הודעה משותפת של העומדות בראש תהליך קימברלי

הודעה משותפת של העומדות בראש תהליך קימברלי

ארצות הברית ודרום אפריקה פרסמו הודעה משותפת לרגל בחירתן לעמוד בראש תהליך קימברלי בשנת 2012 (ארצות הברית) ובשנת 2013 (דרום אפריקה).
בהודעה המשותפת של יושבת ראש התהליך הנכנסת, ארצות הברית ושל סגניתה בשנה הקרובה דרום אפריקה נכתב כי הן מקדמות בברכה את בחירתן לעמוד בראש התהליך בתקופה קריטית בהיסטוריה של תהליך קימברלי.

בהודעה המשותפת מבטאות שתי המדינות את הערכתן ותודתן לרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, המכהנת עד סוף שנת 2011 כיושבת ראש התהליך, על פעילותה בהובלת התהליך.

בהודעה המשותפת נכתב "העולם בו אנחנו חיים משתנה במהירות ולמחצבי המינרלים יש תפקיד חשוב בהתפתחות הכלכלות, בעיקר של המינות המפיקות. לתהליך קימברלי מספר תפקידים חשובים וביניהם הגברת השקיפות והפיקוח בענף היהלומים, מניעת סחר ביהלומי מריבה ודאגה לכך שאזרחי המדינות בהן מופקים היהלומים ייהנו מאוצרות הטבע שברשותם. בשנים האחרונות התמודד התהליך עם אתגרים משמעותיים. הממשלות שלנו מודעות לאתגרים אלה וביקשו לקבל את הנהגת התהליך על מנת לפעול ביחד לקידום המטרות וההישגים החשובים של תהליך קימברלי".

בהתייחסן לעתיד התהליך ולתפקידן בשנים הקרובות כתבו ארצות הברית ודרום אפריקה – "שנת 2012 תהייה שנה של שיתוף פעולה ודיונים זהירים בנוגע לתהליך. המטרה שלנו היא לקדם ולחזק את האפקטיביות והאמינות של התהליך" בהקשר זה מציינות המדינות כי העובדה שמכנס קינשאסה נעדרו החברות בקואליציית הארגונים הבינלאומיים לשמירה על זכויות אדם הותירה את התהליך ללא אחד מהשותפים המייסדים של התהליך.

ארצות הברית ודרום אפריקה קוראות לקואליציית ארגונים זכויות האדם לשוב לתהליך קימברלי ואומרות כי "המחויבות והמטרה המשותפת שלנו היא ליישם רפורמות שיקדמו את תהליך קימברלי ואנו מכירות בחשיבות הגדולה של שלוש הרגליים עליהן נשען התהליך (ממשלות, תעשייה וארגוני זכויות אדם). לכל אחת מהשותפות יש תפקיד מרכזי וחשוב בתהליך ולכן ברצוננו לעודד את השיבה של קואליציית ארגוני זכויות האדם לתהליך, על מנת שהשותפות הפעילות (ממשלות) והשותפות המשקיפות (תעשייה וארגונים לשמירה על זכויות אדם) יוכלו להמשיך לעבוד בצוותא בתהליך קימברלי. דבר זה יחזק את האמינות והאפקטיביות של התהליך"

בהודעה המשותפת ממקדות ארצות הברית ודרום אפריקה את תשומת הלב לנושאים החשובים בהן בכוונתן לעסוק:

מנדט תהליך קימברלי – יש לוודא כי גם לאחר עשור מאז ייסודו של תהליך קימברלי המנדט המקורי שלו ימשיך להיות רלוונטי לקהילה הבינלאומית. בכוונתנו לעודד בחינה ושינוי של יסודות המנדט של התהליך במקומות הנדרשים.

אדמיניסטרציה ניהולית – יש לדון באופן רציני ומקיף בהחלטה שהתקבלה במליאת התהליך בשנת 2010 בכל מה שנוגע ליישום רפורמות ובחינה של האפשרויות להקמת צוות מקצועי קבוע.

אכיפה – לארצות הברית ולדרום אפריקה מחויבות מוחלטת לקידום תרבות של ציות לחוקים ולהחלטות התהליך. בכוונת המדינות לעודד את המדינות השותפות לתהליך קימברלי לתת מענה לחולשות פנימיות וחיצוניות במסגרת מנגנוני הבקרה והאכיפה שלהן.

רפורמה בתהליך קימברלי – בכוונת ארצות הברית ודרום אפריקה לבחון רפורמות בתהליך תוך בחינה של התחומים האפורים של התקנון ושל הנהלים וזאת במטרה ליישם את הסטנדרטים, החוקים והנהלים של התהליך באופן עקבי בקרב כל השותפים.

בסיכום ההודעה המשותפת מציינות ארצות הברית ודרום אפריקה כי הן שמחות "לצאת לדרך ברוח של שיתוף פעולה תוך שמירה וכבוד לריבונות הסוברנית של כל אחת מהמדינות השותפות לתהליך בכל עת".