ביקוש היהלומים יעלה על ההיצע עד 2020

ביקוש היהלומים יעלה על ההיצע עד 2020

התיאבון של הצרכנים הסינים וההודים לרכוש את ידידיה הטובים ביותר של האשה, היהלומים, יתניע גידול של לא פחות מ – 6% לשנה בביקוש ליהלומים בעשור הקרוב.
לפי התחזית של חברת Bain & Company , היקף שוק צריכת היהלומים העולמי צפוי להכפיל את עצמו במהלך העשור הקרוב, כאשר במקביל בעתיד הנראה לעין לא צפויים גילויים של מכרות יהלומים חדשים. נתונים אלה צפויים להביא לעליית מחירים גם בתקופות תנודתיות והפכפכות מבחינה כלכלית.

מגמת עליית המחירים יכולה אף להיות חזקה יותר, על פי התחזית של חברת הייעוץ, וזאת בזכות ביקוש נוסף ליהלומים שעשוי להיווצר כהשקעה כלכלית. הקונספציה לפי יהלומים יהפכו לכלי השקעה כלכלית אינו חדש והוא נבחן כבר שנים רבות, אך – שלא כזהב וכסף – הערכת השווי של היהלומים כמו גם סוגיות נוספות אחרות – הקשו עד כה על הפיכת היהלומים לכלי השקעה אטרקטיבי שכזה.

חברת Bain & Company טוענת במחקר השוק שעשתה לצורך גיבוש התחזית שלה כי מאמצי התעשייה להגביר את השקיפות עשויים לסייע במשיכת משקיעים לרכוש יהלומים מיוחדים ונדירים כהשקעה פיננסית לכל דבר ועניין. תחזית זו נתמכת כמובן בעובדה שהיצע יהלומים נדירים ובעלי ערך חדשים צפוי להצטמצם בעשור הקרוב.

ג'רהארד פרינסלו (Gerhard Prinsloo ) שותף בחברת Bain & Company ומי שעומד מאחורי כתיבת הדו"ח אומר בהקשר זה כי "המודל לפיו ההשקעה ביהלומים תתבצע באמצעות קרנות הון נראה פחות מוצלח מאשר מודל במסגרתו משקיעים רוכשים יהלומים כהשקעה במדינות כמו סין, הודו ומדינות המזרח התיכון. תעשיית היהלומים חייבת לאמץ את המודל הזה ולקדם מנגנונים שיאפשרו תמחור טוב ושקוף יותר של יהלומים מלוטשים".

הדו"ח מציג מסקנה לפיה אספקת יהלומי הגלם צפויה לרשום צמיחה שנתית של כ – 2.8% בעשור הקרוב עד שנת 2020. תחזית זו לוקחת בחשבון פרויקטים חדשים של כריה שנמצאים בדרך בטווח הזמן הקצר אך במקביל גם גידול מינורי יותר לקראת סוף התקופה וזאת לאור הצפי שבעתיד הנראה לעין לא צפויים להיחשף מרבצי יהלומים גדולים חדשים.

לדברי הדו"ח "חיזוי כמות האספקה המדויקת של יהלומי גלם שתוזרם לשווקים הנה משימה קשה ומורכבת מסיבות רבות כאשר אחת מהן היא חוסר היכולת להעריך כמה סחורה יזרים לשוק הגוחראן הרוסי (מאגר אבני החן והמתכות הלאומי הרוסי) שההערכה היא כי ברשותו מאגר יהלומים בשווי של למעלה ממיליארד דולר אותו רכש מענקית הכרייה הרוסית אלרוסה בעיקר במהלך המשבר הכלכלי העולמי שפרץ בשנת 2008.

מבחינת השפעה של חשיפת מרבצי יהלומים חדשים על תחזית האספקה בעשור הקרוב, לטענת מחברי הדו"ח למרכיב זה אין במעט השפעה על התחזית שכן גם אם ימצאו מרבצי יהלומים חדשים ייקח לפחות עשור עד שניתן יהיה למכור את היהלומים שיופקו מהם.

אינדיקציה נוספת בנוגע למימוש תחזית הירידה ברמת היצע יהלומי הגלם מוצאים מחברי הדו"ח בעובדה שגם קמעונאי התכשיטים פועלים להשגת עסקאות ישירות עם מרכזי הפקת גלם על מנת להבטיח אספקה עתידית, דוגמה לכך ניתן כמובן לראות במהלך האחרון של חברת המותגים טיפאני שהשיקה מפעל ליצור וליטוש בבוצוואנה (לקריאת ידיעה נפרדת בנושא זה לחץ כאן).

הדו"ח מסכם וטוען כי התיאבון של הצרכנים ליהלומים ישגשג בקצב מהיר בעיקר בזכות הצמיחה הכלכלית בסין ובהודו. ביקוש היהלומים צפוי לרשום קצב צמיחה שנתי של כ – 6.4% בערכים של קרט לכדי כ – 250 מיליון קרט וכ – 6.6% בערכים דולריים.

התחזית של חברת Bain & Company נשמעת מבטיחה מבחינת הצרכנים והקמעונאים אך מי שאמורה להידלק אצלם נורה אדומה הן דווקא חברות היהלומים שאמורות להבטיח לעצמן אספקה קבועה ורציפה של יהלומי גלם בעידן בו ההיצע הולך ומתמעט.

ומה בנוגע לאיום שמגיע מכיוון תעשיית היהלומים הסינתטיים?! חברת Bain & Company לא מתרגשת מהסכנה הנשקפת לענף היהלומים מכיוון החיקויים והתחליפים ולטענתה "כמו בכל מוצרי היוקרה, תיקי לואי ויטון ודוגמאות אחרות, תמיד יהיו כאלה שיסכימו להסתפק בתחליף אך הרוב המכריע לא יאהב את הכיוון הזה".

בהקשר הרחב של ענף היהלומים העולמי יש לקחת בחשבון שבחודשים האחרונים מתרחשים בענף שינויים משמעותיים ביותר – אם זה ביציאה של משפחת אופנהיימר מחברת דה בירס ואם זה בפרסומים לפיהם חברת BHP Billiton שוקלת את המשך דרכה בענף לקריאת ידיעה בנושא לחץ כאן).