נפתח כנס קימברלי בתל אביב

נפתח כנס קימברלי בתל אביב

מאות נציגים של המדינות החברות בתהליך קימברלי הפועל בחסות האום, הגיעו לישראל על מנת להשתתף בכנס שמתקיים בתל אביב. גם שר התמ"ת בן אליעזר ובכירי ענף היהלומים השתתפו בדיונים.  
"כבוד גדול נפל בחלקה של מדינת ישראל לכהן כיושבת ראש תהליך קימברלי – שיתוף פעולה ייחודי בין ממשלות, תעשייה והחברה האזרחית, הנושא מטרה הומניטארית חשובה, הפסקת המסחר ביהלומי דמים, והפיכת יהלומי גלם למניע לגיטימי לפיתוח כלכלי " – כך אמר שר התעשייה המסחר והתעסוקה בנימין (פואד) בן אליעזר בפתיחת כנס תהליך קימברלי למניעת סחר ביהלומי מריבה שנפתח היום בתל-אביב בו השתתפו מאות משתתפים מ- 75 מדינות.
 
בן אליעזר הוסיף ואמר כי "מדינת ישראל היא חברה פעילה בתהליך קימברלי מאז הקמתו. ככוח מוביל במסחר הבינלאומי ביהלומים, מייחסת ממשלת ישראל חשיבות רבה לתהליך קימברלי, ומשקיעה את כל המאמצים הנדרשים כדי להמשיך את התהליך ולקדמו.", והוסיף כי "בשם ממשלת ישראל, ברצוני להעביר את מחויבותה לתהליך קימברלי ולהשגת יעדיו".
 
יצוין כי תהליך קימברלי מתמודד עם אתגרים משמעותיים. על כולם מוטלת החובה לעשות את כל המאמצים הנדרשים כדי להגיע לכלל הסכם. השר בן אליעזר ציין כי "ההסכם נחוץ כדי לשמור על מסגרת רגולטורית חיונית, המבטיחה לקונים ולצרכנים שהיהלומים שקנו לא היו קשורים בשפיכות דמים ובאלימות, ומאידך מבטיח כי יהלומים יוכלו לשמש כמכשיר לגיטימי לצמיחה כלכלית של אומות, וככלי לרווחת תושביהן" אמר שר התמ"ת.
 
בן אליעזר סיים את דבריו בפתיחת הכנס ואמר - "אין זה האתגר הראשון ובוודאי לא האחרון, שבפניו ניצבת קהילת קימברלי. אך אתגר זה משפיע על חיי רבים הממתינים למסקנות שיעלו מפתרונו של אתגר זה. עליכם מוטלת האחריות לעצב את הפתרון הרגיל והחמקני שרבים כל כך תלויים בו. אחריות זו מטילה על כתפיכם נטל כבד. פועלכם כאן, בכנס תהליך קימברלי למניעת סחר ביהלומי מריבה המתקיים בתל-אביב, בשלושת הימים הבאים, יישא עמו השלכות משמעותיות".
 
שר התמ"ת בנימים (פואד) בן אליעזר ויו"ר מועצת היהלומים העולמית אלי אייזאקוב
 
מנהל מינהל סחר חוץ ויו"ר תהליך קימברלי מטעם משרד התמ"ת בועז הירש אמר בנאומו -  "אנו ניצבים בפני צומת קריטי עבור התהליך. עיניי העולם כולו נשואות לעברנו ועלינו להוכיח כי התהליך הנו אמין ורלוונטי וכי ביכולתו למנוע סחר ביהלומי מריבה ובכך למנוע פגיעה בזכויות אדם".
 
עוד אמר בועז הירש כי קבלת ההחלטות בתהליך קימברלי מבוססת על קונצנזוס. השגת אחדות דעים בנושא זה היא משימה קשה. עלינו לגשר בין מדינות מפיקות היהלומים, שלכל החלטה יש השלכות כלכליות אדירות לגביהן, לבין ארגוני זכויות אדם, העומדים על רגליהם האחוריות לאור הדיווחים האחרונים. אך בעיני, אין לנו את המותרות של אי קבלת החלטה. אנו מנווטים במים סוערים ועל ישראל, כיו"ר, להביא את התהליך לנמל מבטחים".
 
יו"ר מועצת היהלומים העולמית אלי אייזאקוב סיפר בנאומו בפתיחת הכנס כי ביום שלפני הפתיחה הרשמית של הכנס התקיימו פגישות לא פורמאליות בין חלק מהנוכחים וזאת על מנת לשקול ביחד את הדרכים בהן צריך תהליך קימברלי לפעול בעתיד על מנת לעמוד בכל האתגרים העומדים בפניו וזאת עשור לאחר שהנושא של יהלומי מריבה עלה על סדר היום".
 
יו"ר תהליך קימברלי העולמי בועז הירש
 
אייזאקוב החמיא בדבריו ליו"ר תהליך קימברלי בועז הירש וציין כי הוא מתרשם לא רק מיכולתו של הירש לללמוד בצורה מהירה וטובה את הנושא אלא גם מהנכונות שלו לשקול וליישם שינויים. היעד שלנו הוא לשנות את שדרוש שינוי מבלי לפגוע ביתרונות ובאיכויות של התהליך".
 
אייזאקוב התייחס בדבריו גם לנושא החם ביותר בשנה האחרונה – זימבבווה ואמר – "המשימה שלנו כבני אדם היא לוודא שאזרחי זימבבווה יוכלו לחיות את חייהם בלי שזכויותיהם יופרו בכל דרך שהיא.זו בדיוק הסיבה שבעטיה גינתה מועצת היהלומים העולמית את המעצר של פאראי מוגווה (Farai Maguwu) פעיל זכויות אדם בזימבבווה ואנו קוראים לשחרורו המיידי מהמעצר וללא תנאי".
 
בנוגע להצלחה ולרלוונטיות של תהליך קימברלי אמר אייזאקוב – "אני לא חושב שאי אפשר לבקר את תהליך קימברלי אך יחד עם זאת אסור לנו לשכוח ולו לרגע אחד את ההישגים של התהליך שבזכותו הצלחנו להביא לכך שנושא יהלומי המריבה כמעט ונעלם ומהווה אחוז מזערי בהשוואה למה שהיה לפני שהתהליך קימברלי נוסד".