לשמור על המרקם של תהליך קימברלי

לשמור על המרקם של תהליך קימברלי

נשיא מועצת היהלומים העולמית (WDC) אלי אייזאקוב במליאת הפתיחה של הכנס בירושלים – "תהליך קימברלי מצליח בזכות העובדה שכל השותפים מאמינים שרצוי להיות חלק מהתהליך מאשר לפרוש ממנו.
בדבריו לבאי הכנס אמר נשיא מועצת היהלומים כי למרות ההצלחה האדירה של תהליך קימברלי בהתמודדות עם אתגרי העבר יש לבצע בו שינויים ורפורמות על מנת להתאימו למציאות של ימינו ולאתגרים העומדים בפני התעשייה, המדינות וארגוני זכויות האדם בתקופה זו.

"בעוד חודשיים נחגוג שנה שמינית לתהליך קימברלי שהושק בשנת 2002. בזכות התהליך הזה, כיום, יהלומי מריבה מהווים אחוז אפסי מסך הסחר הבינלאומי ביהלומי מריבה ואפשר לומר בגאווה שהתופעה הזו מוגרה הרבה בזכות תהליך קימברלי. יחד עם זאת יש להתאים את התהליך הזה למציאות על מנת שהוא ייתן מענה טוב לסוגיות הקיימות כיום. צריך לזכור שאתגרי האתמול הוחלפו באתגרים חדשים של היום ומחר ויש לתת להם מענה הולם".
 


נשיא מועצת היהלומים העולמית אלי אייזאקוב בדבריו במליאת הפתיחה של כנס קימברלי בירושלים
 
במסר של אחדות ואחריות אמר אלי אייזאקוב כי יש לזכור "שהתהליך מצליח בזכות העובדה שכל המעורבים בו – מדינות, תעשייה וארגונים לשמירה על זכויות אדם – מסכימים כי עדיף להיות חלק מהתהליך הזה ולא לפעול מחוצה לו".

אייזאקוב הדגיש כי לצד העובדה שיש לבצע התאמות בתהליך יש לזכור כי יש נושאים שאינן ניתנים לשינוי – "על מנת שהתהליך ימשיך להצליח עליו לכלול את כל הגורמים הרלוונטים. אם נאבד את האלמנט החשוב של כלילת כל הגורמים תחת קורת גג אחת התהליך יהפוך לחסר אפקטיביות ובסופו של דבר יאבד מהערך שלו" הוא אמר.

בהקשר זה החמיא אייזאקוב להתנהלות של זימבבווה לאורך כל הדרך במהלך המשבר האחרון ואמר כי "מתוך בחירה להישאר נאמנה לתהליך קימברלי זימבבווה לא שחררה לשוק סחורות לא מאושרות. בזכות עובדה זו הצלחנו להימנע ממצב בו המוסריות והיושר של הסחורות שנמכרים בשוק לא נפגעו. זימבבווה הסכימה לבצע יצוא מבוקר תחת פיקוח צמוד ומכרה את יהלומי הגלם שלה רק באישור של תהליך קימברלי. עובדות אלה כשלעצמן מהוות הוכחה לכך שלתהליך קימברלי יש "שיניים".

בדבריו מנה אייזאקוב את הצעדים שנעשו בשנה האחרונה על מנת להתמודד עם האתגרים שנוצרו והחמיא ליו"ר התהליך בועז הירש על התפקוד שלו ועל כך שהצליח בתקופה כה אינטנסיבית לחזק את התהליך ולנווט את הפעילות בתבונה ובדרך שהביאה תועלת לכל הצדדים המעורבים.

בדבריו הדגיש אלי אייזאקוב את המחוייבות של תעשיית היהלומים לסוגיות של שמירה על זכויות אדם – "הבסיס של תהליך קימברלי הוא שמירה על זכויות אדם ועלינו להתרכז במסגרת זו בתחומים בהם יש לנו יכולת להשפיע ולהיות אפקטיביים. על מנת להיות אפקטיביים עלינו לסמן מטרות אותן ניתן באמת להשיג וליישם בפועל.

בסיכום דבריו קרא אלי אייזאקוב ליישום של מספר רפורמות בנושא האופן בו מתקבלות החלטות בתהליך קימברלי בשיטה של הצבעה פה אחד ומעבר לשיטת הכרעה של רוב מכריע. בנוסף קרא אייזאקוב ליישום ההצעה של יו"ר התהליך לכונן מנהלה קבועה בינלאומית של התהליך שתשרת את כל יושבי הראש העתידיים ותהווה מנגנון בירוקראטי שיאפשר ליושבי הראש ליישם את המשימות שלהם ביעילות.

לסיכום דבריו אמר אייזאקוב – "תהליך קימברלי הוא תהליך יוצא מן הכלל. במסגרתו הבאנו לשולחן אחד קבוצות ואינטרסים שבאופן רגיל לא היו יכולים להיפגש. תהליך קימברלי מצליח למרות הבדלי הגישות, הרקע, האמונות וההיסטוריה של השותפים בו מכיוון שאנחנו מסכימים שהיהלום הוא משאב טבע שחייב להביא תועלת ורווח לכל מי שמעורב בו – קהילות המדינות בהן מפיקים יהלומים גלם ולוטשים אותם וחברי הקהילה העסקית העוסקים בענף הבינלאומי. אנחנו לא מתנשאים זה מול זה אלא מכירים בהבדלים ומציבים יעדים ברי השגה ומימוש".