חובת דיווח על הכנסה והוצאת כספים

חובת דיווח על הכנסה והוצאת כספים

רשות המסים והמפקח על היהלומים הפיצו חוזר המחדד את חובת הדיווח על הכנסת והוצאת כספים מישראל. המפקח, שמואל מרדכי – "אנו שבים ומזכירים לכל היהלומנים להקפיד על הוראות הנהלים".

רשות המסים בישראל והמפקח על היהלומים במשרד התמ"ת הפיצו בימים אלו חוזר משותף לעוסקים בענף היהלומים, שעניינו הבהרה וחידוד הנהלים ביחס לחובת הדיווח על הכנסת כספים לישראל והוצאתם ממנה.

בענף היהלומים, שהיקף הפעילות בו הוא בינלאומי, ומתבצעות עסקאות בינ"ל כעניין שבשגרה עוברים כספים החייבים בדיווח. לפיכך, כמחווה של רצון טוב הוחלט לפנות לעוסקים בענף ולהבהיר להם את חובת הדיווח ודרכי הדיווח, בכך לצמצם את מקרי הפרות הדיווח ע"י העוסקים בענף ולמנוע מצבים של תפיסת כספים, הטלת עיצומים כספיים או הגשת כתבי אישום.

המפקח על היהלומים במשרד התמ"ת, שמואל מרדכי מציין כי אנו שבים ומזכירים לכל היהלומנים להקפיד על הוראות הנהלים על מנת להימנע מהעונשים הקבועים בחוק. ההצהרה הנדרשת אינה יוצרת כל חבות מס ונועדה בעיקר למנוע מגורמים לא ראויים לעשות שימוש לא נאות.

לדברי אבי ארדיטי, סמנכ"ל חקירות ומודיעין ברשות המסים המאבק הבינלאומי בפשיעה חמורה ובטרור מתמקד, בעשור האחרון, במיגור היכולת הכלכלית של ארגוני הפשע והטרור, מהטעם שארגון ללא יכולת כלכלית לא יכול להתקיים ולפעול. אחד האמצעים העומדים לרשות האכיפה הכלכלית הוא חוק איסור הלבנת הון, התש"ס – 2000. 

הואיל והעברת כספים דרך מעבר גבול הינו אחד מדפוסי הפעולה המוכרים ביותר בתחום הלבנת הון, המחוקק הישראלי, בדומה למדינות נוספות, אימץ את המלצה 9 של ארגון ה- FINANCIAL ACTION TASK FORCE וקבע את חובת הדיווח ודרכי הדיווח על הכנסה של כספים לישראל והוצאתם ממנה.

לפי החוק ותקנותיו, על כל אדם הנכנס לישראל או יוצא ממנה, כשעמו סכומי כסף (מזומנים, בין במטבע ישראלי ובין במטבע זר, המחאות בנקאיות והמחאות נוסעים) העולים על 90,000 שקל וכן על המכניס או המוציא כספים העולים על 90,000 שקל בדואר או בדרך אחרת, חלה חובת הדיווח.

בחוזר ישנה התייחסות גם לעניין מדרג האכיפה לעניין הפרת חובת הדיווח וזאת בהתאם לחומרת הנסיבות בהן התרחשה ההפרה, תוך הבחנה בין אכיפה פלילית לאכיפה מנהלית.