בורסת יהלומים חדשה במומבאי

בורסת יהלומים חדשה במומבאי

בורסת היהלומים החדשה של מומבאי נפתחה באופן רשמי ביום ראשון ה – 17.10.2010. ראשי הבורסה צופים כי הבורסה החדשה תביא לצמיחה של בין 10-15 אחוז במחזור העסקי מדי שנה בחמש השנים הקרובות.

בורסת היהלומים החדשה של מומבאי, שנבנתה בהשראת הקונספט הישראלי של "הכל תחת קורת גג אחת" צפויה לחזק את מרכז היהלומים ההודי בצורה ניכרת שכן היא תאפשר לעוסקים בענף להנות ממגוון רחב של שירותים ורמת אבטחה שעד כה לא היו מצויים בהודו.

המחזור העסקי של בורסת היהלומים של מומבאי עומד כיום, על פי הפרסומים, על סכום של 27-28 מיליארד דולר בשנה והציפייה של ראשי הענף ההודי היא כי המעבר למשכן החדש והמודרני תביא להגדלה ניכרת של המחזור העסקי בזכות העובדה שהבורסה החדשה תמשוך יהלומנים מכל העולם לפעול בהודו ולהרחיב בה את עסקיהם.

"אנו צופים כי יהלומנים מישראל ומבלגיה יתחילו לפעול בבורסה של מומבאי וכמו כן אנו מקווים שהמפיקות הגדולות יגיעו להודו וימכרו כאן את מרכולתן" אמר אנופ מהטה (Anoop Mehta) נשיא הבורסה במסיבת עיתונאים שנערכה לפני ההשקה אליה יגיעו בכירי הענף מכל העולם וביניהם גם נשיא הפדרציה העולמית ונשיא הבורסה הישראלית אבי פז.

בורסת היהלומים החדשה של של מומבאי, בה חברים כ – 2,300 חברים, תשכון במתחם ובו תשעה מגדלי משרדים בני תשע קומות כל אחד המקושרים בגשרים פנימיים. הבורסה בנויה בשטח כולל של כ - 2 מיליון רגל מרובע במתחם Bandra-Kurla – רובע עסקי מתפתח בפרברי מומבאי. עלות בנייתה של הבורסה החדשה נאמד בכ – 250 מיליון דולר.

שר המסחק של הודו אננאד שארמה אמר במהלך טקס הפתיחה של הבורסה כי אחת הסוגיות החשובות ביותר שעומדות על סדר היום היא להבטיח אספקה ישירה של יהלומי גלם, במיוחד לחברות הקטנות יחסית. הוא הוסיף ואמר כי לצורך עידוד יבוא יהלומי הגלם להודו הוחלט כי חברות הגלם הגדולות כאלרוסה (Alrosa) וריו טינטו (Rio Tinto ) יקבלו פטור מדרישה למתן ערבות בנקאית ביבוא להודו.

אנופ מהטה הוסיף ואמר כי בורסת היהלומים החדשה תעניק את כל השירותים במסגרת הקונספט של "הכל תחת קורת גג אחת" כאשר משרדים, אולמות מסחר, בנקים, חברות שילוח, ביטוח וכו' יהיו כולם ממוקמים בתוך המתחם והיהלומנים הפועלים בבורסה יוכלו לקבל את כל השירותים הנדרשים להם ללא כל צורך לצאת מהמתחם הסגור. לדברי מהטה הבנק ההודי הלאומי (State bank of India) והבנק ההודי (Bank of India) יפתחו סניפים במתחם.

במהלך השנים הקרובות צופה אנופ מהטה כי חברות יהלומים בינלאומיות יפתחו משרדים בבורסה החדשה של מומבאי ויביאו בכך להגדלת התחרות עם בורסות היהלומים של ישראל ושל בלגיה אשר בהן לדבריו מתקיים ביחד מסחר כולל בהיקף של כ – 50 מיליארד דולר בשנה.

בשנת 2009 – 2010 יובאו להודו 149.8 מיליון קרט יהלומי גלם – זינוק של 24.5% בהשוואה לנתוני השנה הקודמת. בתקופה זו יוצאו מהודו 59.9 מיליון קרט של יהלומים מלוטשים – נתון המהווה זינוק של 28.3% בהשוואה לשנה הקודמת. מהנתונים שמפרסמת הבורסה של מומבאי עולה כי בהודו מלוטשים 7 מכל 10 יהלומים שבעולם והיא אחראית לכ – 75% מתעשיית העיבוד הגלובאלית.

תעשיית עיבוד וליטוש היהלומים בהודו תופסת נתח של כ - 70-75 אחוז מיצוא היהלומים בעולם ומעסיקה כ – 850,000 אנשים – נתונים אלה הופכים את הודו למרכז הליטוש הגדול בעולם במונחים של ערך כספי ובערכים של מספר המועסקים בענף.

אנופ מהטה מדגיש בדבריו כי "כל 400 חברות היצוא הגדולות ביותר פועלות בבורסה של מומבאי והן מייצרות כ – 90% מהמסחר השנתי של הבורסה". ראשי הבורסה צופים כי כאשר הבורסה תהיה פעילה באופן מלא יבקרו בה בין 20,000 ל – 27,000 איש מדי יום.