עסקאות קונסיגנציה – דברים שכדאי לדעת

עסקאות קונסיגנציה – דברים שכדאי לדעת

כיצד לשמור על הסחורה שלך בעסקאות קונסיגנציה בשוק האמריקאי במקרה של הקלעות לקשיים ו/או פשיטת רגל. יו"ר ועדת מימון יחזקאל (חזי) בלום, מביא לידיעת הציבור מסמך מפורט בנושא.

לאור השינויים בשווקים הכלכליים וההשלכות הנילוות, מצאתי לנכון להביא לידיעת הציבור ולהבהיר כי במשלוחי יהלומים "בקונסיגנציה", ללקוחות ברחבי ארה"ב יש לוודא נושא UCC-1.

לעניין זה, מצורף לעיונכם מסמך מפורט מטעמו של עו"ד ג'רי כהן מניו-יורק שמתמחה בנושא זה.
                                                                                                    
בכבוד רב,

י. בלום, יו"ר
ועדת מימון

להלן מידע שהועבר אלינו ע"י עו"ד ג'רי כהן מניו-יורק ועל אחריותו.

I.         מבוא

המיתון הכלכלי הנוכחי פוגע בצורה קשה בענף היהלומים והתכשיטים. הרבה קמעונאים מעכבים את תשלומיהם וחלק מהם מבקשים הגנה במסגרת פשיטת רגל או חיסול עסקיהם. כאשר חייב מסרב להחזיר סחורה, או מגיש בקשה לפשיטת רגל או במקרה ובנק מממש את נכסיו של חייב, הנושים הלא מובטחים בדרך כלל מאבדים את הסחורה שנמסרה לחייב וכן את החובות המגיעים להם. 

דרך אחת למנוע את אובדן הסחורה במסגרת פשיטת רגל או תפיסתה על ידי בנק היא להקים מערכת יחסים חוקית לקונסיגנציה. למרבה הצער, יצרנים רבים אינם בקיאים בצעדים הנכונים, או גרוע מזה, אינם נוקטים בצעדים שיש לנקוט בהם לשם יצירת תוכנית קונסיגנציה חוקית. לדוגמא, טופס "זכרון הדברים" וההליך שענף היהלומים והתכשיטים השתמש בהם באופן מסורתי לשם מסירת סחורה אינם מגינים על נותן הקונסיגנציה (בעלי הסחורות) במקרה ומקבל הקונסיגנציה (האדם אשר מקבל את הסחורות) מגיש בקשה לפשיטת רגל, מסרב להחזיר את הסחורה, וכדומה. על מנת לשמור ולהגן על זכויותיו של בעל סחורות שנמסרו בקונסיגנציה וכדי לשכללן, נדרש ורצוי שהצעדים הבאים יושלמו עד למשלוח סחורות בקונסיגנציה ללקוח- מקבל הקונסיגנציה:

  1. נותן הקונסיגנציה והלקוח- מקבל הקונסיגנציה, חייבים לחתום על הסכם קונסיגנציה;
  2. נותן הקונסיגנציה חייב להגיש הצהרה פיננסית 1-UCC [טופס לפי הקוד המסחרי האחיד] כנגד הלקוח- מקבל הקונסיגנציה, אשר משקף ומכיל את הסחורה שתימסר בתנאי קונסיגנציה; וכן
  3. על נותן הקונסיגנציה לשלוח הודעה לאנשים או גורמים אשר הגישו בעבר הצהרה פיננסית כנגד המלאי של הלקוח- מקבל הקונסיגנציה ובהודעה זו יודיעו לאותם אנשים או גורמים כי נותן הקונסיגנציה עתיד לשגר סחורות ללקוח- מקבל הקונסיגנציה לפי תנאי קונסיגנציה.

 II.     הסכם קונסיגנציה

הסכם הקונסיגנציה יפרט בדרך כלל את תנאי העסקה ויכלול אימות באשר לשם התאגידי של הלקוח- מקבל הקונסיגנציה, צורת הארגון שלו, ומספר הארגון (דבר חיוני והכרחי בהגשת הצהרות 1-UCC, ראה להלן). 

באופן טיפוסי הסכם הקונסיגנציה גם יקבע כי הסחורות המוזכרות בזכרון הדברים נמסרות על בסיס קונסיגנציה, כאשר הבעלות על הסחורות המופיעות בזכרון הדברים וכן הפדיון הנובע מהן אינם עוברים ללקוח- מקבל הקונסיגנציה עד לתשלום הבלתי חוזר של "עלות" הלקוח- מקבל הקונסיגנציה בגין אותן סחורות;

לא ניתנות כל התחייבויות לאחריות על ידי נותן הקונסיגנציה, ועל הלקוח- מקבל הקונסיגנציה לדאוג לביטוח הסחורה והוא אשר נוטל את סיכון אובדן הסחורות. 

לבסוף, הסכם הקונסיגנציה חייב לכלול הוראה המפרטת את הנסיבות בהן נותן הקונסיגנציה או ההלקוח- מקבל הקונסיגנציה רשאי לבטל את הסכם הקונסיגנציה ומתי נותן הקונסיגנציה יהיה רשאי לדרוש החזרת הסחורות אליו, וכן הוראות נוספות המיועדות להגן על נותן הקונסיגנציה.

III.       הודעה

על מנת לשכלל את זכות הבטחון של נותן הקונסיגנציה בסחורות שנמסרו בקונסיגנציה, בהתאם לכללי ה- 1-UCC, בגין פירעון התמורה לסחורות, עליו לתת הודעה לצדדים מובטחים אחרים במשך 5 שנים לפני משלוח. על נותן הקונסיגנציה לערוך חיפושים כדי לברר אם קיימים שעבודי 1-UCC אחרים לגבי הלקוח- מקבל הקונסיגנציה, וזאת תוך ציון שמו החוקי המלא והנכון של הלקוח- מקבל הקונסיגנציה. חיפוש כאמור ייערך באזור השיפוט בו מאוגד הלקוח- מקבל הקונסיגנציה. החיפוש יגלה את זהותם של צדדים אחרים אשר הגישו הצהרה פיננסית כנגד נכסי הלקוח- מקבל הקונסיגנציה או המלאי שלו. על נותן הקונסיגנציה לשלוח הודעה לכל הצדדים שהם בעלי שעבודים כנגד המלאי של הלקוח- מקבל הקונסיגנציה כדי ליידע אותם כי נותן הקונסיגנציה עתיד למסור סחורות ללקוח על בסיס קונסיגנציה.


IV.      הגשת הצהרות 1-UCC

הגשת טופס 1-UCC עד ולא יאוחר מ- 20 יום לאחר שהלקוח- מקבל הקונסיגנציה קיבל סחורות שנמסרו בקונסיגנציה "משכללת" את הזכות לבטחון של נותן הקונסיגנציה באותן סחורות, וכן בכל סחורה נוספת שתימסר ללקוח בקונסיגנציה על ידי נותן הקונסיגנציה בהתאם להסכם הקונסיגנציה, ובלבד שטופס ה- 1-UCC יכיל את הפרטים כדלקמן:

1      
א.     השם החוקי המלא והנכון של הלקוח- מקבל הקונסיגנציה בתור "החייב" בטופס (הצד שנגדו הזכות לבטחון נתבעת) (משרד עורכי הדין מוודא את השם התאגידי מהמאגר הממלכתי הנוגע בדבר);
ב.     כתובתו המלאה והנכונה של משרדו הראשי של החייב;
ג.      השם החוקי המלא והנכון של נותן הקונסיגנציה במשבצת "הצד המובטח" שבטופס (הצד שלטובתו נתבעת הזכות לבטחון); וכן
ד.     כתובתו המלאה והנכונה של משרדו הראשי של הצד המובטח.

2      תיאור מפורט מספיק של הסחורות שניתנו או ינתנו בקונסיגנציה בתור "בטחונות" בטופס (התיאור יזהה באופן סביר את הסחורות נשוא הקונסיגנציה, למשל "כל רכוש, סחורה ומוצרים שנשלחו או נמסרו ללקוח- מקבל הקונסיגנציה לפי תנאי קונסיגנציה, לרבות, אך לא רק, יהלומים, תכשיטי יהלומים שונים, אבני חן, טבעות יהלום, עגילי יהלום ותליוני יהלום וכן תכשיטים ו/או טבעות ו/או אבני חן שונים נוספים ..."); וכן

3      הגשת הטופס בסמכות השיפוט הנכונה, דהיינו סמכות השיפוט בה נמצא ארגונו של הלקוח- מקבל הקונסיגנציה/החייב, או במקרה והצד הנוגע בדבר הוא יחיד, כתובת מקום מושבו של אותו אדם.


הגשת הצהרת 1-UCC, הינה בדרך כלל בתוקף למשך 5 שנים ולאחר מכן יש צורך לחדשה. מאחר וטופס ה- 1-UCC, מאבד את נפקותו לגבי משלוחים עתידיים במקרה והלקוח- מקבל הקונסיגנציה משנה את שמו, יש לערוך מעקב תדיר כל רבעון כדי לוודא שהלקוח- מקבל הקונסיגנציה לא שינה את שמו. 

התיאור הנ"ל מהווה אך ורק סקירה תמציתית של חלק מהעניינים שענף היהלומים והתכשיטים אמור להתמודד איתם כאשר שוקלים מכירת סחורה לפי עסקת קונסיגנציה, ואין תיאור זה מהווה יעוץ משפטי לגבי מקרה מסוים. 
 
לעיון בנוסח ההודעה באנגלית לחץ כאן.
  
הערה: אין לבורסה כל אחריות מכל סוג שהוא על תוכן האמור הודעה זו, ויודגש כי ההודעה הינה תרגום חופשי וכי הנוסח הקובע הוא הנוסח באנגלית.
 
 
כותב ההודעה -
Y. Jerry Cohen, Partner
Cohen Tauber Spievack & Wagner, PC
420 Lexington Avenue, Suite 2400
New York, NY 10017
(212) 381-8747 direct