חברת הביטוח הבלגית Driesassur, הפיצה באחרונה לחברות יהלומים הנמנות על חוג לקוחותיה, קובץ הנחיות המציג את שיטות ההונאה המקוונות הנפוצות ביותר בענף היהלומים. לדברי החברה, פשעים מקוונים נפוצים בכל העולם ומיועדים לפגוע בסוחרי יהלומים ותכשיטני עלית והם מתרחשים בכמה דרכים.
1. שיחה או דוא"ל מקונה פוטנציאלי המגלה בקיאות בשיטות המסחר ביהלומים. "הקונה" מתקרב אל סוחר היהלומים ורוכש את אמונו באמצעות בקשה לסחורה ספציפית, והצגת ידע נרחב בכל הקשור לתהליך המסחר ביהלומים (מחיר, מאפיינים טכנים של הסחורה וכו').
2. שימוש באמצעי הקלטה מתוחכמים ומספרי טלפון וכתובות דוא"ל מזוייפים לשם מתן המלצות כוזבות. הקונה הפוטנציאלי מביא עמו סל של המלצות והפניות "כשרות", שנוצרו באמצעים טכנולוגיים מתוחכמים הכוללים בין היתר שיחות טלפון מוקלטות שנערכו בצורה מגמתית, כדי לעורר אצל סוחר היהלומים רושם כי מדובר בקונה אמין ומוכר.
3. שינוי פרטי חשבון הבנק והסוויפט (SWIFT) לאחר שהכסף "הועבר" לחשבון. הפושעים מסכמים עם הסוחר כי הלה ישחרר את הסחורה רק לאחר העברת התשלום ומציגים בפניו העתק של אישור ההעברה לחשבון / סוויפט. במקרים אלה משתמשים הפושעים בבנק מתווך לצורך העברת התשלום, ויוצרים מצג שווא של העברת הכסף לחשבון הסוחר. בפועל ההעברה משתבשת והכסף חוזר לחשבון הבנק ממנו יצא, אך לאחר שכבר הופק אישור ההעברה.
4. הגברת הלחץ על הסוחר. לאחר ביצוע "ההעברה" לחשבון, מתקשרים הפושעים ללא הרף לסוחר ומשכנעים אותו כי הכסף הועבר, כפי שמופיע בסוויפט, וכי עליו לבדוק זאת עם הבנק שלו.
5. שיחות טלפון כוזבות מהבנק המאשרות כי הכסף הופקד בחשבון. שיחות טלפון מוקלטות שנערכו מבעוד מועד באופן מגמתי, מסרונים כוזבים, ודוא"ל שקרי יוצרים אצל הסוחר מצג שווא כי הכסף הוזרם. בשלב זה משחרר הסוחר את הסחורה, בעקבות הלחץ האדיר שמופעל עליו. לעתים קרובות תרחישים אלו קורים לקראת סוף שבוע העבודה בסמוך לשעות סיום הפעילות בעסק, במטרה ללחוץ עוד יותר על הסוחר.
6. התחזות בטלפון לעמיתים קרובים. בנוסף לדרכים שתוארו לעיל מתחזים הפושעים בטלפון או בדוא"ל לאחד מהקולגות או מהלקוחות של הסוחר, במטרה לאשר כי מדובר בעסקה לגיטימית, וכי הוא יכול לשחרר את הסחורה ללא כל חשש. על גבי צג הסלולר של הסוחר מופיע מספר מזוהה ומוכר, אך בפועל מדובר בעבריינים המתחזים לעמיתיו של הסוחר.
7. תיאום פגישה למסירת הסחורה. לאחר שהסוחר שוכנע כי הכסף הועבר לחשבונו, הוא מחליט למסור את הסחורה. לעתים רבות מבקשים הפושעים להיפגש איתו מחוץ למשרד, בדרך כלל בלובי של בית מלון או במקום ציבורי אחר. מייד לאחר הפגישה ומסירת הסחורה, מבין הסוחר כי הכסף כלל לא הופקד לחשבונו, וכי לא הבנק ולא עמיתיו למסחר מכירים את אותו "קניין".
כדי להמנע מליפול למלכודות אלו, ממליצה חברת הביטוח לנקוט בצעדים הבאים:
1. יש לוודא שוב כי מדובר בחברה לגיטימית ומוכרת על ידי בדיקת ההמלצות בשוק ויצירת קשר טלפוני או פגישה.
2. יש לבדוק בסוויפט באופן יסודי את פרטי ההעברה ולאתר אי התאמות או שגיאות.
3. על הסוחר להתקשר בעצמו לבנק או להיפגש עם הגורם הרלוונטי בבנק כדי לבדוק אם בוצעה העברה לחשבונו.
4. שימו לב! ככל שהלחץ לביצוע העסקה גדול יותר, עליכם להיזהר יותר.