חברות וחברים יקרים,
התבשרנו בסוף השבוע כי המפקח על היהלומים נעתר לבקשתנו ושינה את הרגולציה בנושא האינספקשן לבחינת יהלומים בשווי מינימלי של 50,000 דולר. ההחלטה הזו היא לא פחות ממהפכה בענף ותרומה דרמטית לעסקים וגם ל״כיס״ של רבים מאתנו. על פי החלטת המפקח פרק הזמן אשר במהלכו יוכל סוחר יהלומים לקבל לידיו יהלום לצורך בחינתו יעלה משלושה ועוד שלושה ימים ל- 30 יום ומיסוי הפרומיל שהוטל על הסחורה, עוד בטרם סחרו בה, בוטל.
כולנו יודעים שהימים המועטים שקבע לנו הרגולטור לבחינת הסחורה לא אפשרו לנו לבחון את הסחורות ברמת הדיוק שהיינו רוצים להקדיש לכך. במקרים רבים במקום לבחון את האבנים כאן בארץ, הטיסו חלק מן החברות את הסחורות ישירות אל סניפיהם בעולם. משמעות הדבר היא שלחץ הזמנים שהכתיב האינספקשן והפרומיל שהוטל על הסחורה גרם לכך שהסחורה לא הגיעה כלל לארץ.
ההחלטה החדשה של המפקח מתקנת את המצב בו היינו עד כה, ומאפשרת לנו להתמודד טוב יותר עם התחרות האגרסיבית הקיימת בענף. מעתה נוכל ליהנות מנגישות בלתי אמצעית לסחורות מכל העולם כפי שהדבר מתאפשר למתחרים שלנו במדינות אחרות.
אני משוכנע שהרחבת זמן האינספקשן תקדם באופן דרמטי את הענף כולו ותשפיע גם על היהלומן ה״קטן״, ה״בינוני״ ולא רק על בעלי המפעלים הגדולים. קבלת סחורה מהונג קונג או מהודו ושיווקה באמריקה או באירופה תתבצע תחת פרק זמן הגיוני שיאפשר בחינת הסחורות באופן מוקפד כפי שאנו מורגלים ויודעים לבחון. בעלי משרדים שיש להם מפעלים בחו"ל, יוכלו מעתה לקבל כאן בארץ את הסחורה, למיין ולתעד אותה. הם יוכלו גם להוציא אותה למסחר בארץ לפני שליחתה לחו״ל וזאת בשל הסרת מגבלת הזמן שהיתה קודם לכן.
התרומה של ההחלטה הזו אינה רק עסקית פרטנית, היא תשפיע על הענף כולו. כמות הסחורה הקיימת היום בעולם היא בלתי נדלית והרחבת זמן האינספקשן יאפשר מעתה נגישות לכמות סחורה רבה יותר מכלל מדינות הסחר כמו הודו בלגיה ומדינות נוספות. הגדלת כמות הסחורות שיגיעו לארץ תצמיח ב״ה את פעילותינו כאן בבורסה לגבהים חדשים.
להחלטה החשובה וההיסטורית הזו קדמו שנתיים אינטנסיביות בהן ניהלנו מסע הסברה ושכנוע בלתי מתפשר מול הרגולטור. גייסנו לשם כך יועצים משפטיים וכלכלנים על מנת שיציגו בפני המפקח ובפני בכירי משרד הכלכלה את המשמעות הכלכלית והעסקית של השינוי המבוקש. אלו היו שנתיים מרתקות שהתחילו ביחס זהיר וחשדני מצד המפקח אך אנו התעקשנו, לא הרפינו והבאנו עוד ועוד הוכחות ונתונים שלא הותירו ספק כי הצורך בשינוי הוא קריטי. לשמחתי מאמצינו נשאו פרי והמפקח מר דני טל נעתר לבקשתנו.
בהחלטה קובע המפקח כי מיסוי יתקיים רק עבור סחורה שאכן בוצעה בה פעילות קניה ומכירה. ניתן יהיה להחזיר לשולח יהלום אשר הגיע לצורך בחינה עוד באותו יום, כל עוד תהליך ההחזרה יבוצע בתחנת המכס דרך מעריכי הפיקוח על היהלומים ובשעות עבודתם. במהלך התקופה לא תירשם הגעת היהלום כפעולת יבוא אלא אם כן יחליט הסוחר המקומי לרכוש אותו. החלטה זו תהיה תקפה אך ורק לפעולת בדיקה וסקירה של היהלומים. עוד קובע המפקח בהחלטתו שכל פעולה אחרת הכוללת בין השאר: חיתוך, ליטוש, תיקון, צביעה ניקוי או פעולה אחרת המשנה את מהותו של היהלום, משקלו או ערכו, תירשם כפעולת יבוא. סוחר יהלומים המבקש לבחון יהלומים בהליך אינספקשן טרם רכישתם יידרש לחתום על התחייבות ביחידת הפיקוח על היהלומים.
ההחלטה תכנס לתוקף ביום 01.05.2018 ותהיה תקפה עד ליום – 31.10.2018. לקראת תום תקופה זו יבחן המפקח על היהלומים את השפעתה של ההחלטה על שוק היהלומים לרבות ההכבדה הנוצרת על תהליך הפיקוח ויחליט אם להאריך את תוקפה של ההחלטה לפרק זמן נוסף. חשוב שכולנו נציית לכל פרטי ההחלטה החדשה כדי שזו תהפוך מזמנית לקבועה.
לסיום אני רוצה להודות לשר הכלכלה, למפקח על היהלומים למנכ״ל המשרד ולמשנה למנכ״ל על שנענו לבקשתנו וקיבלו את ההחלטה ההיסטורית הזו. אני משוכנע כי מדובר בלא פחות ממהפכה בתחום הסחר ביהלומים ואת השינוי לטובה והצמיחה נראה ונרגיש כולנו במהרה לא רק בבורסה ובענף אלא בתעשייה כולה ובכלכלה הישראלית.
יורם דבש
נשיא בורסת היהלומים הישראלית