הוועידה. "איני זוכר כמה פעמים כבר ביקרתי בישראל אבל אני תמיד שמח להיות כאן ולראות הרבה אנשים מוכרים מענף היהלומים הישראלי והעולמי. אני רוצה לברך את הבורסה וההתאחדות על יצירת האירוע הנפלא הזה הדורש ארגון למופת ועבודה רבה. במהלך הוועידה אנו מתכננים לדון רבות בנושאים הבוערים וגם להנות כאן ולהרחיב את מעגל הקשרים העסקיים שלנו."

זו תקופה מאתגרת לענף היהלומים הישראלי. האתגרים גורמים לנו לשמור על עירנות ומוכנות להתמודד אתם. זיכרו שהתמודדנו איתם בעבר ונמשיך להתמודד עמם בעתיד. אנו מפיקים יהלומים אשר מבטאים אהבה ומחויבות, והם נשארים לנצח. המצב בענף לא פשוט והוא אינו משתנה כבר כמה חודשים. עלי להדגיש כי אנו ב-WFDB ו-IDMA מודעים למצב ונוקטים בפעולות כדי להתמודד עם האתגרים הרבים".

"הרווחיות הנשחקת ומחנק האשראי עומדים לנגד עינינו, כמו גם מחירי הגלם הגבוהים. אנו מעוניינים שחברות הכרייה והבנקים יהיו נגישות יותר לחברים שלנו. המצב בו חברים מפסידים כסף על בסיס יומי אינו יכול להימשך. נפגשנו עם ראשי החברות המפיקות והבנקים, והבהרנו להם כי יש לנו יחסים סימביוטיים ועליהם להבין שהם זקוקים לנו כפי שאנו זקוקים להם. כמובן שאנו לא עובדים לשם שמים וחייב להיות יותר 'תן וקח', ואנו דורשים פעולה נחרצת מצד החברות המפיקות. חברינו בבנקים דואגים ורוצים יותר שקיפות ואנו מבינים זאת. מחברות משפחתיות וריכוזיות יש להפוך לחברות שקופות יותר ואנו פועלים לשם כך".

עם זאת הבנקים צריכים להבין שתהליך כזה והבנת הצורך בשינוי דורשים זמן. אנו נמצאים בתקופה חדשה ועלינו לעשות את ההתאמות הדרושות, תוך יצירת דיאלוג פתוח עם הבנקים, אך אנו זקוקים ליותר מעשים מדיבורים. כמה עוד מגזרים פתחו את עצמם לשינויים מרחיקי לכת כמו ענף היהלומים? אנו פועלים למען שקיפות ועובדים רבות לשם כך."

בלום התייחס לכח המשימה למניעת הלבנת הון (FATF) ואמר כי ה-WFDB עובדת איתו בשיתוף פעולה הדוק כדי לשמור על טוהר נתיבי זרימת הכסף בענף. "כח המשימה למניעת הלבנת הון עובד ללא לאות ונפגשנו עם נציגיו לפני כמה חודשים. לתעשיית היהלומים אין מה להסתיר ואנו מעונייים להדק את שיתוף הפעולה עם ה-FATF".

באשר לנושא היהלומים הסינתטיים ולדירוג היתר של צבע היהלומים אמר בלום כי, "אני יודע כי חברנו בבורסת היהלומים הישראלית לא מאפשרים לסחור בסינתטיים וכל בורסה יכולה לקבוע את המדיניות שלה בנושא. כל עוד הנושא מדווח אין לנו בעיה עם זה. בזמנים משתנים במהירות עלינו להסתגל ולנוע עם הקדמה. ראינו שמעבדה אחת כבר נסגרה. אין מקום לפעילות עבריינית שכזו, כמו גם טיפולי הצבע שהגיעו באחרונה לכותרות".

בהמשך אמר בלום כי ה-WFDB מתייצבת מאחורי קרן סימן היהלום העולמית (WDM) ומעניקה לה את הרוח הגבית הדרושה לפעילותה. "אנו מאמינים בשיווק יהלומים גנרי ותומכים במלוא הכח ב-WDM היות ושיווק גנרי הוא חיוני לעתיד הענף שלנו. בתחרות מול מוצרי יוקרה אחרים כמו מכוניות, גאדג'טים ועוד, ענף היהלומים נמצא מאחור. קיימות כל כך הרבה הזדמנויות להראות לצרכנים שזה הרגע המתאים לרכוש יהלום ועלינו לתקשר זאת. WFDB מתייצבת מאחורי ה-WDM במטרה לקדם את מטרותה ויעדיה של הקרן להגביר את המעורבות הצרכנית ביהלומים וראינו כבר תוצאות יפות בדובאי.

בלום חתם את דבריו בברכות לארגון המפיקות העתיד לקום ולמשתתפי הוועידה. "שמחנו לשמוע על הקמת ארגון משותף לחברות המפיקות, אני מאחל לו בהצלחה ונשמח לעבוד איתו בשתוף פעולה. בואו נתחייב למציאת פתרונות כאן בוועידה. זכרו שאנו חלק מתעשייה מכובדת ואנו גאים להיות חלק ממנה. תהנו מהשהות שלכם בישראל".

נשיא IDMA, מקסים שקדוב, בירך את בורסת היהלומים הישראלית והתאחדות תעשייני היהלומים בישראל המארחות את הוועידה ואמר: "היכולת שלכם להתמודד עם מצבים חדשים ולהתסגל לשינויים בשוק היא יוצאת דופן. אני מאמין שיש לנו הרבה מה ללמוד מענף היהלומים הישראלי", אמר.

בדומה לקודמיו התייחס שקדוב ללחצים המופעלים על שרשרת הייצור ובהם מחירי הגלם הגואים, הירידה המשמעותית ברווחי הסוחרים, מחנק האשראי בענף והתחרות מול מוצרי היוקרה. "אנו מאבדים את מקומנו בשוק מותגי היוקרה לטובת מוצרים אחרים. אנו מאמינים שבעיות אלה יבואו על פתרונן. תנו לצרכנים להחליט מה הם אוהבים אהבה טבעית או סינתטית. עלינו למצוא בוועידה את הפתרונות הנכונים. אל תשכחו שאנו מוכרים רגשות, ואני מקווה שרגשות אלה יחזרו שוב לצינורות השיווק ויאפשרו לנו להתמודד עם האתגרים שעומדים בפנינו", אמר.

נשיא קונפדרציית התכשיטנים העולמית (CIJBO), גיאטנו קאבליירי (Gaetano Cavalieri), בירך את הקהל. "אני מרגיש כאן כמו בבית. אני רוצה לאחל הצלחה לארני ולמקסים ולחברי ההנהלה של הארגונים שלהם". קאבליירי הודה לבורסה ולהתאחדות ולעומדים בראשן ועל הארגון המופתי של הוועידה.

"הוועידה השנה מתקיימת בתקופה מעניינת בעוד ששוק היהלומים התנהל באיטיות בשנתיים האחרונות ההתאוששות קרובה מתמיד", אמר קאבליירי "אנו עדים לצמיחה בשווקים המתפתחים של סין והודו, בשעה שתחזית הצמיחה של הבנק העולמי צופה גידול בצמיחה בשתי מדינות אלה. אך תחזיות אלה לא תקפות לכל המדינות. התעשייה שלנו עוברת שינוייים גדולים ובהן חברות קטנות בינוניות הנמצאות בבעלות משפחתית. "ההתפתחות העסקית בהווה היא כזו שבסביבה הארגונית הנוכחית חברות קטנות ובינוניות לא יוכלו להמשיך להתקיים, וזאת בין היתר בשל מחנק האשראי".

קאבליירי עמד על התוכנית החדשה המיושמת בענף התכשיטים המסדירה את הדיווח לחברה וניהול הסיכונים, וכן על השורשים להעדר המימון הבנקאי בענף הנעוצים הרחק בעבר. "הרווחים של השחקנים הקטנים אחראים למימון התעשייה שלנו. מצב זה הוא בלתי נסבל לאור השחיקה המתמשכת ברווחיות שלהם", אמר. ומנה את הכשלים בשוק ובענף היהלומים שגורמים למצב זה.

קאבליירי התייחס לדירוג יתר של יהלומים ותיאר את הפעולות ש-CIBHO נוקטת כדי להתמודד עם התחומים האפורים בתעשיית היהלומים והתכשיטים. "אין תקן דירוג רשמי של התעשייה. כל מעבדה יכולה ליצור דוחות משלה, אך לא תעודות. דנו בזאת באריכות בקונגרס CIBJO שהתקיים באחרונה בברזיל". את דבריו סיים קאבליירי בקריאה לראשי הארגונים העמיתים שתפעל להסדרת דירוג היהלומים: "עלינו להקים ועדה משותפת עם WFDB ו-IDMA שתתמודד עם נושא דירוג היתר של יהלומים".

שר המחצבים, המים ומקורות האנרגיה של בווצוואנה אונקוקנה קיטסו מוקיילה (Onkokame Kitso Mokaila), אמר: "כולנו נמצאים כאן כדי שהתעשייה תהיה רווחית ושנוכל להפיק את המירב מהענף שלנו. כמו בכל ענף אנו מתמודדים עם בעיות ואתגרים. אנו בבוצוואנה עושים ככל שביכולתנו לשמור על הקיימות של התעשייה ואנו נמצאים כאן במטרה להקשיב. אני מודע למחירי הגלם הגואים, אך עם זאת ברצוני להבטיח שהתעשייה תיצור מקומות עבודה חדשים בארצנו. עלינו להגביר את השקיפות כדי לשמור על הקיימות של הענף. עתיד ענך היהלומים נמצא בידיים של כולנו."

יו"ר המועצה ההודית לקידום היצוא של אבני חן ותכשיטים (GJEPC), ויפול שאה (Vipul Shah) עמד על חשיבותה של הודו בשוק הבינלאומי. "בקרוב נחנוך את מרכז סחר חדש ליבוא ומכירת גלם בשיתוף עם בורסת היהלומים של בהרט (Special Notified Zone) ואנו מעוניינים לדון בדרכים שיביאו לצמיחת ענף היהלומים. יוזמה זו תביא להחזרת הביטחון בתעשייה". שאה הוקיר גם את יוזמתן של החברות המפיקות להקים איגוד משותף. "אני מקדם בברכה את החברות אלרוסה ודה בירס ומאחל לעומדים בראשן הצלחה במאמציהם. תעשיית היהלומים של הודו תמיד תנקוט בגישה חיובית ודינמית כלפי מהלכים שיקדמו את הענף", אמר.

נשיא הבורסה לאבני חן, שלמה אשד, עמד על ההיסטוריה של הבורסה לאבני חן ועל השינויים שהטמיעה הבורסה בראשותו לקידום השיווק. "צבע מביא שמחה לעולם. יהלומים ואבני חן הם תאומים. כמו תאומים הם סובלים מאותן בעיות. אני מאחל לכולנו דיונים ערים ופוריים לקידום תעשיית היהלומים ואבני חן. בסיום דבריו העניק אשד אותות הוקרה לנשיא הבורסה, שמואל שניצר, ולנשיא ה-WFDB, ארני בלום.

הישיבה המשותפת של ועידת הנשיאים לשנת 2015 הסתיים בהרצאתו של פרנק מולר, מנכ"ל חברת הייעוץ למותגי יוקרה, Bridge to Luxury, על שיווק יהלומים והתחרות מול מוצרי היוקרה בשוק.