האם בריטניה תישאר באיחוד האירופי? אילו נכסים רק עולים בזמן האחרון? כיצד משפיעה ריבית המשכנתאות בארצות הברית על השוק? והאם יימשך החילוץ של כלכלת יוון? היכנסו לסקירה השבועית
כולם מדברים על משאל העם שיתקיים השבוע בבריטניה ויקבע האם הממלכה תישאר חלק מהאיחוד האירופאי או לא. ליציאתה של בריטניה מהאיחוד אכן יש השפעות מרחיקות לכת, אך בהחלט לא מדובר בקריסה של שוקי ההון וסופו של עולם הכלכלה, למרו שהתקשורת אוהבת ליצר כזו אוירה.
יחד עם זאת שוקי ההון בעולם לא ממש מאושרים מאי הוודאות (מטבעם של שוקי הון שאינם אוהבים אי וודאות) ולכן ראינו השבוע את השווקים לוקחים תפנית שלילית בכל אפיקי ההשקעה, מניות, איגרות חוב, מטבעות. הנכסים היחידים שעולים הם הזהב, נכס שנחשב חוף מבטחים בעת סערה ואיגרות החוב הממשלתיות, שם המשקיעים מתפשרים על תשואות אפסיות או שליליות.
טעימה קטנה מהירידות במונחים שבועיים:
מדד הדאקס בגרמניה השיל 2%
הין היפני התחזק מול הדולר בכ-2.5% והניקיי קרס כ-6%
הנפט ירד ב-2%
תל אביב 25 ירד בכ-1.5%
מדד המניות האמריקאי ירד כמעט 2%
ובהרחבה,
בריטניה היא אחת מהמדינות החזקות והעשירות באיחוד ויציאתה עשויה לפגוע בדומיננטיות של האיחוד, בסיוע ליוון ובעמידה לצד מדינות פריפריה חלשות. למעשה ניתן לומר שללא בריטניה וגרמניה האיחוד האירופי לא יחזיק מעמד ומכאן ניתן לגזור את חשיבותה של בריטניה לאיחוד. מניות הבנקים באיחוד האירופאי חוטפים חבטות כמעט בכל יום, דויטשה בנק נמצא במחירו הנמוך אי פעם. מניות הבנקים ביוון חזרו למחיריהם הנמוכים לאחר חששות שהמשך החילוץ לא יגיע. אלו ירדו 10% ביום.
בארצות הברית אופטימיות בקרב קבלנים מובילה לעליות בסקטור, שיעור ריבית המשכתנתאות ירדה לרמתה הנמוכה מאז 2013.
ביפן ראינו השבוע ירידות שערים חריפות על רקע העובדה שהבנק המרכזי החליט שלא לנקוט פעולה מרחיבה לאחר ישיבתו החודשית. המשקיעים היו מאוכזבים מאוד ושלחו את המדד לירידות חדות. לראייתי הבנק המרכזי שומר תחמושת למקרה של יציאת בריטניה מהאיחוד-צעד נכון ושקול. אנו רואים בעייתיות מבנית בכלכלה היפנית בהינתן הנתונים הדמוגרפיים ופריון העבודה במדינה.
מבזקי שוק
רוסיה מתחילה לבנות שוב את רזרבות המטח שלה לאחר שנים של הידלדלות בניסיון להגן על הרובל. סימנים נוספים של חוזקה אנו רואים בתנועה חזקה יותר של סחורות במסילות הרכבת, עליה במכירות הבתים ושיפור המסחר עם סין.
בברזיל אנחנו רואים עליה בפעילות הכלכלית מאז 2014, האם אנו רואים תחתית?
העלאת ריבית במצרים במטרה לצנן אינפלציה מתגברת שנגרמת על ידי היחלשות הלירה.
מי ייתן והשבוע יהיה יעיל ופורה ככל האפשר,
טל נפתלי רוזנפלד