דה בירס דוחה את טענות זימבבווה
דה בירס דוחה את טענות זימבבווה
ענקית היהלומים דה בירס דוחה מכל וכל את הטענות שהטיח בה שר המכרות של זימבבווה לפיהן החברה גזלה את היהלומים של שדות מרנגה במהלך העשור בו הייתה בעלת זיכיון כרייה באזור.
מנהל מחלקת היחסים הבינלאומיים של דה בירס אנדרו בון (Andrew Bone) אמר כי למרות שחברת דה בירס החזיקה בזכויות החיפוש והכרייה בשדות מרנגה במשך כעשר שנים, בפועל היא הייתה פעילה במחקר רק כשנתיים מתוכן ולאחריהן החליטה שלא להמשיך בכרייה.
דבריו של אנדרו בון באו כתגובה על ההאשמות של שר המכרות של זימבבווה אוברט מפופו (Obert Mpofu) וסגנו גיפט צ'ימניקירה (Gift Chimanikire), שאמרו כי הם משוכנעים שחברת דה בירס בזזה את שדות הסחף של מרנגה. השר מפופו אמר לפי הדיווחים כי "חברת דה בירס כרתה כמות גדולה של יהלומי גלם בשדות מרנגה בתקופת הזיכיון שלה בעוד בדיווחיה לממשלה טענה כי היא נוחלת הצלחה קטנה בלבד".
יש הטוענים כי ההאשמות הפומביות של שר המכרות של זימבבווה כנגד דה בירס נועדו להסיח את הדעת ולהטות את תשומת הלב מההאשמות המופנות כלפיו ולפיהן שדות מרנגה נשלטים כיום על ידי קבוצה אשר לה קשרים ענפים עם מפלגתו של מפופו. במקביל יש המייחסים את הנושא גם לאפשרות למנות את סיימון גילברטס (Simon Gilberts) כמפקח מטעם תהליך קימברלי בזימבבווה.
לדבריו של אוברט מפופו זימבבווה תתנגד למינוי ובמידה ואכן ימונה לא תשתף עמו פעולה שכן לדברי הזר של זימבבווה מדובר באותו אדם ש"עבד עבור חברת דה בירס שבמשך 15 שנה בזזה את היהלומים שלנו". לדבריו של מפופו גילברטס "לעולם לא יעבוד בזימבבווה".
תהיה הסיבה אשר תהיה למתקפה של השר מפופו על חברת דה בירס, ענקית הכרייה החליטה להגיב להאשמות באמצעות מנהלת מחלקת היחסים של החברה אנדרו בון שדחה כאמור את טענותיו של השר ואמר – "חיפוש מחצבים ובדיקתם שונה בתכלית מפעילות של כרייה. כרייה דורשת השקעה אדירה כמו גם יבוא ושימוש בציוד כבד. הכרייה כרוכה בתמיכה לוגיסטית מורכבת מהיבשה ומהאוויר. השלטונות של זימבבווה וודאי היו יכולים לדעת במידה והייתה מתבצעת פעילות כזו".
בנוסף אמר אנדרו בון כי כריית יהלומים בהיקף תעשייתי מותירה עקבות משמעותיים על פני השטח ואילו עקבות מסוג זה לא קיימים בשדות מרנגה. לדבריו של בון דה בירס וויתרה מרצונה על רישיון הכרייה שלה בשדות מרנגה עוד בשנת 2006 – "אם היינו כורים כמות גדולה של גלם באזור, כפי שטוען מפופו, הוויתור על הזיכיון היה צעד תמוה ביותר", הוא אמר.
בדבריו התייחס אנדרו בון לנושא העמידה של זימבבווה בתנאי הסף של תהליך קימברלי ואמר – "חברת דה בירס תשמח לראות כי זימבבווה פועלת בהתאם לתקנות של תהליך קימברלי באופן מלא. פעילות בהתאם לתקנות אלה תביא לאזרחי זימבבווה תועלת רבה מהמשאבים הטבעיים בהם ניחנה המדינה. "יצוא יהלומים רשמי ומאושר על ידי תהליך קימברלי יאפשר גישה לשווקים בכל העולם ויעניק לאזרחי זימבבווה את האפשרות להרוויח ולממש את הערך האמתי של משאבי הטבע של המדינה" הוא אמר.