לא מעט סיפורים מעניינים וחשובים נרשמו בשנה החולפת, אך בבואנו לבחור את "הסיפור" של 2013, נראה שיותר מכל האירועים שקרו השנה, יש נושא אחד שמשפיע על הענף באופן ניכר
במובנים רבים 2013 היתה שנה רבת חשיבות, אם כי מתסכלת לענף היהלומים. למרות ציוני הדרך המשמעותיים שהושגו השנה וימשיכו להשאיר את חותמם בשנים הבאות, מנקודת מבט מסחרית, שוק היהלומים המשיך להיות קשוח כתמיד, עם יצרנים שנאבקים להשיג שולי רווח מכובדים. אז מה היה ה"סיפור" של השנה החולפת בענף היהלומים? התשובה כמובן תלויה בנקודת המבט של המספר.
מחיר הגלם
כאשר משוחחים עם יצרני היהלומים והסוחרים, נראה כי אי הרווחיות היא הנושא העיקרי שהשפיע על השווקים השנה. עליית מחירי הגלם במקביל לירידה במחירי המלוטש, יצרה לא מעט לחץ בקרב היצרנים. עם זאת, בשווקים היציבים בארצות הברית והמזרח הרחוק, נרשמה לא מעט פעילות חזקה עם ביקושים ערים לסחורה בגודל 0.30-0.49 קרט. בו בזמן, מחירי הסחורות בגדלים אחרים ירדו, וקשיי הנזילות העסיקו את היצרנים לא מעט במהלך השנה.
בנקים
בנק לאומי הישראלי הפסיק את המימון לענף היהלומים המקומי, בעוד שהבנקים בהודו נעשו שמרנים יותר. הבנק ההולנדי ABN Amro הודיע כי החל ב-1 בינואר 2014 יצמצם את היקף האשראי המוקצה לרכישת גלם מ-100% ל-70%. קבוצת Yinren הסינית רכשה את Antwerp Diamond Bank - אחד ממקורות המימון החשובים ביותר של ענף היהלומים בבלגיה.
הודו
היצרנים ההודים הושפעו מאוד מהפיחות החד שחל בערך הרופי, שרשם ירידה של 26% לעומת הדולר. הרופי החלש השפיע על הביקוש בשוק המקומי ההודי, בעוד שמאמצי המממשלה לרסן את הביקוש לזהב גם פגעו בענף התכשיטים במדינה. שיעור המס על יבוא זהב להודו עלה מ-4% ל-10%, וקיים חשש כי מס היבוא על יהלומים צפוי לעלות גם כן.
חברות הכרייה
מפיקות היהלומים הגדולות המשיכו לגרוף רווחים בשוק הגלם התחרותי, הגבירו את התפוקה שלהן והצליחו לייצר צמיחה בהכנסות שנבעה מהעליות במחירים. לפיכך, מנקודת המבט של מגזר הכרייה, שנת 2013 היתה לא רעה בכלל. הנפקת המניות של חברת היהלומים הרוסית, שמוערכת בכ-8 מיליארד דולר, ייצרה לא מעט כותרות בשנה החולפת. ההנפקה הגבירה את רמת השקיפות ואת הפרופיל המסחרי של החברה. בקנדה, המכרות הגדולים במדינה, אקאטי ודיאביק, עברו בתום מאבק משפטי ממושך לשליטת תאגיד היהלומים דומיניון - בעבר, הארי ווינסטון. בזימבבואה, יהלומים שהופקו בשדות מרנגה החלו להיסחר באנטוורפן, לאחר שהאיחוד האירופי ביטל את העיצומים על המדינה.
בוצוואנה
הפיכתה של בוצוואנה למרכז עולמי חשוב למסחר בגלם הוא אחד הסיפורים הגדולים של השנה. חברת אוקאבנגו (ODC) שבבעלות המדינה, שנציגיה הבכירים גם ביקרו בבורסה, השיקה את שירות מכירות הגלם שלה, שהיקפו עומד על 12% מתפוקת הגלם השנתית של דבצוואנה - חברת הגלם הגדולה במדינה. ענקית היהלומים - דה בירס, קיימה את הסייט הראשון בבירה חברונה, לאחר שהעתיקה את חטיבת המכירות מלונדון לבוצוואנה. בסופו של דבר, בעלי סייט לא שיתפו פעולה עם מדיניות המחירים שנקטה החברה, וסרבו לרכוש קופסאות במחירים גבוהים.
יהלומים בתקשורת
עבור כלל הציבור, שנת 2013 היתה דומה לסרט פעולה הוליוודי. שוד היהלומים הנועז בשדה התעופה בבריסל, וסדרת מעשי שוד באירופה, בהם אוסף התכשיטים של לב לבייב שנשדד בקאן ומוערך בכ-136 מיליון דולר, היו יכולים להוות השראה ללא מעט תסריטאים. בנימה אופטימית יותר, יהלומים נדירים ניפצו בזה אחר זה, שיאי מכירה בבתי המכירות הפומביות המובילים בעולם, ונראה כי הדרישה להשקעה ביהלומים נדירים הולכת ועולה.
הסיפור של השנה
לא מעט סיפורים מעניינים נרשמו בשנה החולפת, אך בבואנו לבחור את "הסיפור" של 2013, נדמה שיותר מכל ההתרחשויות, יש נושא אחד שמשפיע באופן ניכר על כל הרבדים של ענף היהלומים, וימשיך ללוות את הענף גם בשנים הבאות, והוא חדירתם של היהלומים הסינתטיים למסחר הלגיטימי.
באופן די ברור, הדיווחים העקביים על ערבוב יהלומים סינתטיים עם יהלומים טבעיים בחבילות מלס ופוינטרים, היכו גלים בשוק היהלומים הבין לאומי, וסחטו לא מעט תגובות מבכירי הענף בארץ ובעולם.
בורסת היהלומים הישראלית השיקה קמפיין מודעות ליהלומים סינתטיים ונשיא הבורסה - שמואל שניצר, אף הכריז כי הבורסה לא תהסס להרחיק משורותיה חברים שיוכח כי ערבבו יהלומים סינתטיים ביחד עם יהלומים טבעיים, ומכרו אותם באותה החבילה. בנוסף, החליטה הבורסה לרכוש מה-GIA מכשור מתקדם לזיהוי יהלומים סינתטיים המגיע לרמת דיוק של 97%.
הדאגה הרבה שעוררו מעשי ההונאה ביהלומים סינתטיים, עליהם דווח לא אחת במהלך השנה, הפך לשיחת היום בענף היהלומים. לאור הפוטניצאל הנפיץ של היהלומים הסינתטיים להשפיע לרעה על אמון הצרכנים, על מחירי היהלומים הטבעיים, ועל היושרה הכוללת המאפיינת את המסחר ביהלומים, נראה כי נושא זה ימשיך להוות את האתגר הגדול ביותר העומד בפני הענף בשנים הבאות, והוא ללא ספק הסיפור של שנת 2013.
באדיבות רפפורט