אוקיינוס של יהלומים

אוקיינוס של יהלומים

מחקר מדעי חדש המתפרסם במגזין Nature Physics מציע שבכוכבי הלכת נפטון (Neptune) ואוראנוס (Uranus) קיימים אוקיינוסים אדירים של יהלומים במצב נוזלי. נשמע הזוי – כנסו ותקראו.
המחקר המדעי בוצע על ידי מדידות של נקודת ההתכה של היהלום. מהניסויים עולה כי כאשר היהלום מותך הוא מתנהג כמו מים במהלך קפיאה והפשרה –החלקים המוצקים צפים על פני החלקים הנוזליים.
 
היהלום הוא כידוע חומר קשה ביותר עובדה ההופכת את ההתכה שלו למשימה מאתגרת במיוחד. מדידת נקודת ההתכה של היהלום היא משימה מורכבת עוד יותר לנוכח העובדה שכאשר מחממים את היהלום לטמפרטורות גבוהות ביותר הוא הופך לגרפיט - החומר ממנו מייצרים עפרונות.לכן בחימום סטנדרטי יוצא בסופו של תהליך שהגרפיט היא זו שמותכת ולא היהלום.
 
המהלך המחקר נאלצו החוקרים להתמודד עם בעיה זו של התכת היהלום מבלי שהוא יהפך לגרפיט והם הצליחו לעקוף אותה בעזרת חימום היהלום בדרכים אלטרנטיביות – הם חשפו את היהלום ללחצים אדירים על ידי כך שהם "הפציצו" אותו בתותחי לייזר. בצורה זו היהלום הותך בלחץ הגדול פי 40 מיליון (!!!) מהלחץ הנמצא בגובה פני הים של כדור הארץ.
 
כאשר הורידו המדענים את הלחץ לכדי לחץ של פי 11 מיליון מהלחץ של גובה פני הים והטמפרטורה ירדה לכ – 50,000 מעלות החלו להתהוות בחזרה מתוך הנוזל גושים של יהלומים מוצקים.
 
המדענים גילו משהו שהם לא ציפו לגלות – לאחר שהטמפרטורה המשיכה לרדת בהדרגה נותרה הטפרטורה של היהלום כשהייתה ומתוך הנוזל נוצרו עוד ועוד גושים של יהלומים. היהלומים שנוצרו לא שקעו בתוך הנוזל אלא צפו על פניו ויצרו מעין קרחוני יהלומים.
 
המדענים שערכו את הניסוי השיקו את תוצאותיו למה שנעשה בחלל - טפרטורות כה גבוהות בשילוב של לחצים כל כך גבוהים מצויים בכוכבי הלכת נפטון ואוראנוס.
 
ההערכה המדעית היא כי כוכבי לכת אלה מורכבים  מ – 10% פחמן (carbon) ומשילוב של הנחות אלה עם הניסויים של המדענים הם משערים כי בכוכבי לכת אלה קיים אוקיינוס אדיר של יהלומים במצב צבירה נוזלי.
 
על מנת להוכיח את ההנחות המדעיות מרחיקות הלכת הללו יצטרכו המדענים לשגר חללית מדע לאחד מכוכבי הלכת הללו או לחילופין ליצור הדמיה של התנאים השוררים בהם על כדור הארץ במעבדה.
 
כך או כך – כרגע אנחנו רק יכולים לדמיין איך נראה אותו אוקיינוס ולפנטז על דייג של יהלומים באוקיינוס.