תערוכה חדשה במוזיאון היהלומים

תערוכה חדשה במוזיאון היהלומים

ביום חמישי, 14 בינואר 2010, תיפתח במוזיאון היהלומים תערוכה חדשה של תכשיטי יהלומים. התערוכה הינה מפגש מרתק בין יהלומנים, חברי בורסת היהלומים לבין מעצבים, חברי קהילת המעצבים הישראלית, שמאחוריהם תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות חשובות בארץ ובעולם.
מעל 300 יהלומים במשקל כולל של כ- 100 קרט הוקצו על ידי חברי בורסת היהלומים הישראלית לפרוייקט זה.
 
קיומה של התערוכה הינו פרי יוזמת תחום התכשיטים בקהילת המעצבים הישראלית שמה לה למטרה לקדם את העיצוב הישראלי בכל תחום, לרבות תחום התכשיטים.
 
התכשיטים המוצגים עוצבו בזהב ובכסף, בברזל ובפלדה, בנירוסטה ובפרספקס, בנחושת, ארד ועץ, ואפילו כדוריות קלקר ונייר שולבו ביצירות. שילוב יהלומים וחומרים לא קונוונציונאליים הופך את התערוכה למאתגרת ומסקרנת, ומעניק אופק  אמנותי רחב בו משובץ  כל תכשיט כיצירה אמנותית בזעיר אנפין. 
 
   
תכשיטים שעוצבו במיוחד עבור התערוכה

שם התערוכה בעברית  הינו בהשראת הביטוי "על קוצו של יוד", בהשאלה : כינוי לדבר מה של מה בכך אשר עשוי להוות נושא משמעותי בפני עצמו. השם רומז כי יהלום מעניק לתכשיט  משנה עניין, אולם עיצוב תכשיט והקפדה על כל פרט בביצועו הינם בעלי חשיבות לא פחותה. הצופה בתכשיטים נקרא לחפש גם פרטים הנתפסים לעיתים שוליים ולראותם כמבוא לדיון ולהתרשמות נוספת. 
 
שם התערוכה בעברית כולל בתוכו גם את אחד הכינויים הרווחים ל"עוקץ" של היהלום, בו מתכנסות כל הפאסטות הנמצאות בחלקה התחתון של האבן לנקודה אחת, היא קצהו של "הביתן" ( הפוויליון). 
 
באנגלית, כולל השם את אחת ממידות המשקל של היהלום:  "נקודה" שווה לחמישית הגרם או מאית הקרט. באנגלית מביא השם את הניחוח של בלט, אמנות המחול הקלאסית,  בו מחוללת הרקדנית על קצות אצבעותיה - משמע  רוקדת "point"בעגה המקצועית.
 
ראוי לזכור כי המלה העברית  עיצוב  הינה אחת הנגזרות של השורש ע.צ.ב. שבהטיותיו השונות מקבל משמעויות אחדות :
 
  • אל, אליל
  • תחושת צער ודכדוך
  • צרור של סיבים המעבירים אותות בגוף האדם 
  • כלי אמנותי המחבר בין אסתטיקה ושימושיות
  • עמל, עבודה קשה
 
לא בכדי משמש שורש אחד בכוונים רבים כל כך. מעצב עשוי להיות בעיני האחד אל ובעיני האחר  אליל. העיצוב עשוי לגרום לתחושה של נחת ושביעות רצון או שהוא עלול ליצור הרגשה של החמצה ומפח נפש. יצירתו של המעצב מעבירה מסר אל הצופה ומצפה לתגובתו. עבודתו של המעצב היא תמיד עבודה קשה  המחייבת אותו למאמץ יצירתי והתעקשות עשייתית.

  
תליונים מאוסף התכשיטים של התערוכה


העיצוב השונה, החדש, מביא את המבקר להתבונן מחדש באובייקט מוכר כתכשיט יהלומים. לאהוב אותו כיצירת אמנות ולחשוק בו, או לדחותו ולהתנער ממנו.  עיצוב הוא צרוף מחדש של רעיון, חומר, צורה וצבע ומבחינה זו הוא בריאה של עולם ומלואו.
 
 
יהודה כסיף