קריסת ענק בארה"ב

קריסת ענק בארה"ב

כולם מדברים בתקופה האחרונה על התאוששות במשק האמריקאי אבל קריסתו של בנק CIT מעוררת חששות כבדים בקרב הקמעונאים לקראת מכירות סוף השנה.
אחת מפשיטות הרגל הגדולות ביותר בהיסטוריה האמריקאית יצאה לדרך - קבוצת CIT, שבמרכזה עומד בנק המתמחה במתן הלוואות למאות אלפי עסקים קטנים ובינוניים, הגישה בקשה לפשיטת רגל.

הבנק מבקש להמשיך לפעול גם אחרי פשיטת הרגל והוועד המנהל של החברה אישר תוכנית אשר לפיה החברה תצליח לשמור על המנגנון העסקי הבסיסי שלה.

על מנת להבין את גודל הקטסטרופה יש לציין כי קריסתה של החברה, שהוקמה בשנת 1908, נחשבת לפשיטת הרגל החמישית בגודלה בארה"ב והיא כמעט בסדר הגודל של קריסת ליהמן ברדרס וג'נראל מוטורס (להן אגב היו נכסים גדולים יותר מאשר ל –CITבעת הקריסה).

פשיטת הרגל הזו מעוררת חששות כבדים בקרב הקמעונאים בארה"ב החוששים מכך שהיא תוסיף לחוסר היציבות ותגרום לכך שהצרכן האמריקאי ימשיך לרכוש ביד קפוצה.

בנוסף מהווה פשיטת הרגל הזו גם מכה קשה ביותר למאות אלפי בעלי עסקים קטנים ובינוניים שהיו לקוחות הבנק ונסמכו במשך שנים רבות על הלוואות הבנק.

לבנק הוזרמו כ – 2.3 מיליארד דולר במסגרת תוכנית הסיוע הכלכלית של הממשל האמריקאי והרגולטורים האמריקאים העריכו רק לפני כשנה כי יש לו משאבים מספיקים על מנת לשרוד את המשבר.

הממשל האמריקאי דחה במהלך השנה בקשות נוספות של CIT לסיוע לאחר שהגיע למסקנה כי נפילתו של הבנק לא מהווה סכנה למערכת הפיננסית – כרגע נראה שלא רק שמיליארדי הדולרים שניתנו כסיוע ירדו לטמיון אלא שעלולה[ות להיות לפשיטת הרגל הזו השלכות רוחביות על הכלכלה.

על פי דיווחים החברה מנהלת הלוואות נכסים בהיקף של כ – 71 מיליארד דולר והיא בעלת התחייבויות של כ – 65 מיליארד דולר.

ימים יגידו איך ההתפתחות האחרונה הזו תשפיע על המשק הגלובאלי בכלל ועל צריכת מוצרי היוקרה בפרט.