סהר עתיד הולכים לנשיא

סהר עתיד הולכים לנשיא

בטקס מרגש, שהביא כבוד רב לענף היהלומים הישראלי, קיבלו יאיר סהר, המשנה לנשיא הבורסה ושותפו לחברת סהר עתיד מוטי עבו את אות היצואן המצטיין לשנת 2009 מידי נשיא המדינה שמעון פרס.
משרד התמ"ת העניק את פרסי ה"יצואן מצטיין", "פרס היצוא" ופרס "החברה הרב-לאומית הנבחרת", בטקס המסורתי שהתקיים בבית הנשיא במעמד נשיא המדינה שמעון פרס ושר התמ"ת בנימין (פואד) בן אליעזר.

"פרס היצוא" לשנת 2009 הוענק לחברת פלסן סאסא; תואר "החברה הרב-לאומית הנבחרת" לשנת 2009 הוענק מחר לחברת IBM.

תארי יצואנים מצטיינים לשנת 2009 הוענקו לחברות: איתמר-מדיקל; כרומגן; מלנוקס; גמאטרוניק; טבע-נאות; כרמית ממתקים; בית אל תעשיות ולחברת סהר-עתיד יהלומים.

יאיר סהר ומוטי עבו מקבלים כבוד אצל האזרח מספר 1, נשיא המדינה שמעון פרס (צילום - יענקל'ה)
 
נשיא המדינה שמעון פרס בירך את היצואנים הזוכים ואמר "משקמה מדינת ישראל לא היה לה ממה להתקיים, ולא היה לה מה לייצא. לחשוב שרק לפני ששים שנים היה צֶנע בארץ. ביצים, קמח ובשר חולקו לפי קו העוני, בתלושי מזון. והיום, להתעורר ולגלות שישראל שמייצאת גזר לרוסיה, אבוקדו לצרפת, טפטפות לסין ושבבים לארצות הברית. זו מכת מחץ לפסימיזם הישראלי".

לדברי הנשיא, "בשישים ושלוש שנים הפכנו ארץ מדברית, מוקפת אויבים, מבודדת מדינית, לארץ שחלוציה יצרו משאבי אדם בלתי נדלים, אך ללא ידע מקצועי, לארץ המעוררת התפעלות עולמית בכלכלתה, בצבאה, במדעיה ובמשטר הדמוקרטי שלה. עמים בעלי אוצרות טבע, או שליטי אימפריות, עסקו בחלוקת היש. ישראל שחונת השטח והנתונה לשלטון זר בנתה יש בעזרת כפיה וביגיעת מוחה. אפשר לקרוא לזה בכל שם שתרצו: אבל לישראל חקלאות חכמה, מים שקולים, אנרגיה יצירתית, תעשייה יוזמת, צבא מצטיין. גם לא אסורים בה חילוקי דעות".
 


יאיר סהר ומוטי עבו מקבלים את פרס היצואן המצטיין מידי נשיא המדינה שמעון פרס, שר התמ"ת בן אליעזר
ונשיא התאחדות תעשייני היהלומים מוטי גנץ (צילום - יענקל'ה)
 
לדברי הנשיא פרס, הצלחתנו מעוררת הערצה והשתוממות. "אולי לא בפומבי אבל בוודאי לא בִּכְדִי. מי שמחפש את סודה של ישראל, לא ימצא אותו בספרי הכלכלה. אבל מי שיחפש את סודו של הישראלי ימצא אותו בספרי האמונה. הוא יגלה להפתעתו שרוח האדם היא מנוף כלכלי. אולי דווקא היעדר אוצרות הטבע הכריחו את החברה הישראלית לחיות על יצירתיות. להיות ארץ חצופה ונועזת. ישראל היא מדינה של אין ברירה. וכשאין ברירה אין מנוס אלא ליצור ברירה. היותנו עם בודד, ללא אח לשפה, ללא אחות לגורל, גָזַר אי שקט בתולדותינו. לנו קשה לנוח ואסור לנו להירדם. שביעות רצון עצמית עלולה להיות מסוכנת עבורנו. עלינו לחיות בארצנו הקטנה, ולפעול בעולם הגדול".

בהמשך הדברים אמר הנשיא פרס כי "מציון תצא תורה. אני מאמין בכך בכל ליבי. יצא לי ליטול חלק בקידום המחשב הראשון בארץ, בטיל הראשון, ביצירת המטוס הצה"לי הראשון וביצירת "טקסטיל דימונה". מהטפטפות של חצרים עד החלל שבו נע "עמוס 1". אני מאמין באדם. באדם היוצר, היוזם, הפטריוט. הייצוא הראשון שלנו היה 176 מילים חרוטות על לוחות הברית. עשרת הדיברות. זהו ייצוא שיש לו עדיין ביקוש עולמי. צ'רצ'יל תמצת זאת בשפתו המיוחדת: 'מאז ראשית הציביליזציה מיליונים על גבי מיליונים של חוקים לא שיפרו אפילו במעט את עשרת הדיברות'.
 
עם הקלוגות (מימין לשמאל) - שמואל מרדכי, עידן סהר, מוטי גנץ, מוטי עבו, אברהם (בומי) טראוב, יאיר סהר,
אבי פז, שמואל שניצר ושלמה אשד (צילום - יענקל'ה)

הנשיא פרס המשיך ואמר - "ישראל בודדה בעולם. אבל אסור לה להישאר לבדה: במדע ובביטחון, שהם גלובלים יותר ממקומיים. עלינו להשתתף בקואליציה המדעית והביטחונית של אזורנו ועולמנו. חלק מקואליציה כזו תאפשר לנו להגיע להיות ארץ של אפס עוני ומקסימום השכלה. מדינה של שלום מבית ושלום אזורי. לא באתי היום לנתח את המאזן הכספי שלכם, אלא לברך על המאזן הערכי שלכם. דברים צריכים להישקל לפי ערכם ולא לפי מחירם".

בסיום דבריו אמר נשיא המדינה - "אני יודע שמבין מקבלי הפרס ישנן חברות בינלאומיות כגון מֵלָאנוֹקְס, IBM, ואחרות הנעזרות במגוון הכשרונות האנושיים המצויים בישראל. הן נהנות מישראל ותורמות לישראל. מכאן אני קורא לחברות נוספות ללכת בדרך זו, ולשלב נשים, חרדים וערבים. צלחנו את המשבר העולמי בגלל איפוק בנקאי, העזה טכנולוגית, והודות למגזר הלא ממשלתי שהעניק לו רוח גבית. ישראל זכתה בעוצמה אזרחית מפליאה והיום אנו מציינים זאת. כל אחת מהחברות הזוכות נבחנה גם לפי קריטריונים של תרומה לחברה ושמירה על איכות הסביבה. אני מתפעל לא רק מן ההישגים הגדולים של החברות שחלקן בפריפריה ויש בהן נציגות נכבדה לתעשייה הקיבוצית, הרושמת הצלחה פנומנאלית. הפרסים המוענקים לכם במעמד הזה אינם רק ביטוי של הערכה על הצלחתכם בעבר. הם גם קריאה להמשיך, ליזום ולחתור להישגים גדולים. העבר תמיד מלא קשיים שלא ידענו עליהם. העתיד צופן אפשרויות שאנו אפילו לא חולמים עליהן. אני ממליץ ליצואנים לבדוק את הפוטנציאל במעבדות המחקר והפיתוח, יותר מאשר את מסכי הבורסה. בבורסה מיוצג ההון העכשווי. במחקר טמון העושר העתידי הגדול שטרם התגלה".
 


עסק משפחתי - משפחות סהר ועבו בתמונה משפחתית בבית הנשיא (צילום - יענקל'ה)
 
שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנימין (פואד) בן אליעזר אמר כי שנת 2010 הייתה שנה לא קלה ליצואן הישראלי. "אומנם ישראל צלחה את המשבר העולמי בצורה מעוררת כבוד ואף רשמה צמיחה נאה, אך במקביל מדינות יעד רבות ושותפות סחר מרכזיות של ישראל המשיכו לחוות את השפעות המשבר וחלקן אף נקלעו למיתון עמוק. אני מאמין שדווקא בשנה כזו, ולאור אי הוודאות והקשיים בשווקי העולם, להענקת האות יש חשיבות גבוהה אף יותר. היכולת להתמודד עם ההאטה במשק העולמי - לא תחת תפיסה של הישרדות אלא כמנוף לצמיחה והרחבת פעילות, ממחישה את תמצית התפיסה העסקית ומהווה דוגמא למופת ומצוינות עסקית וניהולית".

לדבריו, "החברות הנמצאות כאן היום מסמלות יותר מכל את הרוח העסקית מאחורי הצלחת המשק הישראלי. חשיבות הצלחתכם איננה מוגבלת רק לתחום הפעילות של העסק אותו אתם מנהלים אלא מקרינה על הסביבה העסקית ונותנת השראה לחברות נוספות בישראל".

"היצואנים הישראליים מתמודדים עם אתגרים לא פשוטים: מצד אחד חוסר הוודאות בשווקי העולם והחששות מגל מיתון נוסף מפחיתים את הביקוש, ומן הצד השני - התחרות העזה מול השווקים המתפתחים בעולם – בעיקר סין והודו מציעים מחירים שקשה מאוד להתחרות עימם. ועם זאת, מדינת ישראל מצליחה לשמר את מעמדה כמדינת ייצוא וזאת בזכות החשיבה המקורית, הפתרונות הייחודיים והטכנולוגיה המתקדמת. היצירתיות הישראלית צריכה להוביל אותנו להמשיך ולהגביר את ההישגים של התעשייה הישראלית – לא רק בתוצר איכותי וטוב יותר אלא גם בקונספט לפרוץ לשווקים חדשים ולהעמיק את החדירה בשווקים קיימים".

"חשוב לי להדגיש, כי לייצוא הישראלי ערך מוסף מעבר לתרומה הכלכלית. בייחוד בימים אלו, בהם דעת הקהל העולמית אינה נוטה לטובתנו, הייצוא מהווה חלון דרכו ארצות רבות בעולם יכולות להיחשף לתעשייה הישראלית, לחדשנות, להון האנושי שלנו ולכל הדברים הנפלאים שקורים פה בארצנו הקטנה. ואכן בזכותכם, ישראל מבססת את מעמדה כמדינה מובילה בתחומי התעשייה המתקדמת, הטכנולוגיה, הרפואה, תחומי האנרגיה והמים ועוד".

"אני שמח לראות גם יצואן מצטיין מתעשיית היהלומים יאיר סהר. תעשייה זו, נמצאת באחת מתקופותיה הקשות וכולי תקווה שיחד, משרד התמ"ת וראשי התעשייה, נמצא את הדרכים להחזיר את תעשיית היהלומים למקומה הטבעי".