סקירת שוק ההון העולמי נכון ל-16.11.2015

סקירת שוק ההון העולמי נכון ל-16.11.2015

האם שער החליפין יורו-דולר יגיע ל-1? מה קורה בסין, סימני התאוששות? מה אומר שוק האג"ח האמריקאי על העלאת הריבית הצפויה? מה הקשר בין מחיר הנפט ושער הרובל הרוסי?
משקיעים יקרים שלום. 

בארצות הברית, השווקים הפיננסיים הראו חולשה לאור ודאות גבוהה יותר להעלאת הריבית בדצמבר, זאת למרות שהעלאות ריבית מדודות כפי שצפויה לנו לא גרמה בעבר לירידות שערים יוצאות דופן. היכולת של עסקים לקבל אשראי מבנקים ממשיכה להשתפר וזמינות האשראי כרגע נמצאת ברמה שלפני המשבר ב-2008. חדשות טובות בעיקר בגלל שהפיקוח על אשראי גבוה יותר כעת מאשר בעבר. ולכן הסיכון באשראי זה נמוך יותר. גם האשראי הצרכני (להוציא משכנתאות) משתפר לרמות טרום המשבר.
 
נתונים אלה תומכים בעליית הריבית. אנו רואים את שוק איגרות החוב הממשלתיות מתמחר מספר עליות ריבית בחצי השנה הקרובה ואיגרת חוב ל-6 חודשים נסחרת בתשואה שנתית של 0.337% בעוד איגרת חוב של ממשלת ישראל נסחרת בתשואה של שנתית של כ-0.15%. מה הייתם קונים ברווחים האדירים?

באירופה, נכסים פיננסיים מתמחרים הורדת ריבית נוספת החודש, מה שאומר עוד אגרות חוב שייסחרו בתשואות שליליות ברחבי היורו. אם תהיה הורדת ריבית, כנראה נראה את היורו נחלש עוד מול הדולר, חלק מהאנליסטים מעריכים שהיורו ייסחר בפאר מול הדולר זאת אומרת שלא רחוק היום בו יורו אחד יהיה שווה דולר אחד.
 
בלונדון, רמת האבטלה הגיע לרמתה הנמוכה טרום המשבר הפיננסי וגם נתון פיטורי העובדים מצוי ברמה נמוכה מאוד. אך השכר צמח מתחת לציפיות. 
 
ביפן, שוק המניות שמר על יציבות השבוע ולא הצטרף לירידות בשווקים העיקריים. הנתונים הכלכליים היו מעורבים, אינדקס ההזמנות של מכונות ירד אל מתחת ל-50 נקודות. סימן לחולשה.
 
בסין ראינו חולשה בתפוקה התעשייתית: יצור חשמל, מלט ופלדה התכווצו באוקטובר. בנוסף, אינדקס המכולות, Containers, ירד שוב ומעיד על פעילות מסחרית נמוכה יותר. כן ראינו שיפור במכירות קמעונאיות (קניות בעברית). בנוסף, מחיר הנחושת שנחשב לאינדיקציה לבריאות התעשייתית של סין נמצא במחיר הנמוך ביותר זה 6 שנים, כך גם מחיר הפלדה.
 
ברוסיה אנו רואים נתונים שמצביעים על התייצבות בייצור התעשייתי, התייצבות לאחר ירידה חזקה. יחד עם זאת הרובל נחתך בחדות בשל ירידת מחיר הנפט השבוע. המתאם (קורלציה) בין תנודות מחיר הנפט לתנודות של הרובל הרוסי מול הדולר ממשיך להיות גבוה. זאת בשל תלות הכלכלה בזהב השחור. מחיר הנפט עומד על כ-40$ לחבית, מחיר נמוך המשקף מלאים גבוהים מהצפוי וקצב הפקה גבוה בארצות הברית.

מי ייתן והשבוע יהיה יעיל ופורה ככל האפשר.