סקירת שוק ההון העולמי נכון ל-7.9.2015

סקירת שוק ההון העולמי נכון ל-7.9.2015

עליית הריבית תתרחש ככל הנראה בספטמבר או לכל המאוחר בדצמב; נראה שהנתונים תומכים בעליה מתונה של הריבית בעת הזו ורוב הנתונים עמדו בציפיות האנליסטים
משקיעים יקרים שלום, שבוע סוער ותנודתי בשווקי ההון העולמיים, הרבה דרמה, דיבורים ופרשנויות, אני נצמד לעובדות, והנה הן לפניכם. בארצות הברית מדדי המניות ירדו בשבוע שחלף ב-3%, לא נעים, יחד עם זאת לא נורא ביחס לתיאוריות הזעם המונפקות חדשות לבקרים בתקשורת. בל נשכח שקו החיים של אמצעי התקשורת הוא פרסום. כותרות על מפולת וקריסה מביאה יותר קוראים ויותר הכנסות מפרסום, אך גם יותר לחץ בקרב המשקיעים אשר מוביל אותם לעשות טעויות בשיקול דעת שלעיתים לוקח שנים לתקנן.

חזרה לענייננו:
הריבית. ככל הנראה עליית הריבית תתרחש בספטמבר או לכל המאוחר בדצמבר. נראה שהנתונים תומכים בעליה מתונה של הריבית בעת הזו. רוב הנתונים עמדו בציפיות האנליסטים ואלה שלא עמדו, לא סטו במידה גדולה מדי. 
 
באירופה, הנגיד האירופאי כינס מסיבת עיתונאים, לא בנוגע לפליטים, אלא בנוגע לכלכלה. הנגיד הביע גישה יונית יותר מהצפוי. הבנק המרכזי האירופאי הוריד מעט את תחזית הצמיחה של גוש היורו בעודו מצביע על הסיכונים הגלובליים. בזאת פותח את הדלת להעלאת נפח ואורך ההרחבה הכמותית בגוש. עם כוונה או בלי (אבל כנראה עם כוונה) הנאום החליש את היורו מול הדולר אשר התחזק לאחרונה. להזכירכם שמטבע מקומי חלש מסייע ליצואנים ולפעילות הכלכלית.

אנחנו רואים קריאות נתונים חיוביות והמשך שיפור בכלכלת האירו. כמובן שיש שונות בין המדינות השונות, אך הכיוון חיובי. דוגמאות: אמון הצרכנים בספרד עלה מעל רמות טרם משבר 2008, באיטליה צמיחת סקטור השירותים מאיצה, נתוני המכירות הקמעונאיות ממשיך להשתפר במרחב האירו. בין החזקות צרפת חלשה יותר מהשאר, סימן לא טוב לגרמניה שצרפת היא יעד הייצוא העיקרי שלה (9.5% מכלל הייצוא הגרמני).

ביפן, מדד המניות נמצא תחת לחץ כביר. חלק מהסיבה היא סידור של משקיעים זרים את ההקצאה לשוק היפני בעוד תכנית ההרחבה היפנית נמצאת בעמדת המתנה (נמשכת כסדרה ולא מתעצמת), וזאת על אף נתוני אינפלציה מאכזבים וצמיחת משכורות מאכזבת. בנתונים המעטים שהתפרסמו השבוע, ראינו היחלשות בהוצאות של החברות (Capex)

מדדי המניות בהודו ירדו השבוע כ-4%. נתון הצמיחה הרבעוני הראה קריאה של 7% מול צפי ל-7.4%. ברוסיה ראינו ירידות שערים בבורסה יד ביד עם היחלשות המטבע מול הדולר. ירידות אלה לוו בנתון חלש של מדד הייצור התעשייתי. גם מדד השירותים הצביע על התכווצות.

שוק ההון הישראלי, במפתיע או לא, היה חזק השבוע ולא ראינו ירידות חדות. לא פורסמו נתונים משמעותיים השבוע. נתון אחד שניתן להתייחס אליו ופורסם ביום ראשון הוא ירידה של 50% במכירות דירות חדשות בחודש אוגוסט וירידה של 80% בהשתתפות משקיעים בשוק הרכישות.

קטנה על ברזיל, ביקוש נמוך להנפקת איגרות חוב של האוצר הביא לביטול מכרז ההנפקה. חוסר הביקוש הוא בשל העובדה שברזיל נמצאת במיתון החמור זה 25 שנים. תשואות האג"ח והמצב הפיסקלי כנראה יגרמו לברזיל לאבד את דירוג ההשקעה. לשם ההדגמה, איגרת חוב ממשלתית לשנתיים נושאת תשואה של מעל 15% לשנה... מי ייתן והשבוע לפנינו יהיה יעיל ומהנה ככל האפשר.