יהלום ננו רב גבישי סינתטי בצבע שחור התגלה בבדיקה של ה-GIA

יהלום ננו רב גבישי סינתטי בצבע שחור התגלה בבדיקה של ה-GIA

יהלומים המיוצרים בשיטת NPD יכול להוות אתגר לתעשיית היהלומים הטבעיים ברגע שסחורה זו, במיוחד היהלומים השקופים המיוצרים באיכות גבוהה יותר, ייכנסו לשוק הצרכני.
באחרונה הוגש למעבדת המכון הגמולוגי של אמריקה (GIA) בניו יורק, יהלום שחור קטן, בליטוש מרקיז לצורך זיהוי ומקור הצבע. במבט ראשון, הדגימה השקופה, במשקל 0.9 קרט, נראתה כמו יהלום שחור רגיל בדומה לכל היהלומים שהוגשו למעבדה לזיהוי ומקור הצבע.
 
בזיהוי יהלומים שחורים נדרשת זהירות כדי לא לזהות אבנים אלו כמויסאנייט סינתטי הדומה מאד ליהלום. אולם יהלום שחור זה בליטוש מרקיזה חשף מאפיינים, דומים מאד לאלה של יהלומי NPD סינתטיים. מאפיינים אלו נמצאו כבר בעבר ביהלומים שנשלחו לבדיקה ב- GIA וסקאוולד (Skalwold) כבר דיווח בעבר על מציאת יהלומים כאלו וגם דגימות אחרות שנבדקו. הדגימות שנבדקו היו שקופות ובטווח הצבעים צהוב עד חום.
 
בשונה מיהלומים טבעיים, באבנים המדוברות נמצאו תכלילים רבים של גבישי גרפיט. המטריצה שכללה את התכלילים הייתה בצבע צהוב עכור. באמצעות השתקפות מטושטשת הצלחנו לבדוק ספקטרום ספיגת אמצע-אינפרה אדום, דומה להפליא לזה של יהלומי NPD סינתטיים, שעליהם דווח בכתבה הקודמת. הבחנו באזורי בליעה של כ-2,000 ס״מ–1, ובליעה באזור של 1 פונון, שמקורה כנראה בחנקן לא טהור. נצפו גם אזורי בליעה ב-3,727 ו-3,611 ס״מ–1 בקירוב, כמו בדגימות NPD הקודמות שנבדקו.
 
ספקטרוסקופיית ראמאן היא טכניקה נפוצה ושימושית בזיהוי יהלומי אבני חן. בשל הגדלים הזעירים של הגבישים שמרכיבים את המדגם הכולל, בדרך כלל לא ניתן לגלות שינוי באמצעות ראמאן ב-NPD באמצעות עירורי לייזר באור נראה לעין. תכונה דומה נצפתה גם בדגימה זו.
 
ניתוח נוסף, שבוצע באמצעות ה-DiamondView, גילה דפוס פלואורסצנטי ומבנה שהיה - שוב - דומה מאוד לדגימת ה-NPD הקודמת. ניתוח מכשיר הראמאן גילה רצועה רחבה בערך ב-1,350 ס״מ–1 ורצועה חלשה בערך ב-1,580 ס״מ–1; אלה מוגדרות כרצועות -D ו--G, בהתאמה. אודקה (Odake) דיווח ששתי הרצועות בדגימת ה-NPD גודלו מגרפיט בטוהר גבוה בטמפרטורה של 2,600K ובלחץ של 15GPa; שניהם נגרמים מגרפיט ננוקריסטלין ופחמן אמורפי. שלא כמו הדגימות של אודקה, אשר הציגו רצועות -D ו-G בעלות חוזק שווה, הדגימות שלנו הציגו רצועת -D חזקה ורצועת -G חלשה. מדדנו ספקטרום ראמאן בהרבה מיקומים שונים, אבל לא ראינו את רצועת הראמאן של היהלום ב-1,332 ס״מ–1, היעדר שעליו דיווח גם אודקה.
 
הבדיקות והתצפיות חשפו שמדובר ביהלום NPD סינתטי, הראשון שזוהה על ידי מעבדה גמולוגית. כפי שדווח בעבר ב-Gems & Gemology, טכנולוגיית גידול יהלומי ננו רב-גבישיים (NPD) היא אחת ההתפתחויות החדשות המשמעותיות ביותר בסינתזת יהלומים. החומר שקוף לחלוטין ובר השוואה ליהלומים טבעיים, אך קשיח מהם ומיהלומים סינתטיים אחרים.
 
יהלומים המיוצרים בשיטת NPD יכול להוות אתגר לתעשיית היהלומים הטבעיים ברגע שסחורה זו, במיוחד היהלומים השקופים המיוצרים באיכות גבוהה יותר, ייכנסו לשוק הצרכני.
 
אודות הכותבים: פול ג׳ונסון וקייוו סו מו הם חוקרים במעבדת ניו יורק של GIA.
 
תודה ליהודה יקר מהמעבדה הגמולוגית GCI על העזרה בתרגום.
 
באדיבות פורטל מכון היהלומים הישראלי