אלי איזאקוב: תהליך קימברלי מסתמך על מחויבות שותפיו

אלי איזאקוב: תהליך קימברלי מסתמך על מחויבות שותפיו

להלן עיקרי נאומו של נשיא ה-WDC - אלי איזאקוב, במליאה השנתית של תהליך קימברלי המתקיימת בוושינגטון שבארצות הברית
בדברים שנשא יו"ר מועצת היהלומים העולמית למניעת הסחר ביהלומי קונפליקט (WDC)- אלי איזאקוב, הציע למליאת התהליך כי ארגונו יעמוד בראש מנגנון התמיכה האדמיניסטרטיבי של תהליך קימברלי (מזכירות קבועה), שיאפשר העברה מסודרת של החלטות ופעולות פורום תהליך קימברלי מיו"ר ליו"ר. נושא זה חיוני ביותר עקב העובדה שכהונת יו"ר קימברלי עוברת ממדינה למדינה לאחר שנת כהונה אחת בלבד. הודו, ישראל, בלגיה וגאנה – אמר, יבצעו בפועל את פעילות המנגנון התומך.
 
עוד עמד איזאקוב על חשיבות ההרחבה של הגדרת תהליך קימברלי, על התפקיד המרכזי שממלאים הארגונים החוץ ממשלתיים בתהליך ועל חשיבות שיתוף הפעולה הבין לאומי המאפיין את התהליך. אנו מביאים לפניכם את נאומו המלא של אלי איזאקוב במליאת תהליך קימברלי המתקיימת בוושינגטון בימים אלה:
 
"לכבוד הוא לי לעמוד בפניכם כאן היום בוושינגטון. במשך דורות אנשים מכל העולם מסתכלים בהערצה על הישיגיה של ארצות הברית ואומרים לעצמם - גם אנחנו יכולים להשיג אותם הדברים בבית שלנו. תהליך קימברלי נוצר במטרה להעצים אנשים פשוטים בארצות מפיקות הגלם באפריקה, ולאפשר להם להגיע להישגים דוגמת מה שנוצר כאן, בארצות הברית.
 
המטרה הראשונית של תהליך קימברלי לא הייתה מעולם לשים סייג לעסקים, אלא להגביר את המסחר בגלם שהופק באופן לגיטימי. באמצעות חיסול האיום שגרמו יהלומי קונפליקט בשרשרת יצור היהלומים, יכלו המדינות החברות בתהליך קימבלרי להפיק את מרב היתרונות ממשאבי הגלם שלהן, ולהשקיע בתוכניות הדרושות ליצירת צמיחה כלכלית והתפתחות חברתית.
 
רק לפני כשבועיים, השתתפו רבים מהנוכחים במליאה היום בכנס היהלומים של זימבבואה. הנוכחות של הארגונים החוץ ממשלתיים (NGOs) בכנס היתה מאוד חשובה. לצד הממשלה והענף, שמשו ארגוני החברה האזרחית כנדבך השלישי עליו נשען תהליך קימברלי מראשיתו, ובלעדיו לא היה עומד הארגון באופן יציב. השתתפותם בכנס בזימבבואה, כמו גם בכנסים אחרים הנערכים בעולם, תורמת באופן משמעותי לאמינות של תהליך קימברלי.
 
הכנס בזיממבואה לא היה מתאפשר אלמלא הושג במליאה הקודמת של תהליך קימברלי שהתקיימה בקינשסה בנובמבר 2011, הסכם שאיפשר את התחלת היצוא משני מכרות הפועלים בשדות מרנגה והעומדים בתנאי הסף של תהליך קימברלי. ההסכם, שדרש את אישורן של כל המדינות החברות בתהליך קימברלי ,הוכיח כי באמצעות שיתוף פעולה בין לאומי ושמירת היושרה בשרשרת ההפצה של הגלם, הצליחו המדינות מפיקות הגלם ואזרחיהן להשיג תועלת הוגנת מהמשאבים הטבעיים שלהן.
 
במהלך 10 השנים האחרונות הצלחנו להוכיח את היעילות שבשיתוף פעולה בין לאומי, אך כדי להמשיך לעשות כך עלינו לקיים את מה שהבטחנו. כדי שתהליך קימברלי ימשיך להיות יעיל, על כל המדינות להתחייב באופן שווה לתהליך ולהחלטות המתקבלות בפורום זה. כדי שהתהליך יעבוד בצורה יעילה, על הצרכן להבין כי ניתן לאתר כל יהלום שנסחר בצורה לגיטימית, באמצעות תעודה של תהליך קימבלרי העולמית באמצעות מערכת האשרורים של WDC. לעומת זאת אם ניצור אבחנה בין התעודות של תהליך קימברלי, עלול להיווצר רושם כי תעודה אחת יותר לגיטימית מרעותה, דבר שיערער את ביטחון הצרכנים. אם אכן כך יקרה, עלול להיפגע הפוטנציאל של היהלום כמנוף לקידמה כלכלית וחברתית במרכזי הפקת וייצור היהלומים.
 
מועצת היהלומים העולמית מחויבת לחלוטין ולתקן לשיפור ותיקון תהליך קימברלי, כך שהארגון יוכל לפעול בהחלטיות, נחישות והמשכיות. עלינו להרחיב את ההגדרה של יהלומי קונפליקט כך שתכלול גם מקרים של קונפליקט מזוין ואלימות מזוינת העלולים להיות קשורים במגזר הגלם. 
מועצת היהלומים העולמית אינה משתתפת בהצבעות בתהליך קימברלי, אלא משמשת כמשקיפה. מסיבה זו הצענו עצמנו כאחראים על ניהול מנגנון התמיכה האדמיניסטרטיבי (ASM), שיספק לתהליך קימברלי תמיכה לוגיסטית, ארגונית ותקשורתית שוטפת.
 
נעשה זאת בשיתוף פעולה עם ארבעה גופים החברים ב-WDC: המועצה ההודית לקידום יצוא אבני חן ותכשיטים (GJEPC), מכון היהלומים הישראלי (IDI), מרכז היהלומים העולמי של אנטוורפן (AWC) וממשלת גאנה. ניהול מנגנון התמיכה האדמניסטרטיבי יתבצע בהתאם לערכים של תהליך קימברלי - מאמץ בין לאומי משולב המאחד ביחד מזרח ומערב, צפון ודרום, וכפי שאפשר לצפות - יכיל גם מרכיב אפריקאי משמעותי. 
 
אני משוכנע, כי רוח שיתוף הפעולה שנוצרה במהלך כהונתה של ארצות הברית בראשות תהליך קימבלרי תמשיך גם ב-2013, כאשר דרום אפריקה תיקח את המושכות לידיה. השגריר ולילה נלפו (Welile Nhlapo) שיעמוד בראשות תהליך קימברלי בקרוב הוא בעל נסיון רב בוושינגטון ושימש במשך שנים רבות כנציג העיקרי של דרום אפריקה בארצות הברית. אני מאחל לו הצלחה רבה, ומקווה כי נוכל לעבוד ביחד בצורה הדוקה בשנה הקרובה".