שוק ההון בחודש ספטמבר

שוק ההון בחודש ספטמבר

מה קרה בשוק ההון בחודש ספטמבר?! האם הגמגום של שוק המניות הישראלי בחודש אוגוסט היה אירוע חולף?! והאם היית מאמין שחודש ספטמבר סיכם את אחד הרבעונים החזקים ביותר שהיו בשווקי המניות הבינלאומיים מזה עשרות שנים?!
להלן ביצועי מדדים מובילים בחודש ספטמבר ומתחילת השנה:
כללי
בספטמבר עודכנו כלפי מעלה תחזיות הצמיחה של מדינה אחרי מדינה. תחזית הצמיחה של פסגות עבור ישראל עודכנה ממינוס אחוז ל-0% ב-2009. האינדיקטורים המקרו כלכליים שפורסמו היו בד"כ טובים מהצפוי בעולם, אם כי ניתן היה למצוא פה ושם גם נתונים מאכזבים. 

ברוב מדינות העולם נמשכה העליה בשיעור האבטלה, גם אם בקצב איטי יותר. שוק העבודה נוטה להגיב בפיגור להתפתחויות בתחום המקרו. השאלה היום, כאשר שיעור האבטלה בישראל עומד על 8% ובארה"ב על 9.7%, אינה דווקא "לאן עוד עלול שיעור האבטלה לעלות", אלא "מתי הוא יתחיל לרדת". ההערכה היא – לפחות לגבי ארה"ב – שזה לא יקרה במהירות.

על פי הדיווחים, במהלך ספטמבר, שהיה החודש המלא הראשון בו בנק ישראל חדל מההתערבות היומית הקבועה שלו במסחר במט"ח, התערב בנק ישראל שלוש פעמים במסחר במט"ח ורכש סכום של כמיליארד דולר (בעת כתיבת שורות אלו, עדיין לא פורסם המספר באופן רשמי). אלא שגם היקף רכישה ענק זה לא יכול היה להחלשות הדולר העולמית, ובמהלך החודש התחזק השקל ב-1.4% מול הדולר.

מדד אוגוסט, שפורסם בספטמבר, עלה כצפוי ב-0.5% והיה המדד האחרון בסדרת "מדדי המיסים" – ארבעה מדדים, מאי-אוגוסט, שהושפעו מהעלאות המיסים (מע"מ, סיגריות, בנזין, כלי רכב) ומהעלאות התעריפים (מים). המדדים הבאים צפויים להיות נמוכים יותר.
 
שוק המניות
הגמגום של שוק המניות הישראלי באוגוסט, בו נרשמה ירידה זעומה של מדד ת"א 100, התברר כארוע חולף עם העליה בת 5% במדד זה בספטמבר. מסתבר שאותו גמגום, שהיה ייחודי לשוק הישראלי והושפע מהודעתה הדרמטית של חברת אפריקה ישראל בדבר חוסר יכולתה להחזיר את מלוא חובותיה בשנים הבאות, היה בר חלוף.

ספטמבר החל בחשש לתיקון בשוקי המניות בעולם, לאחר העליות החדות של החודשים הקודמים. כדרכן של הערכות הרווחות בשוק ההון – זה לא קרה. לא בישראל, ולא בעולם. האינדיקטורים המקרו כלכליים החיוביים תדלקו סנטימנט חיובי: מדד ה-S&Pהאמריקאי ומדד היורוסטוקס המיצגים 50 חברות אירופאיות עלו שניהם בכ-3.5%. מדד השווקים המתעוררים זינק בלמעלה מ-8%.

העליות אפיינו כמעט את כל 25 המניות המרכיבות את מדד ת"א 25, לרבות מניתה של חברת אפריקה. המניה סיימה את החודש בעליה של 0.9% - תוצאה של ירידה בת 20% במחצית הראשונה של החודש, ועליה בת 28% במחציתו השניה. מניות בנק לאומי ודיסקונט נהנו החודש מידיעה שפורסמה בדבר כוונת משרד האוצר למכור את אחזקותיו בהם בקרוב.
 
שוק האג"ח
במהלך החודש עלה ערכן של אג"ח ממשלת ישראל ב-1.3%. העליה בלטה בעיקר באגרות השקליות לטווח ארוך (עליה של 2% ויותר) אבל גם האגרות הצמודות וגם האגרות הקצרות יותר סיימו את החודש בעליות נאות.

עליות חדות אלו התאפשרו, בראש ובראשונה, בזכות ירידת תשואות באגרות החוב הממשלתיות בארה"ב - מ-3.40% בסוף אוגוסט ל-3.30% בסוף ספטמבר. אלא שירידת התשואות בארה"ב מוסברת במספר גורמים שחלקם אינם מתקיימים בישראל:

·     הבנקים בארה"ב עדיין לא שבו לשגרה מבחינת מתן הלוואות לציבור, והם מעדיפים לשבת על מזומן ועל אג"ח מדינה. בישראל, בעיה זו אינה קיימת – בוודאי לא במימדים האמריקאים (וגם האירופאים).

·     הציפיות האינפלציוניות בארה"ב ובאירופה מהנמוכות ביותר שנרשמו בעשורים האחרונים. בישראל, הצפיות האינפלציוניות נורמליות כ-2%.

·     ההערכה היא שהריבית בארה"ב וגם באירופה תועלה לראשונה רק עמוק בתוך שנת 2010. בישראל היא כבר הועלתה, וצפויה להמשיך ולעלות בחודשים הקרובים.

·     והנה גורם המשותף לכל מדינות העולם והוא בוודאי אינו תומך בירידת התשואות: הגרעונות הממשלתיים צפויים להיות גבוהים עד גבוהים מאוד גם ב-2010. קביעה זו נכונה גם לישראל, אם כי גודלו של הגרעון צפוי להיות נמוך יותר מבארה"ב ובחלק ממדינות אירופה.

·     שני גורמים מקומיים תרמו לירידת התשואות בישראל: מדד אוגוסט עלה בהתאם לציפיות (0.5%) – ארוע חיובי לאג"חים בהינתן שבחודשים החלפו המדדים הפתיעו לא אחת כלפי מעלה.
·     בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה.

לא ברור שהתשואות בארה"ב תמשכנה לרדת, אם כי יש לציין, שהמשך ירידתן תואם תחזית להתאוששות שברירית, הנראית לנו כתחזית סבירה כרגע. אך אם המהלך יתהפך והתשואות תעלנה בארה"ב – אם בגלל התאוששות כלכלית חזקה יותר, התפתחות ציפיות אינפלציוניות או שיפור בשוק האשראי האמריקאי – קשה מאוד יהיה לתשואות בישראל שלא לעלות יחד איתן.

מדדי התלבונד 20 ו-40 עלו גם בספטמבר, אם כי הדי ההודעה הדרמטית של אפריקה עדיין ניכרו בהם. אגרת החוב של אפריקה הנסחרת במסגרת התלבונד 40, למשל, רשמה עליה חריגה של 20%, המוסברת בקלות בירידה בת 25% שנרשמה בחודש הקודם. מחיריהן של אגרות חוב של חברות נוספות אליהן הוסט הזרקור בעקבות אפריקה סבלו החודש: דלק נדלן (ירידה של כ-15%), כלכלית ירושלים (למעלה מ-20%). גם האגרת של החברה לישראל לא רוותה נחת בחודש החולף, עקב הקשיים של צים, ומחירה ירד בכ-5%.
 
החודש הקרוב
ספטמבר סיכם את הרבעון החזק ביותר מזה עשרות שנים (לעיתים – מאז ומעולם) בשוקי המניות בעולם עם עליות של 15-25%. האופוריה שלטה ברבעון זה בזכות אינדיקטורים כלכליים חיוביים שהובילו לא מעט כלכלנים לדבר על סיכוי להתאוששות מופלאה דמוית "V". אלא שבימי המסחר האחרונים בספטמבר רבו האינדיקטורים שהפתיעו לרעה דווקא. באוקטובר תשוב לחזית השאלה: "האם ההתאוששות הכלכלית היא בת קיימא".
 
 
ורד  דר
מערך מקרו ואסטרטגיה, פסגות בית השקעות