אבן זוהר: קיימת בעיה מהותית בחלוקת עוגת הרווחים בענף היהלומים

אבן זוהר: קיימת בעיה מהותית בחלוקת עוגת הרווחים בענף היהלומים

הרצאתו של אנליסט היהלומים הבין לאומי חיים אבן זוהר שהתקיימה אתמול נגעה בסוגיות המעצבות את פני ענף היהלומים העולמי
אנליסט היהלומים הבין לאומי - חיים אבן זוהר הרצה אתמול (ג') במסעדת קולינן על האתגרים והשינויים הפוקדים את ענף היהלומים העולמי והציג ניתוח מעמיק של מבנה הבעלות והאינטרסים של חברת דה בירס, הפער בין מחירי הגלם והמלוטש, רווחיות הסוחרים שנשחקה, מצב הענף בהודו, תהליך קימברלי ועוד.
 
אבן זוהר פתח את הרצאתו בנתון מעודד ואמר כי, "היקף המלוטש בשוק ובמרכזי הייצור חצה לראשונה את רמתו משנת 2007". בהמשך התייחס לחילופי הגברי שאיפיינו את צמרת דה בירס בשנים האחרונות ועמד על ההבדלים בין דה בירס ואלרוסה. "בעוד שאלרוסה היא חברת כרייה 'טהורה' שכל רווחיה מגיעים מפעילות זו, דה בירס פועלת לכל אורכה של שרשרת הייצור מהמכרה ועד הצרכן משום שרווחיה ממיזמי הכרייה בהם היא שותפה עם המדינות המפיקות עומדים על 55% בלבד. לכן, פועלת דה בירס להגדיל את רווחיה באמצעות השקעה במותג - Forevermark, ניהול רשת החנויות העולמית שלה, מתן שירותי מעבדה ודירוג ליהלומים ופיתוח טכנולוגיות לגידול והפקה של יהלומים סינתטיים באופן מסחרי".
 
לדברי אבן זוהר, דה בירס והחברה האם שלה - אנגלו אמריקן, מעוניינות לגרוף רווחים בטווח הקצר בלבד ולא משקיעות ביצירת רווחיות ארוכת טווח בענף היהלומים. בהתייחסו לסוגיית הפער בין מחירי הגלם והמלוטש, אמר כי "הרווחיות במורד שרשרת הייצור נשארה קבועה במהלך העשור האחרון, אך מחירי הגלם המשיכו לנסוק למעלה כל שנה והניבו רווחים גבוהים לחברות המפיקות".
 
בהמשך ההרצאה עמד אבן זוהר על האינטרסים השונים של קבוצות כח שונות בענף היהלומים העולמי וסיפק הצצה על הפעילות המתבצעת מאחורי הקלעים של תהליך קימברלי. לדבריו נעשים נסיונות להדק את הרגולציה בתהליך קימברלי, אך הוא סבור כי הם יכשלו משום שהם עלולים לפגוע בהיקף היהלומים ובנזילות בשווקים.
 
אבן זוהר עמד גם על סוגיית הפער בין מחירי המלוטש והגלם ואמר כי, "קיימת בעיה מהותית בחלוקת עוגת הרווחים בענף היהלומים. הצמיחה של הענף מבוססת על מימון בנקאי ולא על שמקבלות החברות המפיקות ולא על ביקוש. הרווח על המלוטש היום זהה לרמתו מלפני 10 שנים אך היקף המלוטש בשוק לפני עשור עמד על שליש מהיקפו כיום". עם זאת צופה אבן זוהר כי מחיר הגלם יישארו על כנם בשנתיים הקרובות אך ערך הרופי והירידה במימון הבנקאי עשויים להשפיע עליהם במידה משמעותית.