בתערוכה מוצגים תכשיטים משובצי יהלומים שעוצבו על ידי מעצבים מדרום אפריקה, נמיביה ובוצואנה, זוכי הפרסים הראשונים בתחרות שהתקיימה לאחרונה בדרום אפריקה. התכשיטים והעיצובים מדגישים את היכולות והכישורים יוצאי הדופן של המעצבים מארצות אלו, המזוהות בדרך כלל בעיקר עם כריית יהלומים. בתערוכה מוצגים כ-30 תכשיטים המשובצים בכ-25,000 יהלומים במשקל כולל של 650 קרט. שווי התכשיטים מוערך בלמעלה מ-3 מיליון דולר. עיצוב התכשיטים התבצע תוך שימוש רב ביהלומים ובמוטיבים ייחודיים, המביאים לידי ביטוי גם את התרבות האפריקאית.
מימין לשמאל - אברהם (בומי) טראוב, שמואל שניצר, אבי פז, איסמעיל קובדיה, מוטי גנץ, דוד דה טולדו וורדה שיין בתערוכה (צילום - פוקס)
שמואל שניצר, יו"ר מוזיאון היהלומים, התכבד לפתוח את אירוע השקה של התערוכה החדשה. לאירוע הגיעו שורה של אורחי כבוד, ובהם שגריר דרום אפריקה בישראל, איסמעיל קובדיה (Ismail Coovadia) ואשתו, מנכ"לית חברת הסחר ביהלומים ורדה שיין, ודמויות מובילות בתעשיית היהלומים הישראלית.
שניצר דיבר על טקס פתיחת המוזיאון שהתקיים בדיוק היום לפני 25 שנה, ונזכר כי אביו המנוח, משה שניצר, פתח אז את הטקס בנוכחות הארי אופנהיימר שעל שמו נקרא המוזיאון. הוא ציין כי גם אז התצוגה הראשונה במוזיאון - כמו התערוכה נוכחית - היתה בחסות דה בירס, עדות ל"קשרים הקרובים, החזקים והנמשכים של תעשיית היהלומים הישראלית וקבוצת דה בירס", לדבריו.
אחד הפריטים המרהיבים המוצגים לראווה בתערוכה
ורדה שיין, מנכ"לית חברת הסחר ביהלומים (DTC), דיברה על השמחה שמסב ביקור נוסף בישראל, ובמיוחד לרגל מאורע חגיגי כזה. היא ציינה כי למוזיאון יש "מסורת ארוכה של הצגת הטוב ביותר שיש לעולם היהלומים להציע בפני מבקרים". שיין ציטטה פתגם שגור באפריקה, לפיו "מחר שייך לאלו המתכוננים אליו היום", וסיפרה על ההיסטוריה והמסגרת של תחרות Shining Light. היא שיבחה את החדשנות והכישרון שהפגינו המעצבים שהשתתפו בתחרות, והתייחסה גם לחיבור שלה עם פוראברמרק (Forevermark), מותג היהלומים שהשיקה דה בירס ב-2008, ואשר תרם יהלומים למחצית מהתכשיטים המוצגים בתערוכה.
איסמעיל קובדיה, שגריר דרום אפריקה לישראל, נפרד מאבי פז, שיסיים את תפקידו כנשיא בורסת היהלומים הישראלית בימים הקרובים. השגריר ציין כי "אי אפשר להדגיש מספיק את חשיבות פתיחת התערוכה הזו", והוסיף כי תכשיטי היהלומים תורמים רבות לערכה. בנוסף, התייחס קובדיה גם להטבות לאוכלוסיה המקומית ולשינוי בנסיבות החיים של האוכלוסיות המופלות היסטורית בארצו. הוא הוסיף כי יהלומים הם מהתורמים הגדולים לשיפור חייהם של תושבים בדרום אפריקה.
מוטי גנץ, נשיא ההתאחדות העולמית של התאחדויות תעשייני היהלומים (IDMA) ונשיא התאחדות תעשייני היהלומים - המכהן גם כיו"ר מכון היהלומים, הבעלים של מוזיאון היהלומים - נשאל בנוגע לתפקיד שמילא בתערוכה, וסיפר כי החברה שהוא עומד בראשה, מוטי גנץ בוצוואנה, העניקה חסות לאחד הפריטים המרהיבים המוצגים בתערוכה. חברות ישראליות נוספות שהעניקו חסות לפריטים המוצגים בתערוכה הן LLD יהלומים נמיביה של לב לבייב וקבוצת היהלומים שטיינמץ. גנץ גם ציין כי בתערוכה הראשונה, שנערכה במוזיאון לפני 25 שנה, הוצגו אך ורק יהלומים, וכעת היא הורחבה גם לתחום תכשיטי היהלומים.
אבי פז, נשיא הפדרציה העולמית של בורסות היהלומים (WFDB) ובורסת היהלומים הישראלית, דיבר על חשיבותו של המוזיאון לתעשיית היהלומים הישראלית, ועל האופן שבו הוא מדגיש את חשיבותם של יהלומים. פז התייחס גם לתכניותיו של מכון היהלומים הישראלי, להעביר את המוזיאון למקום גדול יותר.
שמואל מרדכי, המפקח על יהלומים, שיבח את המוזיאון והתערוכה, וניצל את ההזדמנות כדי להפציר בשגריר דרום אפריקה, ללחוץ על זימבבואה כי תשנה את עמדתה בנוגע לתהליך קימברלי. "יש לנו עדיין חובה לתהליך קימברלי. הוא לא מת, כפי שהשר מזימבבואה הצהיר במהלך פגישת המליאה בקינשאסה. אנחנו יכולים לחסל אותו, אבל אנחנו לא רוצים לעשות זאת", אמר.
שלמה אשד, נשיא הבורסה לאבני חן, התייחס לאבני החן המשובצות לצד יהלומים בתכשיטים המוצגים. הוא ציין גם כי יהלומים צבעוניים מקבלים תפקיד מרכזי יותר בסקטור, והדגיש את החשיבות של הקשר שבין ענפי התכשיטים, היהלומים ואבני החן.
ולבסוף, יהודה כסיף, אוצר התערוכה והמנהל האמנותי של מוזיאון היהלומים, הודה לכולם על תרומתם לקיום התערוכה, והסביר לנוכחים את הקשרים בעברית בין המילים "קשר" ל"גשר". הוא הצביע על ההפניות של שתי המילים במקרא, וקישר בינן לבין התערוכה, "הכל אודות יהלומים".
מתפעלים מהתכשיטים המוצגים בתערוכה
25 שנה למוזיאון היהלומים
מוזיאון היהלומים הוא היחיד בישראל המוקדש לתצוגת יהלומים מישראל ומרחבי העולם. התערוכה שנפתחה היום סוגרת מעגל, ומציינת 25 שנים בדיוק לחנוכת המוזיאון. גם לפני רבע מאה, היתה זו תערוכת תכשיטי יהלומים בינלאומיים של דה בירס, שהוצגה בפתיחה הרשמית.
המוזיאון נחנך ב-3 ביולי 1986, במעמד אורחים רבים, ובהם משה שניצר ז"ל, שהיה אחד מיוזמי הקמת המוזיאון, ויו"ר חברת דה בירס דאז, הארי אופנהיימר, שנתן את הסכמתו לקריאת המוזיאון בשמו, כעדות לטיב היחסים בין חברת דה בירס לבין ענף היהלומים הישראלי.
במשך 25 שנות קיומו ביקרו במוזיאון אלפי תלמידים ותיירים. ב-2006 הוחלט לבצע לו מתיחת פנים יסודית, ולשם כך נסגר למשך שנה, ולמעשה נבנה מחדש. התצוגה החדשה משלבת אמצעי מולטימדיה שונים, הממחישים את מורכבותו של היהלום, החל מתהליכי ההיווצרות והכרייה, עבור בשלבי העיבוד - ועד לשיבוץ בתכשיט.
מהקמתו, אירח המוזיאון תערוכות מתחלפות. במשך השנים, הוצגו בו תערוכות רבות: תערוכת תכשיטי הצאר הרוסי שנערכה בשנת 1992 (בפעם הראשונה שתכשיטים אלו הוצאו לתצוגה מחוץ לרוסיה), תערוכת "אוצרות פראג", תערוכת "יהודי עיר היהלומים - אמסטרדם", תערוכת העתקים מתכשיטי כתר בית המלוכה האנגלי, תערוכת בולים בנושא יהלומים ואבני חן, "אגדה הודית" - תכשיטים מג'יאפור, ועוד ועוד.
באדיבות פורטל היהלומים מאת – איריס הורטמן ומישל מושליאן