נפתח בירושלים כנס קימברלי

נפתח בירושלים כנס קימברלי

מבחן ל"תהליך קימברלי" בראשות ישראל למניעת סחר ביהלומי מריבה. מאות נציגי ממשלות, ארגוני זכויות אדם ותעשיית היהלומים הבינלאומית השתתפו אתמול בכנס השנתי של "תהליך קימברלי" למניעת סחר ביהלומי מריבה בירושלים.
במוקד הדיונים - מאבק על הזכות לייצא יהלומים בשווי מיליארדי דולרים מזימבבווה.
 
שר התמ"ת בן אליעזר בפתיחת כינוס המליאה של תהליך קימברלי: "שבע שנים לאחר הנהגתו הרשמית, ניתן להכריז כי תהליך קימברלי אכן סלל את הדרך לשינוי חיובי. הקהילה הבינלאומית הינה כעת יותר מתמיד מודעת לצער ולשפיכות הדמים אשר הסחר הבלתי חוקי ביהלומים במחלוקת עלולים לגרום לחייהם של מיליוני בני אדם. דבר זה לכשעצמו מהווה תמריץ עבור הממשלות השונות לפעול על מנת להביא סוף לסחר זה"

"בשנה האחרונה ישראל החזיקה במעמד היו"ר של תהליך קימברלי. היה זהו כבוד וזכות עבור ישראל לקחת על עצמה את המשימה להוביל את התהליך המיוחד הזה – תהליך אשר נוסד, פשוטו כמשמעו, על מנת לשנות לטובה את חיי האדם." – כך אמר היום שר התעשייה המסחר והתעסוקה בנימין (פואד) בן אליעזר בכינוס המליאה של תהליך קימברלי שנפתח היום בבנייני האומה בירושלים ויתקיים בין התאריכים ה-1 עד ה-4 בנובמבר.

שר התמ"ת בן אליעזר בנאומו במושב הפתיחה. מימינו נשיא מועצת היהלומים העולמית אלי אייזאקוב,
משמאל - בועז הירש יו"ר תהליך קימברלי (צילום - פוקס)
 
עוד הוסיף בן אליעזר כי "הכהונה כיו"ר אפשרה לממשלת ישראל לעמוד על מחויבותה ליעדי תהליך קימברלי. מחויבות זו היא אשר הביאה אתכם לכאן היום. אל לנו לתת לאתגרים המפרכים אשר עומדים בפנינו למנוע מאתנו לעבוד יחדיו למען מטרה משותפת. ארגון זה הינו חשוב מדי מכדי להיכשל".

שר התמ"ת בן אליעזר ציין כי "מדינת ישראל הינה חברה פעילה בתהליך קימברלי מאז הקמתו. ככוח מוביל במסחר הבינלאומי ביהלומים, מייחסת ממשלת ישראל חשיבות רבה לתהליך קימברלי, ומשקיעה את כל המאמצים הנדרשים כדי להמשיך את התהליך ולקדמו".

עוד אמר בן אליעזר כי "כיום, שבע שנים לאחר הנהגתו הרשמית, ניתן להכריז כי תהליך קימברלי אכן סלל את הדרך לשינוי חיובי. לא פחות חשובה היא העובדה כי הקהילה הבינלאומית הינה כעת יותר מתמיד מודעת לצער ולשפיכות הדמים אשר הסחר הבלתי-חוקי ביהלומים במחלוקת עלולים לגרום לחייהם של מיליוני בני אדם. דבר זה לכשעצמו מהווה תמריץ עבור הממשלות השונות לפעול על מנת להביא סוף לסחר זה".
 


מימין לשמאל - בועז הירש, דוד דה טולדו, בנימין בן אליעזר, אבי פז, שמואל שניצר (צילום - פוקס)
 
"אף על פי שהדרך אינה נקייה מאי - הסכמות או מהשקפות שונות בקרב משתתפי קימברלי, הנני משוכנע כי כולנו מאוחדים באמונה אחת – האמונה כי יהלומי המחלוקת מזיקים לכל המעורבים בסחר היהלומים: תעשיית היהלומים, המדינות הסוחרות בהם, ובמיוחד מיליוני בני האדם אשר פרנסתם מושפעת מן הסחר הבלתי חוקי ביהלומים" – אמר בן אליעזר.

בן אליעזר סיים את דבריו בפתיחת הכנס ואמר כי "בהתכנסנו כאן היום, אני מפציר בכל המשתתפים לפעול יחדיו בהרמוניה רבה יותר על מנת להתגבר על האתגרים הקיימים. לפעול כדי לחזק את יכולותיו של תהליך קימברלי, ובפרט בנושאי אכיפה. כמו כן, אני קורא לשותפינו להמשיך לתרום ליישום מקיף ויעיל יותר ולניטור תכנית ההסמכה".

סמנכ"ל סחר חוץ במשרד התמ"ת בועז הירש הממלא את תפקיד היו"ר מטעמה של מדינת ישראל אומר כי "אנו ניצבים בפני צומת קריטי עבור התהליך, עיניי העולם נשואות לעברנו ועלינו להוכיח כי התהליך עודנו אמין ורלוונטי וכי ביכולתו למנוע סחר ביהלומי מריבה ובכך למנוע פגיעה בזכויות אדם."

יצוין כי שנת 2010 עמדה בסימן כהונתה של ישראל כיו"ר תהליך קימברלי למניעת סחר ביהלומי מריבה ("יהלומי דמים"). מתוקף תפקידה זה תארח ישראל נציגי 75 מדינות החברות בארגון וכן נציגי ארגוני זכויות אדם ותעשיית היהלומים הבינלאומית. תהליך קימברלי הינו הגוף הבינלאומי הרחב ביותר אותו הובילה ישראל.

על סדר יומה של המליאה יעמוד, בראש ובראשונה, הקשיים סביב דרישתה של זימבבווה – החברה ב"תהליך קימברלי" - לאפשר לה לייצא ללא הגבלה יהלומים ממכרות מאזור מרנגה. על ייצוא היהלומים מאזור זה הוטלו הגבלות שונות בשל אי-עמידתה לכאורה של המדינה האפריקאית בדרישות התהליך, כמו גם בשל חשש להפרות זכויות אדם במסגרת כריית היהלומים במקום. לפי הערכות, כמות היהלומים המצויה במכרות אלו מהווה כ-25% מסך עתודות היהלומים בעולם, ושוויים הכולל עשוי להגיע ל-800 מיליארד דולר.

משלחת ביקורת מטעם תהליך קימברלי ביקרה בזימבבווה באוגוסט השנה כדי לבחון את האופן בו המדינה האפריקאית מיישמת את כללי התהליך במסגרת הסכם שגובש בין הצדדים בשנה שעברה. מסקנות הועדה צפויות להיות מוצגות במהלך הכנס.