חודש מאי סוער בשווקים

חודש מאי סוער בשווקים

חודש מאי בשוקי ההון בעולם היה מהחודשים הסוערים יותר בשנים האחרונות. ורד בר ואורי גרינפלד ממערך מקרו ואסטרטגיה של פסגות בית השקעות מסכמים עבורנו את החודש שהיה.
חודש מאי בשוקי ההון בעולם היה מהחודשים הסוערים יותר בשנים האחרונות – שנים סוערות באופן כללי. הוא החל בגיבוש ואישור תוכנית סיוע אירופאית ליוון בהיקף של 110 מיליארד אירו, בתמורה לתוכנית קיצוצים תקציביים והעלאות מיסים, כמו גם רפורמות מבניות בכלכלה היוונית. התוכנית שהתעכבה זמן מאוד ממושך בעקבות תוכניות יווניות לא מספקות ובעקבות בעיות פוליטיות והפגנת שרירים של גרמניה, נתפשה כפלסתר לבעיה חמורה הרבה יותר – גם של יוון, אבל גם של אירופה כולה.

אלא שתוכנית הסיוע ליוון התגמדה בהמשך אותו חודש, כאשר בעקבות ערעור האמון בשווקים, נדרשו מדינות אירופה לגבש בחופזה תוכנית ענק בהיקף 750 מיליארד אירו, בנסיון להרגיע את המשקיעים ולהעביר מסר שהכל בשליטה.


אם יש ארוע בודד שהצית את ערעור הביטחון של המשקיעים, הרי שאחראי לו נגיד הבנק המרכזי האירופאי, ז'אן קלוד טרישה, שהפגין חוסר הבנה מוחלט בפסיכולוגיה של שווקים, ובתשובה לשאלה ענה שלמרות משבר החוב ההולך ומתרקם באירופה, ולמרות הזינוק בתשואות על אג"ח אירופאיות, הבנק המרכזי כלל לא שקל רכישה של אג"ח ממשלות אירופאיות. נזכיר שבשיאו של המשבר, רכישה של אג"ח מדינה ע"י בנקים מרכזיים היתה צעד מדיניות שכיח בעולם. נקטו בו, בין השאר: ארה"ב, בריטניה, וישראל. למותר לציין, שימים ספורים לאחר אירוע זה ולאחר ירידות חדות בשוקי כל העולם, הכריז טרישה שיקנה אג"ח מדינות.
 
עוד בחודש שחלף :
·     בארה"ב אישר הקונגרס רפורמה מקיפה בתחום הפיננסים, כחלק מהפקת לקחים מהמשבר.
·     פיץ' הפחיתה את דירוג האשראי של ספרד, חודש אחד אחרי שעשתה זאת S&P. הפחתת הדירוג, למרות שלא הפתיעה, הובילה שוב לירידות בשווקים.
·     מתיחות גואה בין צפון לדרום קוריאה.
 
ובישראל:
·     ישראל הוזמנה רשמית להצטרף לארגון המדינות המתועשות, ה- OECD. מהלך עבורו עבדו ממשלות ישראל במשך 15 שנים ואף יותר.

·     חברת MSCI שידרגה את ישראל ממעמד של שוק מתעורר לשוק מפותח – מהלך שמשמעותו החלפה של מיליארדי דולרים בתיקים של משקיעים זרים במניות בישראל.
 
שוק המניות
המגמה השלילית שהחלה בבורסות העולם בשבוע האחרון של חודש אפריל, נמשכה והוקצנה בחודש מאי. מדד ת"א 100 סיים את החודש בירידה בת 8%, הירידה החדה ביותר מאז אוקטובר 2008. מדד ה- S&P ירד ב8.2%. הירידות החדות בעולם הוסברו בחשש מפני משבר חוב באירופה, בהתגברות המתיחות בין צפון לדרום קוריאה, ברפורמה המקיפה בתחום הפיננסים בארה"ב ובצעדי הצרה מוניטרית הננקטים בסין.

המדדים בבורסה בת"א שהתנהגו בהתאם למגמה העולמית, סבלו בנוסף גם מפעילות ערה של משקיעים זרים שמכרו את אחזקותיהם בישראל בעקבות שינוי הסיווג של ישראל ממשק מתפתח למשק מפותח.

המשקיעים הזרים האקטיביים (קרנות פנסיה, קרנות נאמנות, תיקי השקעות) המשיכו גם במאי למכור את אחזקותיהם בישראל, כפי שעשו מאז פברואר, לקראת הוצאת ישראל ממדי המניות של השווקים המתעוררים. המשקיעים האקטיביים במשקים המפותחים ש"צריכים" להכניס עתה גם מניות ישראליות לתיק המניות של השווקים המפותחים שלהם, החלו לעשות זאת מיום המעבר, ה-26 במאי, וימשיכו גם בחודשים הקרובים

פעילותם של המשקיעים הפאסיביים התרכזה רובה ככולה ביום ההחלפה בו נרשם מחזור שיא מרשים של 16.4 מיליארד ₪ בבורסה בת"א. ההערכה היא שמכירות הזרים קיזזו, פחות או יותר, את הרכישות שלהם ביום זה.

מבין המניות במדד ת"א 100 ניתן לציין לטובה את מניית פריגו שממשיכה לבלוט לטובה וסיימה את חודש מאי בתשואה חיובית של 1%. התשואה העודפת שהציגה המנייה על פני מדדי המניות נובעת מצפי לדו"חות טובים ומרכישת הזכויות לגרבה הגנרית לתרופה הלפליטלי אשר מכירותיה מסתכמות ב-80 מיליון דולר בשנה.

הסקטורים שסבלו באופן החמור ביותר מהבריחה של המשקיעים מנכסי סיכון הם סקטור הביומד והטכנולוגיה, סקטורים המאופיינים בתנודתיות חדה.

שוק האג"ח
ההתפתחויות באירופה השפיעו על האפיק הממשלתי בשני ערוצים: ראשית, הנהירה לנכסים בטוחים בעולם גרמה לירידת תשואות משמעותית בשוק האג"ח האמריקאי - התשואה על האג"ח ל-10 שנים ירדה מרמה של 3.66% לרמה של 3.3%. ירידת תשואות זו תמכה באפיק האג"ח המקומי אם כי לא במלוא עוצמתה, כך שהמרווח בין אג"ח ישראלית ל-10 שנים למקבילתה האמריקאית נפתח ועומד כיום ברמה של 1.47% לעומת1.1%לפני חודשיים.

בנוסף, הערכות המשקיעים כי תוואי הריביות באירופה ובארה"ב ימותן השפיעה גם על ההערכות לגבי המשך העלאות הריבית של בנק ישראל, והגבירו את האטרקטיביות של האפיק הממשלתי. אי העלאת הריבית לחודש יוני תמכה בהערכות אלו של המשקיעים וגרמה לירידת תשואות באפיק. לסיכום, מדד האג"ח הממשלתי עלה במהלך החודש ב-1.3%כאשר האפיק השקלי עלה ב-1.2%והאפיק הצמוד ב-1.4%.

עיקר העליות באפיק צמוד המדד היו בחלקו הארוך (5 שנים ומעלה) שעלה ב-1.7%בעוד חלקו הקצר של העקום (עד שנתיים) עולה ב-0.5%בלבד. באפיק השקלי התמונה דומה, כאשר חלקו הארוך של העקום (5 שנים ומעלה) עלה ב-2.2% בעוד חלקו הבינוני-קצר של העקום (עד 5 שנים) נותר ללא שינוי. הציפיות האינפלציוניות לטווח של שנתיים נותרו במהלך חודש מאי ברמה של2.8%, בטווח העליון של יעד בנק ישראל.

במדדי התל-בונד נרשמה בחודש מאי מגמה מעורבת. עליית מפלס החששות בשווקים גרמה, כאמור, לריצה של המשקיעים לנכסים בטוחים ולכן למימושים במדד התל-בונד 40 שירד במאי ב-0.1%. מדד התל-בונד 20 לעומת זאת נהנה מעליות שערים בשיעור של1.1%. מגמה זו גרמה גם לפתיחה במרווח התשואות שבין המדדים הקונצרניים כך שכיום מעניק מדד התל בונד 40 תשואה עודפת בגובה של0.75%מעבר למדד התל בונד 20, זאת בהשוואה לפער של0.45%בתחילת החודש.
 
 
מאת - אורי גרינפלד וורד דר -מערך מקרו ואסטרטגיה, פסגות בית השקעות