יצוא מזימבבווה – בקרוב...
יצוא מזימבבווה – בקרוב...
יו"ר תהליך קימברלי היוצא, בועז הירש, הצליח להביא לאישור טיוטה מתוקנת של "הסכם ירושלים" על ידי כשליש מהמדינות השותפות לתהליך. אישור הטיוטה מקרב את הפתרון המיוחל ואמור לסלול את הדרך ליצוא יהלומים מזימבבווה ללא הגבלה.
17 מדינות החברות בתהליך קימברלי אישרו את טיוטת "הסכם ירושלים" שהועבר אליהן על ידי יו"ר תהליך קימברלי היוצא בועז הירש. הירש סיים את תפקידו באופן רשמי ב – 31 לדצמבר 2010 ובתאום עם מחליפו מקונגו העביר טיוטה מתוקנת של ההסכם שאמור להביא לסיום איסור יצוא היהלומים מזימבבווה.
ההסכם, המכונה "הסכם ירושלים" גובש על ידי המשלחת מארה"ב והמשלחת מזימבבווה במהלך כנס קימברלי שנערך בירושלים (ומכאן שמו – "הסכם ירושלים") בחודש נובמבר 2010 אך נדחה לאחר שלא התקבל פה אחד על ידי המליאה (קנדה ואוסטרליה הביעו התנגדותן להסכם ובכך מנעו את קבלתו שכן ההחלטות במסגרת תהליך קימברלי מתקבלות אך ורק פה אחד).
לאחר מספר חודשים של משא ומתן, שהתרחש מאחורי הקלעים ושנסב בעיקר סביב הסוגיה של מספר החברים בוועדת הפיקוח (Working Group on Monitoring ) שיכולים להביא להפסקה של היצוא מזימבבווה באופן אוטומטי. על פי הדיווחים זימבבווה עמדה על כך שהחלטה מסוג זה תתקבל אך ורק על ידי 3 מדינות ולא על ידי 2 מדינות כפי שהיה בהסכם הקודם.
יו"ר תהליך קימברלי היוצא בועז הירש - האם הוא יצליח בסופו של דבר להביא לחתימה על "הסכם ירושלים"?
על פי הדיווחים ביקש בועז הירש לקבל את תגובתן של המדינות החברות בתהליך לטיוטת החוזה עד ה – 10 בינואר ולאחר מכן הוארך זמן התגובה עד ל – 17 בינואר. עד לתאריך זה הביעו, כאמור, 17 מדינות את נכונותן לתמוך בהסכם המתוקן.
באתר IDEX מדווח כי המשמעות המידית של התפתחות אחרונה זו היא כי "יהלומי הגלם בשווי של 160 מיליון דולר שנרכשו לאחרונה על ידי 4 חברות הודיות יוכלו להיות מיובאים להודו. דווח כי יהלומים אלה הוחזקו עד כה בדובאי באזור סחר חופשי ולא ניתן היה לסחור בהם שכן מבחינה טכנית הם לא הוכנסו לאיחוד האמירויות".
עוד מדווח כי רוסיה הביעה התנגדות טכני למהלך שאמרו להביא לאישור "הסכם ירושלים" שכן אופן קבלת ההחלטה, כפי שבא לידי ביטוי באישור ההסכם המתוקן, אינו מקובל במסגרת תהליך קימברלי. יש להניח כי במידה וזו תהיה ההשגה היחידה בנוגע להסכם היא לא תמנע את אישורו וכי יו"ר תהליך קימברלי הנכנס מאתיו ימבה (Mathieu Yamba) מקונגו יידע לפתור את הסוגיה הטכנית הזו.
בכירי ענף היהלומים הביעו סיפוק רב מעצם העובדה שהסוגיה החשובה הזו נמצאת על סף פתרון אך הם הדגישו כי כפי שכבר למדנו, בכל מה שנוגע לסוגיה המתמשכת הזו – שום דבר לא גמור עד שהוא לא גמור".