20.7.2015
מה היה לנו השבוע?
בארצות הברית שיאים חדשים, עליית ריבית בפתח,
אירופה מרימה את הראש פוסט יוון, היורו מוריד ראש,
היפנים חוזרים לתקוף
ובישראל ימים טובים.
ובהרחבה,
בארצות הברית, מדד הביוטק ומדד הנאסדק טסים לשיאים חדשים, מגובים בדוחות חזקים של החברות הגדולות אשר דוחפים את המשקיעים לקנות מניות. מגמה נוספת שאנו עדים לה היא התחזקות מדד הבנקים האזוריים בארצות הברית על פני הבנקים הבינלאומיים וזאת בשל לחצי רגולציה (אסדרה) על הבנקים הגדולים יותר. בהשוואה של-5 שנים: מדד הבנקים האזוריים(Regionals) עלו כ-100% ומדד הבנקים הגדולים עלו כ-60%.
הריבית בארצות הברית, אנחנו מתקרבים בצעדי ענק לספטמבר, החודש שעל פי הערכות האנליסטים ואני בתוכם, תעלה הריבית בארצות הברית לראשונה אחרי שנים ארוכות של ריבית אפסית. אם נעיף מבט אל הנתונים ראינו אכזבה במכירות הקמעונאיות.
אירופה, מאריו דרגי, נגיד הבנק המרכזי באירופה החליט להחזיר את הסיוע לבנקים היווניים. ההגבלה על משיכת מזומנים תימשך יחד עם זאת ייתכן כי הבנקים יפתחו עוד השבוע. הנגיד גם הפתיע בתמיכתו במחילה על חלק מחובה של יוון. הצעד היחיד שצפוי להחזיר את יוון ברבות הימים לתוואי חוב נורמלי. אם נרצה להדגים עד כמה התוכנית משפיעה על הערכת נכסי הסיכון ביוון, נזכיר כי לפני שבוע איגרות החוב לשנתיים של יוון השיאו תשואה של כמעט 60% לשנה. היום, לאחר ההסכם, התשואה נחתכה בחצי ועומדת על כמעט 25%-אם מתרגמים זאת למילים, האמון ביכולת החזר החובות של יוון הולכת וגדלה, זה מתבטא בתשואות.
לעומת זאת, היורו ירד בחדות על רקע החדשות בגזרת יוון.
בגרמניה ראינו עליות חזקות בימים האחרונים וסך הכול המדד עלה בכ-10% בשבועיים האחרונים על רקע העסקה עם יוון. בגזרת הנתונים, מדד המחירים באיטליה עמד בצלי ובספרד עלה מעל הצפי (יציאה מדפלציה). מדד סנטימנט העסקים של גרמניה הפתיע לטובה.
ביפן הבנק המרכזי הכריז בפגישתנו כי הוא שומר על מדיניותו בעלת 3 החצים ובראשם תכניות ההרחבה הכמותית. לאחר חתימת ההסכם הין-דולר נחלש ומדד הניקיי עלה באופן ניכר וכנראה יתקוף את השיא האחרון באזור 20,700, מרחק נגיעה.
מדד המניות הישראלי, תל אביב 25, עלה בשבוע החולף באופן רציף וכמעט נוגע בשיא של מעט מעל 1700 נקודות. בחזית איגרות החוב הממשלתיות ראינו יציבות לאורך השבוע וזאת על אף התנודתיות של השווקים ואיגרות החוב הממשלתיות באירופה. הבנקים עלו בין 2-4% השבוע בעוד מניות הנדלן הראו עליות מתונות.
מילה על סין ונתוני הצמיחה של השבוע החולף, יש שתולים את הנתון הטוב שיצא בעליית הבורסה לניירות ערך בשנזן, שכן, הפיננסים הם אלה שעלו באופן החד ביותר בקריאה זו, בנוסף אפשר ליחס את הקריאה החיובית ל"בישול" או "אידוי" של הנתונים. את התשובה לקושיה הזו נקבל בקריאה הבאה.
בהודו ראינו עליות שערים מרשימות על רקע מדד מחירים לצרכן מעל הצפי. נוסיף לזה את ירידת מחירי הנפט אשר חוסך הון רב למדינה שמעמדה יבואנית נטו של נפט. בנוסף אנו רואים התעוררות רחבה של חברות בורסאיות אשר מתכוונות לגייס הון ממוסדיים ומשקיעים פרטיים, סימן טוב עבור הוצאות החברות ואינדיקטור טוב לכיוון הריביות במדינה.
מי ייתן והשבוע הקרוב יהיה יעיל ופורה ככל האפשר.