"השאלה הגדולה בניהול העסק שלכם היא - 'באיזו אסטרטגיה להשתמש?' היכולת להסתגל ולהשתנות ולהתאים את עצמכם ואת העסק שלכם לסביבה העולמית היא מכרעת" - אמר
האנליסט, מייסד מחירון היהלומים העולמי והבעלים של קבוצת רפפורט - מרטין רפפורט הרצה אתמול (ב') במסעדת קולינן במסגרת אירועי שבוע היהלומים האמריקאי והבין לאומי. בהרצאתו הציג רפפורט תמונה עדכנית של ענף היהלומים העולמי, ועמד על הנושאים הבוערים המעצבים ומשפיעים על סדר היום של הענף ובהם הפער בין מחירי הגלם והמלוטש, הבועה ההודית, מצבה של ישראל בשוק העולמי, ייצור מול מסחר, עתידו של הביקוש ליהלומים ועוד.
"זה שנים שלא ראיתי את הבורסה מלאה בכל כך הרבה אנשים. מה שקורה כאן היום זה ריכוז של סחורות, כסף וסוחרים שהתאספו תחת קורת גג אחת וזה בהחלט מראה מלבב" - אמר רפפורט והחל לתאר את מבנה ופעילות הקבוצה שבראשה הוא עומד. "השקנו שירות חדש בשם RapX, שבקרוב יגיע גם לישראל המספק מחירי מכרזים בדומה למחירון המלוטש שלנו, וגם שירות חדש דירוג ליהלומים בשיתוף עם ה-GIA".
רפפורט עמד על השינויים הפוקדים את ענף היהלומים העולמי, וכיצד להתמודד עמם. "עלינו להסתכל על העולם סביבנו ולהבין כיצד השינויים העולמיים ברמת המקרו משפיעים על העסק שלנו. השאלה הגדולה בניהול העסק שלכם היא - 'באיזו אסטרטגיה להשתמש?' היכולת להסתגל ולהשתנות ולהתאים את עצמכם ואת העסק שלכם לסביבה העולמית היא מכרעת".
בהמשך הציג רפפורט נתונים כלכליים מענף היהלומים העולמי המוערך לדבריו ב-35 מיליארד דולר בשנה וצומח בקצב של 4% בשנה. "96% מהגלם בעולם מגיע מ-6 ספקיות גלם גדולות. מ-2009 ועד 2011 עלה מחיר הגלם בכ-67% ונוצר פער גדול בין מחיר הגלם למחיר המלוטש שהפך את קניית הגלם ללא כדאית".
"בהודו פועלים כחצי מליון לוטשי יהלומים ונוצרה שם בועה שמשפיעה על כל ענף היהלומים העולמי. החלטות גרועות של הממשלה ובראשן הטלת מס יבוא בגובה 2% על יהלומים והפיחות העצום בערכו של הרופי הורסות את השווקים בהודו. אך המצב הזה לא יימשך עוד זמן רב" - אמר. לעומת זאת לחברות היהלומים בישראל חוזה רפפורט עתיד טוב יותר. "עליכם לבחור את הקרבות בהם תוכלו לנצח - ישראל צריכה להתמקד במסחר ולא בייצור. נקודת החוזק שלכם טמונה ביכולת למצוא את האבן הנכונה ולמכור אותה לקונה הנכון בזמן הנכון".
בהמשך הציג רפפורט תחזית לעתיד ואמר כי ההשקעה ביהלומים תשחק תפקיד חשוב עם עליית הביקוש, שיפור הנזילות בשווקים והורדה משמעותית של הסיכון הקיים בהחזקת מלאי גדול. "יש להבטיח את הלגיטימיות במסחר ביהלומים. אנו זקוקים לשווקים הוגנים ועלינו ליצור רמה גבוהה יותר של סוחרים. מותגים גדולים כמו טיפאניס וקרטייה רוצים יהלומים שמגיעים ממסחר הוגן ושקוף ונזהרים מסיפורים שליליים שעלולים לפגוע במחיר המניה שלהם. למרות התחזית הבעייתית לטווח הקרוב, הבועה ההודית וההאטה בסין, קיימת הזדמנות גדולה לחברות שיהפכו את העסק שלהם ליותר לגיטימי".
את דבריו סיים בעצה לקהל: "הימנעו מביצוע פעולות שלא מניבות לכם רווחים ודעו כי לחברות נקיות, אתיות, יעילות ותחרותיות צפוי עתיד מזהיר".