הודו וסין – מאבק ענקים

הודו וסין – מאבק ענקים

"סין מתפתחת להיות "איום" ממשי על תעשיית התכשיטים והיהלומים של הודו" אמר חיים אבן זוהר בועידת היהלומים הבינלאומית שמתקיימת במומבאי. גארת' פני צופה אף הוא כי עד 2016 סין תעקוף במעט את הודו.

חיים זוהר אמר בוועידה כי בזמן שהודו משחקת "תופסת" מול סין בתעשיות אחרות, הסינים נמצאים חזק בתמונת הענף בזכות ההשתלטות על מכרות אפריקאים גדולים. סין היא השותפה הגדולה ביותר של אפריקה מבין השווקים המתפתחים, משקיעה משאבים רבים במכרות ובסקטורים של אנרגיה ביבשת.

לדברי אבן זוהר סין מבקשת להיות דומיננטית באפריקה והדיווחים מלמדים על כך שבייג'ין רוכשת משאבים טבעיים עשירים באפריקה ומספקת להם תזרים מזומנים וסחורות המיוצרות בזול בתמורה. בשנת 2008 סין ייבאה לתחומה 26 מיליון קרט ויצאה 23 מיליון קרט. סין מייצרת "פלישה" מאסיבית לאפריקה, רוכשת מכרות ענק. העובדה הזו אמורה להדליק נורה אדומה אצל היצרנים ההודים.

גארת' פני (Gareth Penny) , מנכ"ל דה בירס (De Beers Group ) לשעבר התייחס אף הוא בדבריו לנתח השוק של סין והודו בעוגה הבינלאומית ואמר כי בשנת 2009 הוא עמד על 6% (לסין) ו – 7% (הודו). לדבריו, נתח השוק הזה צפוי לצמוח ל – 11% (סין) ו – 7% (הודו) עד שנת 2016". כך שכפי שניתן לראות גם על פי התחזית של גארת' פני, סין צפויה לעקוף את הודו בשנים הקרובות, אך עדיין מדובר במאבק צמוד ביותר.

יש לציין כי היבוא נטו של יהלומים לליטוש עמד בשנת 2008 על 110 מיליון דולר מתוך סך כולל של 165 מיליון דולר בעולם כולו.

בנוסף להתייחסות למאבק הענקים שמתקיים בין הודו לסין התייחס גארת' פני בדבריו גם לנושא השלכות המשבר הכלכלי על מוצרי היוקרה ובמיוחד על היהלומים. לדבריו הם לא מחוסנים כנגד השפעות המשבר הכלכלי העולמי. "יחד עם זאת" אמר פני, "אנחנו מאמינים שהיהלומים ממוצבים בצורה ייחודית על מנת לעמוד בהשפעות המשבר. המחקרים שלנו מלמדים כי בתקופות של חוסר וודאות הצרכנים נמשכים לאיכות ובפועל הם רוכשים פחות תוך התמקדות באיכות (fewer and better things) . יהלומים בהחלט משתלבים יפה בהגדרה הזו" הוא אמר.

פני הוסיף בדבריו כי לדעתו הגיע הזמן לקדם שיווק יהלומים כמשהו שהוא לא רק מוצר יוקרה. לדבריו "היהלומים מתחרים מול מוצרי יוקרה אחרים. אחת המשימות החשובות ביותר של מועצת היהלומים העולמית (International Diamond Board) שהייתה אמורה לקום הייתה ליצור ולקיים לאורך זמן ביקוש צרכני חזק ליהלומים בכל העולם. משימה זו הייתה יכולה להיות ממומשת על ידי שיווק אפקטיבי שיחולל את התמורה הטובה ביותר לכל התעשייה ויביא תועלת ישירה לעוסקים בה" אמר פני.

בנוגע להתנהלות הענף בתקופה החדשה של הימים שלאחר המשבר הכלכלי העולמי אמר פני – "אני מאמין ומקווה שבעתיד התעשייה תהיה שקולה וזהירה יותר בכל מה שנוגע לרמות האשראי וכמו כן גם בנושא היעילות של הענף והחברות".