שמואל שניצר: "אני קורא לכולם להיעזר במכשירים לזיהוי סינתטיים שהגיעו לבורסה"

שמואל שניצר: "אני קורא לכולם להיעזר במכשירים לזיהוי סינתטיים שהגיעו לבורסה"

כך אמר נשיא הבורסה בפתח הרצאתם של בכירי ה-GIA, טום מוזס וד"ר וואי וונג, על זיהוי יהלומים מטופלים וסינתטיים שהתקיימה ביום חמישי שעבר בבורסה
"אין איסור לייצר או לסחור באבנים סינתטיות, הדבר היחיד שנדרש הוא גילוי נאות שמדובר באבן סינתטית ולא טבעית, בפרט כאשר מדובר בעירוב של יהלומים טבעיים ואבנים סינתטיות" - כך אמר נשיא הבורסה - שמואל שניצר, בפתח הרצאתם של בכירי המכון הגמולוגי של אמריקה (GIA) - טום מוזס וד"ר וואי וונג, שהתקיימה ביום חמישי (6.2.2014) במסעדת קולינן.
 
"אני קורא לכולם להיעזר במכשירים החדשים שנכנסו היום לשימוש האגף הטכנולוגי של הבורסה", אמר שניצר לקהל הרב שהגיע להרצאה על זיהוי יהלומים מטופלים וסינתטיים. "אני מודה ליו"ר ועדת תעשייה - יורם דבש, שפועל לילות כימים לקידום התעשייה, ולסגן נשיאת ה-GIA - טום מוזס, שהגיע לכאן היום, במסגרת שיתוף הפעולה ההדוק בין הבורסה ל-GIA."
 
                       
                      נשיא הבורסה - שמואל שניצר: הדבר היחיד שנדרש הוא גילוי נאות
 
מנהל חטיבת המחקר והמעבדות העולמי וסגן נשיאת ה-GIA - טום מוזס, אמר: "אני שמח לבקר שוב בישראל, מרכז יהלומים עולמי, דינמי וגדול. נושא היהלומים הסינתטיים הוא מאוד רציני ובעל השפעה מכרעת על הענף שלנו. מדובר בשוק מקביל, בדומה לאבני החן - רובי וספיר, אך הוא משפיע באופן ישיר על ענף היהלומים הטבעיים. ה-GIA עוקב אחר התפתחותם של היהלומים הסינתטיים עוד מהופעתם בשנת 1955, דרך הגעתם לאיכות אבני חן בשנות ה-70 של המאה הקודמת ועד היום. בשנים האחרונות צבר נושא האבנים הסינתטיות תאוצה רבה, וברור לנו כי בעתיד ייכנסו אבנים אלה לענף היהלומים העולמי. לכן, מעבדות ה-GIA פיתחו כמה מכשירים לזיהוי סינתטיים ואבנים שעברו טיפולים שונים."
 
מוזס גם התייחס לנושא התפוקה של מעבדות ה-GIA, ואמר כי בשנה הקרובה יפעיל להגדיל את צוותי העבודה של מעבדות המכון בכל העולם, ולשפר את זמני התגובה שלהן.
 
מנהל המחקר והפיתוח של ה-GIA, ד"ר וואי וונג (Wuyi Wang), אמר: "אני שמח לבקר בפעם הראשונה בישראל ולהרצות בפניכם על יהלומים סינתטיים. כידוע יהלומים טבעיים יכולים להופיע בכל צבע, לעומתם היהלומים הסינתטיים נוצרים בצבע כחול או ורדרד, ובעזרת טיפולי HPHT (לחץ וטמפרטורה גבוהים) ניתן לשנות את צבעם. טיפול ה-HPHT מבוסס על טכנולוגיה יחודית ונמצא בשימוש ב-50 השנים האחרונות."
 
במהלך הרצאתו המעמיקה, עמד ד"ר וונג על הסיבות לקיומו של הצבע ביהלום, על פגמים ברמת האטום המשפיעים על צבע האבן, על החלוקה הבסיסית בין יהלומים מבוססי חנקן ובור, על החללים הפנימיים ביהלום, הפגמים והעיווותים ומקורות נוספים ברמה הכימית, להיווצרות צבעו של היהלום. בהמשך תאר ד"ר וונג את תהליך יצירתם של היהלומים הסינתטיים, ואת ההבדלים בין יהלומים שגודלו בתהליך CVD (ספיחה כימית מפאזה גזית) ויהלומים שגודלו בתהליך HPHT. לדבריו, צבעו של היהלום ניתן לשיפור משמעותי באמצעות תהליך ה-HPHT, והוא אף הדגים זאת באמצעות שקף שהציג את מפת היסודות והשינויים הכימים שעובר היהלום בעקבות הטיפול.
 
"הטכנולוגיה היעילה ביותר לזיהוי סוג היהלום היא FTIR - ספקטרוסקופיה, שמודדת את הפגמים, הצבע והחזרי האור ביהלום, ונמצא בשימוש מכשיר ה-Diamond Check, שהעניק ה-GIA לבורסה" - אמר וונג. "מדובר בטכנולוגיה מדויקת, מהירה ויעילה המיועדת ליהלומים עם פאות (פאצטות), אשר מזהה את סוגו."