מעודדים את היצוא

מעודדים את היצוא

שר התמ"ת בן אליעזר נאם בכנס מכון היצוא ואמר "בזכות פעילות מאומצת של משרדי סוכם בימים האחרונים על הכפלת התקציב לעידוד הייצוא - סה"כ התווספו כ-150 מליון ש"ח ב-4 השנים הקרובות"
להלן עיקרי דבריו של שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנימין (פואד) בן אליעזר באסיפה הכללית השנתית של המכון הישראלי ליצוא ושיתוף פעולה בין-לאומי בנושא "2010 לקראת מפנה בכלכלה העולמית".
 
"היצוא הוא נשמת אפו וחוד החנית של המשק הישראלי ולמכון הייצוא יש חלק חשוב בהפיכת הייצוא לכזה. יחד עם מנהל סחר חוץ במשרדי, בראשותו של בועז הירש, פועל המכון לקדם את הייצוא התעשייתי וייצוא השירותים של ישראל, ולפתח יחסי סחר, שיתופי פעולה ובריתות אסטרטגיות עם חברות זרות. היו"ר היוצא של המכון, דוד ארצי הצליח במידה לא מועטה להביא את המכון להיות מרכזי וחשוב בהוויה העסקית בישראל, ואני בטוח כי היו"ר החדש שייבחר הערב יצליח להמשיך בדרכו ולהביא ל הגברת הייצוא דווקא בימים אלו של משבר כלכלי עולמי".
 
"איננו יכולים ואסור לנו לנוח על זרי דפנה-העולם והדולר לא נותנים לנו מנוחה אף לרגע. לצערנו מאז הרבע השני של 2008 היצוא מצוי במגמת נסיגה, שהלכה והחריפה בשמונת החודשים הראשונים של 2009. היצוא הישראלי שהיווה בשנים 2006-7 למעלה מ-43% מהתמ"ג ירד לכ-40% ב-2008 והתדרדר במחצית השנה הראשונה של 2009 אל מתחת ל-35%. זהו מספר בלתי נתפס שמאחוריו מסתתרים סיפורים אנושיים עצובים של עשרות אלפי משפחות שמפרנסיהן פוטרו. מאז תחילת המשבר העולמי איבד המשק 66,000 עובדים נטו, מתוכם כשליש עובדי תעשייה ומתוכם כ-8,000 עובדי היי-טק".
 
"אינני רוצה להתחמק מהנושא "החם" - הדולר או חוזקו של השקל הישראלי. הייתי הסנונית הראשונה, כאשר לפני כחודשיים העליתי את הנושא לשיג והשיח הציבורי, בו הצעתי שהממשלה יחד עם הנגיד יכינו תכנית מגרה למצב חרום זה. שמחתי להיווכח כי נשיא התאחדות התעשיינים ושר האוצר החלו מיד למסד שיחות ביניהם בנושא, כולל החלטתו של הנגיד להפסיק את הרכישות הקבועות ולעבור להתערבות נקודתית".
 
"אין פתרונות קלים למצב שער החליפין הבעייתי של הדולר - יש לא מעט חלופות ולכולן בעיות, אבל לשם כך אנחנו כאן ואנו נעשה ככל שביכולתנו על מנת לסייע לכם היצואנים".
 
"בחצי השנה הראשונה לכהונתי, משרדי עשה לא מעט להקלת מצוקתם של התעשיינים והיצואנים. בתקציב 2009-10 השגנו תוספת של מאות מליוני ₪ לטובת הפעילויות הבאות: מו"פ במדען הראשי, מסלולי מענקים ותעסוקה במרכז ההשקעות, ובמקביל העמקת הסבסוד והרחבת מסגרות הזכאים לגנונים\פעוטונים וצהרונים והרחבת מסלולי הכשרת עובדים במשק. האצנו את תכנית "מאתיים פי שניים" ובקרוב נגייס עשרות עובדים מקומיים לנספחויות לקידום היצוא. אנו במו"מ עם האוצר לתוספת של כמה צירים נספחים כלכליים חדשים. לאחר החגים נפעיל תכנית להסבת מפוטרי הי-טק וקליטתם כמנהלי ועובדי מו"פ בתעשייה המסורתית".
 
"בזכות הפעילות המאומצת של משרדי, ובראש של מנכ"ל המשרד, שרון קדמי, הצלחנו להביא בימים האחרונים לסיכום תקציבי עם האוצר על הכפלת התקציב לעידוד הייצוא, כשסה"כ התווספו כ-150 מלש"ח ב-4 השנים הקרובות: בין השאר כ-40 מלש"ח לפעילות מכון הייצוא וכ-110 מלש"ח לפעילות מנהל סחר חוץ. התקציב הכולל של הפעילות בכל שנה יעמוד על יותר מ-100 מלש"ח, הישג אדיר לכל הדעות".
 
"חשוב לזכור שמשבר תמיד יוצר הזדמנויות חדשות - לכן משרדי שוקל להציע לאוצר הקמת קרן ייעודית לרכישת ערוצי שווק והפצה בחו"ל. דווקא בתקופת מיתון ושפל עולמי בעולם נוצרה הזדמנות חד פעמית לרכוש בנזיד עדשים עשרות אלפי חברות המצויות בקשיים ובפשיטת רגל. הרעיון הוא לתמרץ את היצואנים הבינוניים להצטרף למעגל הרכישות, ובכך להגביר מחד את היקף היצוא ומאידך למתן במעט את ריכוזיות היצוא".
 
"אין תחליף לחדשנות וליצירתיות הישראלית. הם אלו שהצליחו להחזיק את המשק הישראלי איתן יחסית גם בתקופה זו של משבר כלכלי, ולראיה אותם יצואנים קטנים כגדולים שהצליחו, ובגדול, בעולם. אותו מוח ישראלי, בסיוע של המדען הראשי במשרדי, יצטרכו להשכיל ולנצל את ההזדמנויות שיבואו עם סיום המשבר ואולי אף במהלכו. אתגר חשוב שעומד בפני המכון יהיה לעודד את הייצוא ממגזר בני המיעוטים בארץ, שעד כה לא בא לידי ביטוי באופן הראוי".
 
"אינני פסימיסט או אופטימיסט, אני ריאליסט, יש אומרים ביצועיסט. עמכם שמחתי לקבל את נתוני שלשת החדשים האחרונים שבהן מגמת היצוא הולכת ומשתפרת, ואולי אלו סימנים ראשונים ש"האביב" או-טו-טו בפתח. אין ספק שעדין לא עברנו את המשבר אך כולי תקווה כי בעתיד הלא רחוק נוכל לנשום לרווחה. כעת עלינו לשנס מותניים ולהמשיך ולעמוד בגבורה במצב הנוכחי ויחד עם זאת להכין עצמנו לקראת "היום שאחרי".