משלחת הבורסה שבה מטורקיה

משלחת הבורסה שבה מטורקיה

משלחת היהלומנים לטורקיה התקבלה בחום ובהערכה, וחזרה עם תובנות בנוגע להתקדמות אפשרית ביחסים בין ענף היהלומים הישראלי לענף התכשיטים הטורקי

כ-20 חברי וחברות בורסה ביקרו בתערוכת התכשיטים של איסטנבול שהתקיימה ב-12 - 15 במרס, כאורחים של ארגון יצרני התכשיטים של טורקיה – IKO – ארגון התכשיטנים הגדול ביותר במדינה, המונה מעל ל-3,000 תכשיטנים. המשלחת הוזמנה לטורקיה בתגובה לביקורה של משלחת גדולה של תכשיטנים מטורקיה שביקרה בשבוע היהלומים הבין לאומי שהתקיים בחודש פברואר בישראל, ביזמתו של נשיא הבורסה לאבני חן בעבר – משה ניסן. בראש המשלחת עמד המשנה לנשיא הבורסה – יעקב קטן, שמילא את מקומו של נשיא הבורסה – שמואל שניצר, שנבצר ממנו להגיע. השתתפו במשלחת מ"מ נשיא ההתאחדות – דוד דה טולדו, סגן נשיא הבורסה – יעקב הרון שלי, סגן הנשיא – בן ציון שאשו, מזכיר הכבוד – יורם דבש וחברי וחברות בורסה, ובהם גם חברים בוועדת הביקורת של הבורסה.

                    
                   מהדקים את הקשרים
 
                    
                   חברי המשלחת הישראלית לטורקיה                  
 
                    
                   קבלת פנים חמה למשלחת הישראלית 

המניע העיקרי להידוק הקשרים בין ישראל לטורקיה היה הצעד הדרמטי שנקטה ממשלת טורקיה, שהודיעה על ביטול מיסוי היהלומים בשיעור של 20%. הביטול חל על עסקאות שעושים חברי בורסת היהלומים הטורקית בלבד, ועל עסקאות במזומן בלבד. (עסקאות קרדיט מחויבות ב-6% מס, ועסקאות הנעשות עם תכשיטנים שאינם חברי בורסה מחויבות במס מלא.)

חברי וחברות המשלחת התקבלו על ידי המארחים בחום רב מאוד, והתקבלו בכבוד רב. במהלך הביקור יכלו חברי הבורסה להתרשם מעצמתו של ענף התכשיטים הטורקי ומנחישות הממשלה הטורקית, שהחליטה להקים תעשיית יהלומים, כדי לייצר מקומות תעסוקה נוספים לאוכלוסייה המקומית.

בשיחת סיכום שהתקיימה בין משה ניסן, יעקב קטן ודוד דה טולדו לבין ראשי ארגון יצרני התכשיטים של טורקיה, שנמשכה כשלוש שעות, עלו הנקודות הבאות:

1. בפני מכון היהלומים תובא הצעה לפתוח באיסטנבול נציגות, דוגמת הנציגות של המכון בהונג קונג, כדי לסייע ליהלומנים ישראלים המבקשים לפעול בשוק הטורקי;
 
2. בעקבות הרשמים העזים של חברי המשלחת הטורקית שביקרו בישראל בשבוע היהלומים הבין לאומי, מבקשים ראשי ארגוני התכשיטים בטורקיה לקיים במהלך 2016 תערוכה בסגנון דומה. יהלומנים ישראלים יוזמנו להשתתף בתערוכה זו כמציגים;
 
3. ייבחנו דרכים בהן ניתן לסייע לתעשיית התכשיטים הטורקית להקים מפעלי יהלומים בטורקיה, תוך הבאה בחשבון של האינטרסים של תעשיית היהלומים הישראלית, בד בבד עם הבאה בחשבון של נחישותה של ממשלת טורקיה, שתוביל בסופו של דבר להקמת תעשיית יהלומים שם;
 
4. כדי להגן על היהלומן הישראלי העושה עסקים בטורקיה, וכדי לעגן את הנוהגים העסקיים של התכשיטנים הטורקים בכללי האתיקה והנהלים העסקיים הנהוגים בעולם היהלומים, יפעל ארגון יצרני התכשיטים של טורקיה כדי להקים מועדון יהלומים שיירשם בפדרציה העולמית של בורסות היהלומים, ינהג על פי כלליה ויהיה כפוף לכללי מוסד הבוררות. כשלב ראשון, עוד בטרם הקמתו של מועדון יהלומים ורישומו בפדרציה, הבטיחו ראשי ארגון יצרני התכשיטים להקים מוסד בוררות מחייב במסגרת הארגון. 
 
כל ההצעות יובאו לעיונן של כל מועצות המנהלים בארגוני הענף לשם קבלת החלטות מסודרת.

לסיכומו של ביקור לא יספיקו המלים כדי לתאר את תחושת התודה כלפי משה ניסן, הטורח כה רבות כדי לסייע בכינונם של קשרי סחר בין ענף היהלומים הישראלי לענף התכשיטים הטורקי. משה ניסן זכה באירוע הגאלה שהתקיים עם סיומה של התערוכה באות הוקרה מיוחד מטעם ארגון יצרני התכשיטים של טורקיה. כולנו חשנו שאנו מצטרפים לדברי השבח שהרעיפו עליו המארחים הטורקים.

מאת: שירה עמי