באופן כללי, שנת 2016 הייתה שנת מכירות יציבה בתחום מכירת תכשיטי היהלומים, כאשר מעמדה של ארה"ב כמדינת השוק הגדולה ביותר נשמר, למרות שלא חלה עלייה במכירות והמספרים נשארו דומים לשנה הקודמת, לעומת שנים קודמות בהן נרשמה עלייה עקבית. בסין, ירידת ערך היואָן וכתוצאה מכך היחלשות כוח הקנייה הסיני הובילה לירידת מכירות במדינה.
בהודו, נפגעו המכירות משמעותית כתוצאה משביתת יהלומנים לאומית כתגובה למהלך ביטול תוקף שטרות 500 ו-1000 רופי מצד הממשלה, שגם הוביל לכאוס במדינה.
באירופה נרשמו מכירות מרשימות, במקביל לירידה במספר התיירים. ביפן גם כן נרשמו מספרים חיוביים בכל הנוגע למכירת תכשיטי יהלומים.
באופן כללי, צמצום הביקוש בעולם לתכשיטי יהלומים, שהוביל לירידת מחירי היהלומים המלוטשים, היתרגם לירידה קלה בהכנסות במהלך 2016. עם זאת, הרווחיות השתפרה במהלך השנה, לא מעט בזכות ירידת המחיר של היהלומים הלא-מלוטשים.
"האנשים הנמצאים בלב התהליך – משנעים ומלטשים בעיקר – משפרים כל הזמן את ביצועיהם, ומצליחים לצמצם את זמן ההגעה של היהלום מהמכרה לחנות" כך אוליה לינדה ( Olya Linde ), שותפה במשרד Bain & Co ואחת ממחברות הדו"ח. "הם גם מטמיעים טכנולוגיות חדשות, כמו למשל אוטומציה של תהליכי הליטוש והחיתוך, וכן מיפוי דיגיטאלי מתקדם של יהלום בתהליך הליטוש, ובדרך זו להגדיל את התשואות" כך לינדה.
נפח הפקת היהלומים ב-2016 נשאר דומה לשנה שקדמה לה ועומד על 127 מיליון קראט, כשזה משאיר את המגמה המאפיינת את השוק בשמונה השנים האחרונות
חברת הייעוץ האסטרטגי האמריקנית Bain and Co פרסמה לאחרונה את דו"ח סחר היהלומים העולמי השנתי שלה, זו השנה השביעית. לפי הדו"ח, החברות העוסקות בכריית יהלומים לא מלוטשים הגדילו את הוצאות השיווק שלהן בכ-50 אחוזים לעומת שנים קודמות, וזאת במטרה להגדיל את היקף מכירת התכשיטים.
הדו"ח מוסיף, כי שנת 2016 הייתה שנה טובה ליצרניות היהלומים, כאשר אלה נהנו מעלייה של 20% בהכנסות כתוצאה מהעלייה בביקוש, וכן חברות הכרייה מכרו כמויות גדולות שנצטברו במהלך 2015.
עם הירידה בהתעניינות בתכשיטי יהלומים מצד ציבור הצרכנים, בין היתר כתוצאה מהתחזקות התחרות מצד יצרני מוצרי מותרות אחרים, הבינו יצרני היהלומים הלא מלוטשים שעליהם להשקיע בקידום המכירות של מוצריהם.
חברות היהלומים הלא מלוטשים השקיעו בערך 150 מיליוני דולרים בשיווק המותג הגנרי והפרטי במהלך 2017. המחקר של
Bain & Co
גורס שסכום זה גבוה ב-50% לעומת הסכומים שהושקעו בשנים קודמות. התעשייה גם נוקטת בגישה שיווקית חדשה, הלוקחת בחשבון את שינוי סדרי העדיפויות של הלקוחות ואת ערוצי השיווק השונים.
"הביקוש הגואה ליהלומים מהווה משחק בעל סיכונים רבים בעבור תעשיית היהלומים כולה", כך לינדה, הקמעונאים כמובן ממוקדים בלהפוך את היהלומים ליותר אטרקטיביים בעבור הלקוחות, אך זהו רק חלק מהסיפור, כאשר הביקוש ההולך ונחלש יכול להיות בעל השלכות כלכליות משמעותיות מאוד בעבור מדינות שכלכלתן נשענת באופן כמעט בלעדי על התעשייה".
כאשר בוחנים את שנת 2017, לאורך כל שרשרת הערך, שנה זו נחשבת יציבה למדי. ספקי היהלומים הלא מלוטשים מדווחים על ירידה של שלושה אחוזים בהכנסות במחצית הראשונה של השנה, כאשר נרשמה עלייה בהיצע התוצרת היותר זולה ובמכירתה.
Bain & Co
חוזה שגרף ההכנסות של מגזר החיתוך והליטוש לא יעלה ב-2017 ויישאר שטוח. מבחינת רשתות הקמעונאיות הפועלות בשווקים המרכזיים, אלה רושמות עלייה בהתאם לכך שהן פועלות במקומות בעלי יסודות כלכליים בריאים. בין השאר, בהודו נרשמת עלייה במכירות, עם התאוששות המסחר לאחר המשבר שפקד את המדינה בשלהי אשתקד, אותו ציינו מקודם.
התחזיות של Bain & Co לטווח הארוך הן אופטימיות למדי, ונסמכות על סימנים כלכליים ודמוגרפיים חיוביים. עם זאת, גידול הכנסות עתידי נשען על שתי הנחות יסוד משמעותיות: ביקוש מתמשך לתכשיטי יהלומים, יחד עם החלפה מצומצמת של אלה ביהלומי מעבדה.