משקיעים יקרים שבוע טוב.
סוף סוף הריבית בארצות הברית עלתה,
בעקבות כך, השווקים הראו תנודות חריפות ללא כיוון,
איזה סקטור איבד כ-76%
נתונים מעניינים השתחררו השבוע, נסקור אותם.
נצא לדרך.
שינוי מדיניות הריבית ועלית הריבית עצמה לא הייתה אירוע שוק קיצוני. השווקים חוו עליות שערים ביום העלאת הריבית. יש לציין שהבנק המרכזי האמריקאי הכין את השווקים חודשים מראש. בתגובה, איגרות החוב הקצרות עלו לשיא של 5 שנים. יהיה מעניין לראות את התנהגות שוק הדיור, שם אישורי תחילת בנייה והתחלות בנייה עלו על הציפיות. הייצור התעשייתי ירד בפעם הרביעית בתוך 4 חודשים.
הסיפור הגדול בארצות הברית מלבד עליית הריבית הוא ירידות השערים באפיק איגרות חוב בסיכון גבוה. מאז קריסת מחיר הנפט איגרות חוב של חברות אנרגיות צנחו בשל קשיים תזרימיים. נוסיף לכך את העובדה שבנקים בארצות הברית, בעקבות רגולציה בתחום ניירות הערך, צמצמו מאוד את פעילות הסחר שלהן באפיק זה. כתוצאה מכך פעילות המסחר ירדה משמעותית, עובדה המעצימה את מצוקת המשקיעים בגלל העדר נזילות. כמובן שגם מניות סקטור הכרייה (ולא רק איגרות החוב) חטפו עם ירידות מצטברות של (76%) בחמש שנים האחרונות. זאת מול עלייה של 80% במדד העיקרי.
ביפן, הבנק המרכזי הודיע כי יגדיל את רכישות תעודות הסל, יחד עם זאת גודל הרכישות קטן מאוד ופעילי השוק לא הראו התלהבות, בלשון המעטה.
באירופה מדדי המניות לא הראו תנועה נחרצת לשום כיוון. הכלכלה הצרפתית ממשיכה לפגר אחרי שאר הכלכלות בגוש האירו. שוק העבודה הבריטי ממשיך לשדר עוצמה עם רמות אבטלה של 5.2%.
בסין נתונים מעורבים, ואנו רואים שאין שם נחיתה קשה בינתיים. יחד עם זאת, חשוב לציין שהסינים ממריצים את הכלכלה לא דרך הריבית או רכישות נכסים בשוק ההון, אלא על ידי פיחות זוחל של המטבע הסיני מול הדולר. עליית הריבית בארצות הברית גם כן תורמת להחלטה להפריד את ההצמדה של היואן לתנודות הדולר. הממשלה בסין מגדילה את הוצאותיה, סוג של תמריץ...
הכלכלה הרוסית מקבלת רוח קדמית מנפילת מחירי הנפט כאשר הרובל נופל לשערים נמוכים מאוד מול הדולר. לרוסיה יתרות רזרבה גדולות והיא תוכל להגן על המטבע שלה, אבל עד מתי...הצריכה הפרטית בנפילה חופשית והכלכלה נמצאת בקיפאון...
בישראל מדד תל אביב 25 גם כן הראה חולשה בשבוע האחרון, חוסר עניין, מחזורים נמוכים ועדכון מדדים. לא היו חדשות כלכליות מעניינות במיוחד.
מי ייתן והשבוע הקרוב יהיה יעיל ופורה ככל האפשר.
טל נפתלי רוזנפלד