זינוק חד ברווח ובהכנסות של דה בירס בשנת 2014

זינוק חד ברווח ובהכנסות של דה בירס בשנת 2014

הכנסות אנגלו אמריקן מחלקה בדה בירס (מחזיקה ב-85%) עלו ב-11% ל-7.11 מיליארד דולר ב-2014, ומכירות הגלם עלו ב-12% ל-6.5 מיליארד דולר

הרווח הבסיסי של דה בירס בשנת 2014 עלה ב-74% לעומת השנה הקודמת ל-923 מיליון דולר, כך עולה מנתונים שמפרסמת החברה האם, אנגלו אמריקן ומדווח אתר רפפורט. לפי הדיווח נבע הרווח מעלייה במחירי הגלם ומירידה בהוצאות התפעול.

"לסוג זה של ביצועים היינו זקוקים לשוק, ושוק היהלומים היה די טוב ב-2014", אמר מנכ"ל דה בירס, פיליפ מילייה. "הבחנו כי המחצית השנייה של השנה היתה יותר חלשה והמכירות בעונת חג המולד היו קצת נמוכות מהצפוי, אך השוק האמריקאי היה באופן כללי חזק מאוד. הביצועים בסין היו חלשים, בעוד שהודו החלה להתעורר לאחר שנתיים מאתגרות", אמר.

לדברי מילייה, שוק היהלומים היה איתן עד חודש ספטמבר, אך לאחר מכן חלה ירידה בביקוש בשל קשיי נזילות בשרשרת הייצור. הוא ציין כי תנאים דומים המשיכו לשרור בשוק בתחילת שנת 2015, אך דה בירס צופה כי השוק יחזור שוב לרמתו הגבוהה ברבעון השני של השנה.
 
הכנסות אנגלו אמריקן מחלקה בדה בירס (מחזיקה ב-85% כשממשלת בוצוואנה מחזיקה ב-15%) עלו ב-11% ל-7.11 מיליארד דולר ב-2014. מכירות הגלם עלו ב-12% ל-6.5 מיליארד דולר. 614 מיליון הדולר הנוספים הגיעו בעיקר ממכירת יהלומים לתעשייה, מהכנסות מייעוץ וממותג היהלומים Forevermark.
 
ראש החטיבה לנושאים אסטרטגיים וארגוניים בדה בירס, ברוס קליוור (Bruce Cleaver) ציין כי העלייה בהכנסות נובעת מעלייה בהיקף הגלם שנמכר אשתקד, וכן ממחירים יותר טובים. מדד מחירי הגלם של החברה עלה ב-5% למרות שהמחירים הראליים נותרו ללא שינוי - 198 דולר לקרט בשל תמהיל מוצרים שולי נמוך יותר.
 
עוד ציינה החברה כי, מחירי הגלם התרככו קלות לקראת סוף שנת 2014 ותחילת 2015, וכי היא מעריכה שרמת מחירי המלוטש בה הסתיימה השנה שעברה עולה בקנה אחד עם זו שאפיינה את תחילת השנה הנוכחית. היקף המכירות של דה בירס עלה ב-15% ל-34.4 מיליון קרט, בעוד שחלקה של אנגלו אמריקן במכירות עלה ב-12% ל-32.73 מיליון קרט.
 
תפוקת דה בירס עלתה ב-5% ל-32.6 מיליון קרט במהלך השנה החולפת, והשנה צופה החברה כי התפוקה תנוע בין 32 ל-34 מיליון קרט. לדברי קליוור, החברה משקיעה את רווחיה בייצור עתידי וההון מנותב לפיתוח מכרה Gahcho Kué בקנדה ולהרחבת מכרה ונשיה ( Venetia ) בדרום אפריקה ופרויקט Cut-8 במכרה ג'וואננג ( Jwaneng ) בבוצוואנה. דה בירס הקצתה לפרוייקטים אלה קרוב ל-850 מיליון דולר ב-2015, לעומת 700 מיליון דולר בשנה שעברה.
 
כיום נמצאת דה בירס בעיצומו של משא ומתן עם בעלי הסייט שלה על חוזה אספקה ל-3 שנים החל מחודש מרס הקרוב. החברה ציינה כי בעלי הסייט יצטרכו לעמוד באמות מידה פיננסיות ומשילות קפדניות יותר כדי להיות זכאים לאספקה. לדברי קליוור, כמות הבקשות לחוזה אספקה שקיבלה החברה לא הושפעו מהחמרת הדרישות או מהמצב הנוכחי בשוק.
 
עוד ציין קליוור כי, הרווחיות של בעלי הסייט נלקחת בחשבון על ידי החברה בשעה שהיא קובעת את מבני האספקה והמחירים בהתאם לכל סייט. כתוצאה מכך, מחירי הסחורות בסייט ירדו לפי ההערכות ב-4% בסייט ינואר בעוד שהאספקה היתה קטנה יחסית בשלושת הסייטים האחרונים. עם זאת סיימה דה בירס את השנה עם רמות מלאי נורמליות באופן יחסי ולא הושפעה מהמצב החלש בשוק.
 
קליוור ציין כי בעוד שרמות הנזילות נותרו נמוכות, הן לא המשיכו עוד להדרדר ב-2015 וכי התחזית להמשך השנה נותרה חיובית. "אנו מצפים לשנה סולידית אך מעט הדוקה יותר לעומת השנה שעברה, כאשר השילוב בין הרוח הגבית מהמט"ח והמחירים יהיה יותר מאוזן יותר משנת 2014."