במסגרת ההסכם שאושר על ידי תהליך קימברלי מאושר באופן מידי יצוא יהלומי גלם ממכרות Marange Resources וממכרה Mbada. כמו כן, כפי שדיווחנו מוקדם יותר, במסגרת ההסכם יאושר יצוא של יהלומי גלם ממכרות נוספים בשדות מרנגה וזאת לאחר ביקור של פקחי תהליך קימברלי בשטח ואישורם על כך שהמכרות פועלים בהתאם לתנאי הסף של תהליך קימברלי.
לפי ההסכם יגיעו פקחי תהליך קימברלי לזימבבווה בשבועיים הקרובים על מנת לבחון את העמידה בתנאי הסף של מכרה שלישי בשגות מרנגה (באזור Anjin). פקחי התהליך יערכו בדיקה דומה בכל מכרה חדש שיפתח באזור בהמשך וזאת תוך שבועיים מיום קבלת ההזמנה בפועל.
אחד מהיסודות הבסיסיים עליהם מושתת ההסכם שנחתם הנו שקיפות בכל הנוגע לפעילות במכרות כאשר על המכרות לשתף את תהליך קימברלי במידע רלוונטי באופן שוטף. כמו כן במסגרת ההסכם יקבלו נציגי מועצת ארגוני זכויות האדם השותפה לתהליך קימברלי גישה ישירה לשדות מרנגה וזאת על מנת לאפשר פיקוח קרוב ודיווח מהשטח.
כצפוי, כפי שדווח במאמרים קודמים לתפקיד הפקחים המיוחדים לזימבבווה מונו אייבי צ'יקאנה (Abbey Chikane), שכיהן בעבר כיו"ר תהליך קימברלי בעצמו ומארק וואן בוקסטאל (Mark Van Bockstael) המכהן כיושב ראש הוועדה הטכנית של מועצת היהלומים העולמית. במידה ושני הפקחים לא יוכלו להגיע להסכמה בסוגיה מסוימת היא תועבר לדיון ולהחלטה של הוועדה המיוחדת של תהליך קימברלי לנושא פיקוח (Working Group on Monitoring) שתעביר את המלצותיה ליושב ראש התהליך המכהן.
במסגרת ההסכם התחייבה זימבבווה לפעול בכפוף לתנאי הסף של תהליך קימברלי. כמו כן התחייבה זימבבווה לפעול נגד כרייה לא חוקית והברחות כמו גם לדווח באופן שוטף לתהליך קימברלי. ההסכם שאושר יהיה בתוקף עד לישיבת מועצת קימברלי שתיערך בשנת 2012.
שר המכרות של זימבבווה מפופו הודה ליושב ראש תהליך קימברלי ואמר כי "נחישותו הובילה לכך שהצלחנו להגיע לסיום הסוגיה ולחתימה על הסכם זה. כמעט כל העולם עמד לצדנו לאורך כל הדרך וברצוני להודות לאיחוד האירופאי שהוביל את המהלך". אמר השר.
שר המכרות של זימבבווה בחר בנאומו לציין שני אישים מרכזיים שפעלו להשגת ההסכם לאורך כל הדרך – נשיא מועצת היהלומים העולמית, אלי אייזאקוב ונשיא הפדרציה העולמית של בורסות היהלומים אבי פז. "הרשו לי לציין את אלי אייזאקוב ועל עבודתו המעולה ותמיכתו ואת אבי פז שתמך בזימבבווה והתבטא בצורה פומבית בכל מה שנוגע לצורך לאשר את יצוא היהלומים מזימבבווה".
השר של זימבבווה הביע תקווה כי תהליך קימברלי ימשיך למנוע חדירה של פוליטיקה חיצונית לתוך הארגון. לשותפים בתהליך יש עמדות פוליטיות שונות ומגוונות והן אינן רלוונטיות לתהליך" הוא אמר.
מועצת היהלומים העולמית מצידה קידמה כמובן בברכה את החתימה על ההסכם, שאושר על ידי התהליך במסגרת הדיונים שמתקיימים בקינשאסה. ההסכם יאפשר בשלב הראשון יצוא מידי של יהלומי גלם משני מכרות בשדות מרנגה העומדים בתנאי הסף של תהליך קימברלי וכן יצוא מאוחר יותר של יהלומי גלם ממכרות אחרים לאחר ביקור של פקחים מטעם תהליך קימברלי שיאשרו את העמידה של המכרות בתנאי הסף של התהליך.
נשיא מועצת היהלומים העולמית אלי אייזאקוב אמר בקינשאסה כי ההסכם מהווה "אבן דרך חשובה, ומדגים בצורה הטובה ביותר את העובדה שתהליך קימברלי מהווה את המסגרת באמצעותה ניתן לאכוף את האינטגריטי של שרשרת המסחר ביהלומי גלם ובמקביל לוודא שהמדינות המפיקות גלם יפיקו תועלת מאוצרות הטבע שלהן".
אלי אייזאקוב ציין בדבריו את תרומתו הבלתי רגילה של יושב ראש תהליך קימברלי מאתיו ימבה להשגת הסכם חשוב זה וציין כי "סבלנותו ומחויבותו להשגת פתרון, כמו גם נכונותו להתמיד גם בעתות קשות היו רכיב קריטי בהצלחה".
כמו כן ציין אלי אייזאקוב כי מגיעות "תודות ומחמאות לאיחוד האירופאי שמילא תפקיד חשוב ומרכזי בגיבוש ההסכם ובהבאת הצדדים לחתום עליו. כמו כן מגיע קרדיט לזימבבווה, למדינות האפריקאיות האחרות ובראשן דרום אפריקה, לארצות הברית ולקבוצה של משלחות שהקדישו שעות רבות למשא ומתן הזה, שהיה חמקמק וקשה במהלך השנתיים האחרונות. אני מקווה ומאמין שההסכם הזה יאפשר לתהליך קימברלי ולתעשיית היהלומים העולמית לנוע קדימה".עכשיו לאחר החתימה על הסכם נותרה בעינה סוגיית בחירת יושב ראש חדש לתהליך לשנת 2012. יש להניח כי לא נטעה אם נהמר שארצות הברית תזכה בתפקיד.