שקיפות והגינות במרכז היום הראשון של הקונגרס בהודו

שקיפות והגינות במרכז היום הראשון של הקונגרס בהודו

15/10/2012
תהליך קימברלי ויהלומים סינתטיים היו הנושאים המרכזיים אליהם התייחסו הדוברים במושב המשותף הראשון של קונגרס היהלומים העולמי המתקיים בימים אלה בהודו
מאת שירה עמי, מומביי, הודו

"כשארצות הברית חולה בשפעת כולנו מקנחים את האף" – כך אמר נשיא הפדרציה העולמית של בורסות היהלומים – אבי פז, שהתייחס בנאומו בקונגרס למצב הכלכלי בעולם.
אבי פז הדגיש את הזהירות המתחייבת מחוסר היציבות בשוק. עם זאת, עמד על שלוש נקודות אור: הראשונה – הבקרה שנוקטות מפיקות הגלם, בעיקר דה בירס ואלרוסה, המווסתות את האספקה בהתאם למצב בשוק. השנייה – התנהגותה של המערכת הבנקאית, המקפידה גם בזמנים קשים לספק לענף את החמצן הדרוש לו, והשלישית – היצירתיות של היהלומנים, המסגלים עצמם למצבים המשתנים.

 
נשיא אידמ"א – מוטי גנץ, קרא למפיקות הגלם לאפשר ליצרני היהלומים רווחיות, שכן אם לא יהיו יצרנים – אמר – לא יהיה למפיקות למי למכור את הגלם. מוטי גנץ אמר, שלפני עשרים שנה הפרידו שבע ידיים בין מפיק הגלם לקמעונאי. כדי להתייעל ולמקסם רווחים חתכו היצרנים ידיים. בהדרגה החלו למלא את תפקידיהם של הסיטונאים, של סוחרי הגלם, של סוחרי המלוטש ושל יצרני התכשיטים. היהלומנים חתכו כל כך הרבה ידיים, עד שלא נותר להם אלא לחתוך את היד של עצמם – אמר. אולם, ההתייעלות לא הועילה לרווחים. התחרות של היהלומנים על מקומם בחנויות התכשיטים התחלפה במלחמה של היהלומים במוצרים אחרים – אבני חן, פנינים ויהלומים סינתטיים – אמר. מפעל תכשיטים שמעביר את פסי הייצור שלו לסינתטיות או נסגר, לא יחזור לייצר יהלומים – התריע, וקרא למפיקות הגלם להתעשת לפני שיהיה מאוחר מדיי.

 
שרת המכרות של דרום אפריקה – סוזן שנבגו, עמדה על החשיבות של תהליך קימברלי לרווחתן של מדינות אפריקה, ועל תפקידה של דרום אפריקה כמייסדת תהליך קימברלי וכמי שתעמוד בראשו בשנה הבאה.יו"ר תהליך קימברלי – ג'יליאן מיליוואנוביץ' קראה לשיתוף פעולה לפיתוח ההגדרה של תהליך קימברלי, והבטיחה, כי מדובר באבולוציה שתבוצע בהדרגתיות תוך הקשבה מלאה למשובים המתקבלים מהשטח.גם יו"ר מועצת היהלומים העולמית למלחמה ביהלומי קונפליקט – אלי איזאקוב, עמד על הצורך בשינוי ההגדרה של תהליך קימברלי, תוך התייחסות רחבה יותר לנושא זכויות האדם.
 
מנכ"לית ה-DTC– ורדה שיין, עמדה על הצורך להבטיח את קיומה של אספקה קבועה, לשמור על אמון הצרכן ולהניע את הביקוש הצרכני. במרכז דבריה התייחסה לחשיבות של תהליך קימברלי ולגילוי הנאות של יהלומים סינתטיים, נושא אליו התייחסה בהרחבה גם נשיאת ומנכ"לית ה-GIA - דונה בייקר.