ארגון גלובאל וויטנס פורש מתהליך קימברלי

ארגון גלובאל וויטנס פורש מתהליך קימברלי

הארגון לשמירה על זכויות אדם הודיע על פרישתו מתהליך קימברלי, האחראי על הפיקוח על הסחר ביהלומי גלם. תהליך קימברלי מבוסס על שיתוף פעולה בין ממשלות, ארגוני זכויות אדם ותעשיית היהלומים.
תהליך קימברלי, הפועל במסגרת האו"ם, נוסד בשנת 2003 במטרה למגר את תופעת הסחר ביהלומי מריבה ולאורך כל שנות פעילותו מאז היה מבוסס על שיתוף פעולה הדוק בין למעלה מ – 70 מדינות, תעשיית היהלומים וארגוני זכויות אדם.

פרישת ארגון גלובאל וויטנס (Global Witness ) מתהליך קימברלי מהווה מכה לתהליך ולעתידו והיא מגיעה כחודש בלבד לאחר שמליאת תהליך קימברלי קיבלה החלטה לאשר את יצוא יהלומי הגלם שנכרים בשדות מרנגה שבזימבבווה, סוגיה שהטילה צל כבד ומעיב על ענף היהלומים בשנים האחרונות.

לטענת גלובאל וויטנס תהליך קימברלי כשל במשימתו לשבור את הקשר שבין סחר ביהלומים לאלימות."תשע שנים חלפו מאז הושק תהליך קימברלי והאמת המרה והעצובה היא שרוב הצרכנים עדיין לא יכולים לדעת בוודאות מה מקור היהלומים שלהם והאם הם שימשו למימון משטרים אלימים ואפלים" אמר יושב ראש ארגון גלובאל וויטנס בהודעת הפרישה של הארגון מתהליך קימברלי.

לטענת הארגון "תהליך קימברלי כשל בשלוש משימות מרכזיות והן - לתת פתרון לסחר ביהלומי מריבה שמקורם בחוף השנהב, לפעול בצורה רצינית כנגד הפרות בוטות של וונצואלה שנמשכות מספר שנים והראה חוסר נכונות לבלום את השימוש ביהלומים לתדלוק שחיתות ואלימות בזימבבווה. התהליך הפך בפועל שותף לדבר עבירה המאפשר ערבוב של יהלומי מריבה עם יהלומים נקיים".

הטריגר לפרישת גלובאל וויטנס מתהליך קימברלי היא כאמור ההחלטה שהתקבלה בכנס שבקינשאסה בחודש נובמבר לאפשר יצוא יהלומים שנכרים בשדות מרנגה שבזימבבווה. ארגון גלובאל וויטנס התנגד להחלטה בטענה כי אינה מתחשבת בכך שצבא זימבבווה היה מעורב בהפרת זכויות אדם באזור הכרייה. עם פרישתו מתהליך קימברלי הכריז הארגון כי – "הצרכנים צריכים להימנע מרכישת יהלומים שמקורם בשדות מרנגה והתעשייה חייבת להימנע מלשווק אותם.