יהלומים ויחסי-חוץ

יהלומים ויחסי-חוץ

הדלאי למה עומד לבקר בבוטסוואנה, וסין מאיימת בסנקציות כלכליות
בכל הנוגע באירוח ביקורים של הדלאי למה, המנהיג הטיבטי הגולה, סין מנהלת מדיניות חוץ קשוחה. כל מדינה שמארחת אירוח רשמי את המנהיג זוכה לאיומים מסין, שיוצאים מהכוח אל הפועל על פי מאזן הכוחות בין סין למדינה המארחת. בימים אלה, סין לרוב יוצאת כשידה על העליונה. כשבוטסוואנה החליטה לארח את הדלאי למה לוועידה בת שלושה ימים, התגובה הסינית לא אחרה לבוא.
 
היחסים בין המדינות היו מתוחים ממילא, אך הביקור, שעתיד להתרחש בין ה-17 ל-19 באוגוסט, הוביל להצהרות בוטות משני הצדדים. בוטסוואנה הדגישה כי הביקור אינו ביקור רשמי, אך סירבה להתחייב כי נשיאה, לוטננט ג'נרל איאן קאמה, לא ייפגש עמו.
השכנה מדרום, דרום אפריקה, סירבה לאפשר לדלאי למה לבקר במדינה זו הפעם השלישית, מה שמעיד על עצמת ההשפעה שיש לפוליטיקה של בייג'ינג על מדינות אפריקה בכלל ועל היצואניות הגדולות למזרח בפרט.
 
יצואנים בבוטסוואנה חוששים מסנקציות כלכליות שסין עשויה להטיל על המדינה. הייצוא למזרח עומד על 177.1 מיליון דולרים (כ-54 אחוזים מהייצוא במדינה), ו-99.7 אחוזים מהסחורות הם יהלומים. סין היא היעד המרכזי והעיקרי לסחורות אלה (אגב, ייעד הייצוא הרביעי בהיקפו של בוטסוואנה היא לא אחרת מאשר ישראל, החולקת את המקום המכובד עם האיחוד האירופאי).
 
שרת החוץ ושיתוף הפעולה הבינלאומי של בוטסוואנה, דר' פלונומי ונסון-מואיטוי (Pelonomi Venson-Moittoi) הצהירה בחודשים האחרונים כי לאחר 40 שנים של יחסים דיפלומטיים וכלכליים רשמיים, הגיעה העת לבחון את אופני שיתוף הפעולה בין המדינות, ולשפר אותם. בתגובה להקשחת העמדות של סין, אמרה דר' ונסון-מואיטי כי "כשם שסין מצפה ממדינות אחרות לא להתערב במדיניות החוץ שלה, כך אנו מצפים מסין לכבד את הריבונות שלנו".
 
לא ברור האם סין תממש את איומיה, אבל אין ספק שמדינות רבות ישמחו לספק לסין יהלומים במידה וממשלת בוטסוואנה לא תיסוג בה מההחלטה.