וורן באפט בראיון מיוחד – "שום מדינה בעולם לא תצליח אם לא תטפח אקלים שבו עסקים פורחים, ועסקים לא יפרחו בארץ שבה הממשלה לא יציבה, מתקדמת ובעלת חזון".
"אני סבור שהרע ביותר מאחורינו, אבל זמן רב עוד ירגישו בכאב ממה שקרה, מה שהחל בעצם ב- 2007 עם הבהלה ומהמפולת ב- 2008 לא יגמר בזמן הקרוב, אבל אנחנו הולכים בכיוון הנכון. אנחנו זוחלים קדימה." – כך אמר היום וורן באפט יו"ר ברקשייר האת'ווי בראיון מיוחד שקיים עם הנספח המסחרי של משרד התמ"ת בארה"ב, יריב בכר ושהוקרן במהלך הכנס הכלכלי-חברתי של משרד התמ"ת.
באפט התייחס למאורעות האחרונים בכמה ממדינות אירופה במיוחד ספרד ויוון והחשש באיחוד האירופי ואמר כי "קיים אתגר ממשי כשמנסים לגרום לקבוצה גדולה של מדינות עם תרבויות שונות וגישות שונות לגבי מדיניות פיסיקאלית לחלוק מטבע משותף. זה מבחן. הייתי אומר שהמבחן טרם עבר. זה אתגר אמיתי. אני חושב שיהיה מעניין להתבונן בזה, להביט מרחוק. אעדיף להביט מרחוק מאשר מקרוב".
באפט התייחס למשמעות התרומה הפרטית בחברה קפיטליסטית ואמר כי "כשיש חברה קפיטלסיטית עשירה ויש לנו , חרף הבעיות הנוכחיות, אני חושב שרצוי לשמר את כל התמריצים של כלכלת שוק. לא תרצה שאנשים, כאשר הם נעשים אמידים - יפסיקו לעבוד, כי תרצה שלאנשים המוכשרים יהיה כל תמריץ להמשיך הלאה. אבל לדעתי, כיש רמת עושר אדירה, כפי שקרה עם מס' אנשים במדינה זאת, הרבה מעבר למה שיוכלו לבזבז אי פעם, אני חושב שלפחות אני לא ממש מטיף לאחרים, אבל אני חש שהחברה העשירה אותי. לא הייתי מצליח אילו גרתי בבנגלדש או במקום כגון זה. העושר שלי נבע במידה רבה משאר אזרחיי המדינה. לפחות במקרה שלי אחרי שמשפחתי קיבלה את כל צרכיה על השאר יחזור לחברה".
עוד אמר באפט "גיליתי שבפניה לאנשים עשירים נוספים במדינה, רבים מסכימים איתנו בעניין, אני חושב שהתנועה הזאת תגבר בעשורים הבאים במדינה הזאת. ביל גייטס ואני עם מלינדה גייטס עשינו אולי 80 שיחות טלפון ובערך 40 איש הצטרפו. עוד כמה אחרים יעשו את זה. חלק מהאנשים אמרו שהם רוצים לעשות את זה אך לא מעוניינים בפרסום שמתלווה לזה ורוצים להישאר מתחת למכ"ם כך שההצלחה היא מעבר לנתונים שפורסמו. לא אומר ששינינו את האנשים האלה כי רובם כבר שקלו לעשות זאת. באמריקה יש מסורת של עליה בנדבנות לאורך השנים, כמו קרנגי ורוקפלר בעבר. אני רוצה שזה ימשך ככל שהמדינה תלך ותשגשג".
באפט התייחס לנושא ההתפתחות הטכנולוגית המואצת ואמר כי "אני מנסה להגביל את השקעותיי לדברים שיש לי הבנה כיצד העסק ייראה בעוד 5 או 10 או 20 שנה מהיום. זה קל לי יותר בתעשיות המסורתיות מאשר בחדשות. אבל זה לא שולל השקעות בתעשיות חדשות. המנהלים שלנו בהחלט מבינים בעסקים החדשים טוב ממני ויש לי ביטחון בהם. ב"ישקר", לדוגמה, הם מעורבים בהרבה עסקים חדשניים. הם יעשו שם עבודה מצוינת, אבל לא משום שאני אעזור להם".
באפט נשאל האם הוא מאמין שיש לישראל יתרון בר קיימא בשוק התחרותי העולמי? והשיב: "בהחלט יש לכם. כמו שאמרתי בעבר. אם אתה הולך למזרח התיכון לחפש נפט תדלג על ישראל. אם אתה הולך לחפש מוחות תעצור בישראל, אין צורך ללכת הלאה. ומוחות עובדים לאורך זמן. "ישקר" היא הדוגמה הכי טובה לכך. לא היה להם שום יתרון לפני 50 שנה ויותר. הטונגסטן בא מסין, השווקים של המוצרים הסופיים היו חברות באירופה או בארה"ב בעיקר. מה שהם הביאו היה מוח ואנרגיה. תראה איך זה השתלם. אני חושב שזאת דוגמה מיוחדת, הם הטובים ביותר שראיתי.
עוד אמר באפט "לדעתי, ישראל כמדינה הוכיחה שיש בה כמות חריגה של מוחות ואנרגיה ובעיניי זה עובד. עם זאת, יש היום ויכוח, בהתחשב בהישגי הכלכלה הישראלית, יש האומרים שזה מבוסס על מעורבות ממשלתית. מתווכחים כעת האם על סיוע ממשלתי למו"פ במגזר הפרטי ולחינוך להימשך או שצריך להניח לשוק לקבוע לבדו לאיזה כיוון לפנות. על השוק לקבוע הרבה, אבל הממשלה והעסקים צריכים לפעול בשותפות. לפעמים זו עשויה להיות שותפות מוזרה, אבל הם חלק מאותה משפחה. זה לא אומר ששני האחים תמיד מסתדרים היטב זה עם זה. אבל יש להם מטרה משותפת. שום מדינה בעולם לא תצליח אם לא תטפח אקלים שבו עסקים פורחים, ועסקים לא יפרחו בארץ שבה הממשלה לא יציבה, מתקדמת ובעלת חזון".
"אני מבחין בארה"ב במצב זהה לזה שבישראל. לדעתי חשוב שהעסקים והממשלה יבינו אלה את אלה. יהיו ביניהם חילוקי דעות, אבל בסופו של דבר הממשלה לא שגשג בלי העסקים והעסקים לא ישגשגו עם ממשלה לא מתאימה. אני חושב שישראל... אני לא מכיר את המצב הפנימי בישראל. לפעמים אני לא בטוח שאני מכיר אותו בארה"ב. אבל אני לא חושב שהייתם מגיעים למקום אליו הגעתם בישראל אילו שררו מחלוקות בין הממשלה לעסקים. גם אנחנו בארה"ב לא".
באפט נשאל האם יתמוך במעורבות ממשלתית כל זמן שהיא מנהלת דו שיח עם השוק התעשייה? והשיב כי "חייבת להיות מעורבות ממשלתית כלשהי. אך עליה להבין שהיא זקוקה לעסקים כדי להצליח.עליה לבסס אקלים שבו הצלחה היא התוצאה הסבירה במקום לדכא את העסקים בצורה כלשהי. אסור שיהיו מיזמים עסקיים משולחי רסן לגמרי, ראינו גם את התוצר של זה. זה מעין מחול חיזור. לא כל יום הוא מושלם, אבל עליו להיות מושלם יחסית לאורך זמן. נדמה שבשנים האחרונות, או מזה כמה שנים, הייתה מעין חלוקת עבודה. הייצור עבר למזרח ונותרנו במערב עם השירותים וההיי-טק".
באפט נשאל האם הוא סבור שהמערב הפסיד את הייצור למזרח? והשיב כי "במידה מסוימת כן, אבל תמיד הייתה אבולוציה מבחינת מה שמיוצר בכל כלכלה שמתקדמת. אם נחזור 200 ומשהו שנה לאחור, ארה"ב הייתה כלכלה חקלאית. אחוז ניכר מהאנשים היה מעורב בחקלאות. כיום אלה אחוזים ספורים אבל מפיקים הרבה יותר תוצרת חקלאית.כך שכל כלכלה תתפתח ותמצא את הנישה שלה. היא תגלה במה היא מצטיינת, במה היא מצטיינת בעיניי העולם. מי היה מנחש לפני 30-40 שנה".
עוד אמר באפט כי "הסרטים שלנו מיוצאים לכל העולם, המוזיקה שלנו מיוצאת, סניפי "מקדונלד'ס" בעולם התפשטו בכל העולם. כך שקשה לחזות מניין יגיעו 20 מיליון מקומות העבודה הבאים. עוד ב-1980... יצרנו כ-30 מיליון מקומות עבודה בארה"ב משנת 1980. זכור לי שבזמנו אנשים התלוננו, "מה יקרה למדינה אם כולנו נהיה ספרים ונכין זה לזה המבורגרים?" מצאנו הרבה עיסוקים וזה יימשך בעתיד. הקפיטליזם דינמי".
באפט נשאל האם כלכלה מסוגלת לקיים את עצמה על סמך שירותים בלי ייצור רב? והשיב כי "יהיה ייצור רב, אבל השירותים חשובים מאוד. עולם עם 6.5 או 7 מיליארד איש ידרוש שירותים רבים. המדינה הזאת מייצאת דברים. אנחנו מייבאים יותר משאנחנו מייצאים, אבל היצוא עלה מ-5 אחוזי תמ"ג לפני 40 שנה ל-12 אחוז כיום. אנחנו מגלים מה העולם רוצה ומה אנחנו רוצים משאר העולם. ככל שהסחר גדל כן ייטב".
באפט נשאל מה גרם לו לשקול להשקיע לראשונה מעבר לים בישראל בפרט? והשיב כי "קיבלתי מכתב מאיתן ורטהיימר, אני מניח שבסתיו 2006. זה היה מכתב מדהים. מעולם לא שמעתי עליו קודם לכן. מעולם לא שמעתי על "ישקר" קודם לכן והנה הגיע אליי מכתב באורך דף ורבע. פשוט זינק אליי מהדף שאני שומע מאדם מרשים על חברה מרשימה. הוא עודד אותי, במידה ואתרשם מהחברה, להזמין אותו לביקור. הוא בא לבקר עם יעקב הרפז ודני גולדמן. כשפגשתי אותו זה אישר את מחשבותיי כשקראתי את המכתב, שזה עסק באמת מרשים עם אנשים מרשימים. אני עוסק בהתקשרות לאנשים שהם יותר חכמים ונמרצים ממני. זה עובד היטב בחיים. זה היה טבעי. לא רואים הרבה... לא רואים שום עסק דומה ל"ישקר". הוא השיג דברים עצומים בעשורים החולפים והוא ממשיך לעשות דברים. יש קוצר רוח ואי שקט בנוגע לשיפור העשייה. כידוע, רכשנו חברה ביפן לפני כשנה. "ישקר" לעולם לא תעצור, הגבולות רק הולכים ומתרחבים. בעבורי זה אידיאלי. אני יכול לשבת באומהה ושאחרים יעבדו".
עוד נשאל וורן באפט האם הוא מרוצה מהשקעתו ב"ישקר"? והשיב "אני יותר ממרוצה. אם יש לך עוד חברות כמו "ישקר" תתקשר אליי, יש לי מספר טלפון חינמי שתוכל התקשר אליו".
באפט נשאל האם הוא שוקל השקעות נוספות בישראל? והשיב כי "אנחנו תמיד מתעניינים. החברה שלנו סי-טי-בי, שעוסקת בציוד חקלאי, קנתה שם שתי חברות קטנות שמצליחות יפה. יש לנו חברה בשם טי-טי-איי שלדעתי ביצעה רכישה קטנה בישראל. נשמח לרכוש חברה גדולה ועצמאית בישראל או במקומות אחרים, אבל בהחלט בישראל, או שנשמח לקנות חברות קטנות, שאני מכנה "מיזוגים" במערך הקיים ואני סבור שנעשה את שניהם. נשמח מאוד לקבל שוב את פניך בישראל ולעשות לך סיור כדי להכיר לך חברות נוספות. אהבתי את המקום. ביליתי שם כמה ימים לפני כשלוש שנים ונהניתי מאוד. נדהמתי מההספק שלי שם. הספקתי לראות כמעט את כל הארץ. זכיתי לקבלת פנים נפלאה מכולם".