האסיפה הכללית השנתית ה-66 של בורסת היהלומים הישראלית התקיימה אמש (ג') באולם המסחר של הבורסה בהשתתפות נשיא הבורסה, שמואל שניצר, בכירי ענף היהלומים הישראלי, חברי הנהלת הבורסה וחברות וחברי בורסה רבים. השנה עמדה האסיפה בסימן המשבר הפוקד את שוק היהלומים הבינלאומי, אשר אותותיו ניכרים גם בענף המקומי, וכל הדוברים התייחסו לאתגרים הניצבים בפני קהילת היהלומנים הישראלית, אך גם בסימן של אחדות ועידן חדש של יחסים בקרב החברים. היתה זו גם האסיפה השנתית האחרונה של נשיא הבורסה, שמואל שניצר, הפורש מתפקידו הציבורי לאחר שכיהן כנשיא במשך 8 שנים בשתי קדנציות.
"עלינו להיות מאוחדים ולעמוד בחזית אחת מול האתגרים הניצבים בפנינו"
צילום: פוקס
נשיא הבורסה, שמואל שניצר, פתח את האסיפה בהקראת שמותיהם של חברי הבורסה שהלכו לעולמם בשנה החולפת ובדקת דומיה לזכרם. מנכ"ל הבורסה, מוטי בסר, אשר ניהל את האסיפה, הזמין את נשיא הכבוד, אבי פז, לשאת דברי ברכה. "אני מודה לחברי ההנהלה, הוועדות, נציגי הדיירים ועובדי הבורסה ומברך את הנשיא, שמואל שניצר, שמסיים את הקדנציה שלו ומאחל לו הצלחה רבה", אמר פז. "אנו נמצאים בתקופה קשה. עומדים בפנינו אתגרים קשים הדורשים עבודת צוות וחשיבה מחוץ לקופסה. דרושה לנו הנהגה שיודעת לקבל החלטות קשות גם אם הן לא פופולריות. כל קושי מהווה אתגר והזדמנות. אני מאמין בעתיד וביכולת שלנו ושל ילדינו להתפרנס בכבוד מיהלומים. עלינו להתאים את עצמנו למצב הקיים. העולם השתנה וככל שנבין זאת מוקדם יותר כך נוכל לצעוד קדימה. בהצלחה לכולם".
חבר הבורסה, פנחס פוזיילוב, נשא דברים בשם דור המייסדים. "בשם ותיקי הבורסה אני מודה לנשיא שניצר ולחברי ההנהלה, על שהקדישו מזמנם למען ציבור החברים. לבורסה מסורת רבת שנים ואני גאה בה בזכות דור המייסדים. יצרנו יש מאין וידענו להתגבר על האתגרים. אני מקווה ומאמין שדור ההמשך יוכל להמשיך לפעול בדרך יצירתית וידע כיצד לטפל בנושאים שעומדים על הפרק".
נשיא התאחדות תעשייני היהלומים בישראל, יעקב (קובי) קורן, בירך את המשתתפים ואמר: "האסיפה הכללית הזו היא אירוע חשוב בדרכה של הבורסה. אנו עומדים בתקופה של חילופי דורות בהנהגת הבורסה ובפני משימות קשות. רבים לא מצליחים להביא פרנסה הביתה, הענף במשבר, אולם עלינו לשמור על אופטימיות כי גם למשבר הזה יש סוף". קורן התייחס בדבריו גם למשא ומתן עם רשות המסים ולצעדים שיש לנקוט לנוכח האתגרים העומדים בפני הענף.
יו"ר מכון היהלומים, מוטי גנץ, אמר: "כאחת מזרועות הביצוע של ענף היהלומים הישראלי שמחתי לעמוד בראשות מכון היהלומים ולעבוד עם כל חברי הנהלת הבורסה. מאחל להנהלה שתיבחר, שיתוף פעולה פורה עם מכון היהלומים, ושתצעיד אותנו לעתיד טוב יותר".
יו"ר ועדת מיסוי ענפי, שלמה יובל, עמד על פעילות הוועדה בראשותו בשנתיים האחרונות ועל התקדמות המשא ומתן מול נציבות מס הכנסה. "טיפלנו בתחשיב, ניהול ספרים, הסדרי הון ומלאי ועוד", אמר. "הגענו להסכמות ואנו בוחנים את האפשרויות שבפנינו. לפני מספר ימים נפגשתי עם המשנה לנציב מס הכנסה, ערן יעקב, ותיארתי בפניו את המצב הקשה השורר בענף. בפגישתי עמו מצאתי אוזן קשבת ואני אופטימי. אם נפעל בחכמה ובסבלנות נוכל להגיע להסדר כפי שהגענו בעבר. אני מבטיח לעשות ככל שביכולתי כדי להשאיר שולחן נקי ולסיים את המלאכה. תודה רבה לכם על האמון שאתם מביעים בי".
המפקח על היהלומים, שמואל מרדכי, הודה לחברי ההנהלה ולנשיא הבורסה, שמואל שניצר שמסיימים את תפקידם, והתייחס למצב בענף. "שנת 2015 פגעה בענף היהלומים. הבורסה עומדת לבחור הנהלה ונשיאות חדשות ואני מתחייב להושיט כל סיוע שיידרש ולשתף פעולה, שכן ענף היהלומים מהווה נדבך מרכזי במדינת ישראל. בהצלחה לנבחרים החדשים".
נציג דיירי הבניינים, יצחק ברמן, אמר: "הבורסה היא מוסד חזק עם מסורת, עוצמה וכח המוכר בכל העולם. הדרישות מחברי ההנהלה והדירקטוריון הן גבוהות וכולכם תרמתם בדרככם. אני מודה לכם על המאמץ וההשקעה שלכם. למרות הקשיים היום עלינו להיות אופטימיים. אם נתאחד, נוכל להצליח".
נשיא הבורסה לאבני חן, שלמה אשד, אמר: "בשם הבורסה לאבני חן ובשמי, תודה מעומק הלב לנשיא הבורסה, שמואל שניצר, שמסיים את תפקידו ומשאיר חותם אמיתי. אני מקווה שגם השנים הקרובות יתאפיינו באווירה הקיימת ובמענה לצרכים של חברי שתי הבורסות. בהצלחה למתמודדים ובטוחני שהם ימלאו את תפקידם על הצד הטוב ביותר לטובת החברים. שנת עסקים טובה ופוריה". בסיום דבריו העניק אשד מגן הוקרה לנשיא שניצר.
עידן חדש של יחסים
צילום: פוקס
נשיא הבורסה, שמואל שניצר, הציג את דו"ח הנשיא לשנתיים החולפות המסכם את כהונתו. "במהלך שנות פעילותי, כיהנתי במספר תפקידים בבורסה ובמוסדות נוספים. רק פעמיים נגרמה לי התרגשות יתרה: בשנת 1998 בנאומי הראשון כנשיא הבורסה, והיום, כאשר אני נושא לפניכם את נאומי האחרון כנשיא, לסיכום הקדנציה", אמר.
בדבריו עמד שניצר, על עקרונות שיתוף הפעולה, הכבוד ההדדי וההתנהגות התרבותית שהנהיג בבורסה, ששיאן בהחלטה להעניק תואר נשיא כבוד לנשיא הבורסה הקודם, יאיר סהר. ""הדבר שהכי הטריד אותי עם כניסתי לכהונת הנשיא היה האווירה החברתית ששררה בבורסה, המריבות החריפות בין חברים שהתפלגו למחנות והמתחים האישיים, שהגיעו לשיאים שלא הכרנו בעבר. בשנתיים האחרונות עשינו כולנו מאמצים להניח את הכעסים מאחורינו ולפתוח דרך חדשה ביחסים הבין אישיים, שכן אנו מבינים כי עלינו להיות מאוחדים ולעמוד בחזית אחת מול האתגרים הניצבים בפנינו", הוסיף.
"רק שיתוף פעולה, כבוד הדדי והתנהגות תרבותית, יכולים להביא לתוצאות חיוביות ולקדם את הבורסה. על כן, אני שמח מאוד על כך שההנהלה החליטה, פה אחד, להעניק את התואר נשיא כבוד ליאיר סהר. הענקת התואר מבטאת לא רק הוקרה לפעילותו של יאיר סהר כנשיא הבורסה, אלא גם מהווה סגירת מעגל. כל כך הרבה חברי בורסה אמרו לי, שהם ייחלו לרגע זה, המסמן שלום בית ותחילת עידן חדש של יחסים. אני מאמין שאנחנו בהחלט משקפים מגמה זאת, ואני אישית מאוד שמח עם ההחלטה", ציין.
בדבריו, עמד הנשיא שניצר על הנושאים עליהם היה אמון במהלך כהונתו בשנתיים האחרונות ובהם, המשא ומתן עם רשויות המס, ההתמודדות עם האבנים הסינתטיות, הפער בין מחירי הגלם והמלוטש, המחירון של רפפורט, הייצור בישראל, אספקת הגלם, שבוע היהלומים הבינלאומי, קידום השיווק באמצעות האינטרנט, ועידת הנשיאים, מימון ופיננסים, האתגרים העומדים בפני ענף היהלומים ועוד.
לקריאת הנאום המלא לחצו כאןבסיום הדברים, העניק שניצר, לקודמו בתפקיד, יאיר סהר, אות נשיא של כבוד בבורסת היהלומים הישראלית ואמר: "מעתה הנך מצטרף לאבי פז ואלי כנשיא הכבוד השלישי של הבורסה. בעידן של חילופי משמרות אני משוכנע, שכשהנשיא שייבחר מחר ירצה להיעזר בנו, נעמיד את ניסיוננו לרשותו ברצון רב. אני מברך אותך, יאיר. יישר כוח ותודה בשמי ובשם כל חברי הבורסה. בשעה טובה".

נשיאי הכבוד של הבורסה, אבי פז, שמואל שניצר ויאיר סהר
צילום: פוקס
יאיר סהר, הודה לנשיא הבורסה, שמואל שניצר ולכל חברי ההנהלה על הענקת התואר המכובד. "תואר נשיא כבוד מעניק הרבה כבוד למי שנושא אותו אך גם המון אחריות. אני מאמין שלמרות המשבר שפוקד את ענף היהלומים נעבור אותו בהצלחה. אני קורא לכולם להתאחד סביב ההנהלה החדשה והנשיא הנבחר", אמר. עוד אמר סהר כי, בעקבות פגישה שקיים עם בכירי אלרוסה באחרונה, החליטה מפיקת היהלומים לבחון אפשרות של אספקת מלוטש לחברי הבורסה ולשם כך תערוך סקר בקרב 70 חברות יהלומים במטרה להבין את הצרכים של השוק בישראל.
בהמשך עברה האסיפה לשלב השני שעסק בעניינים שעל סדר היום ובהם, מינוי רואה חשבון, דיון כללי, דו"ח ועדת ביקורת והבחירות לנשיאות, להנהלה ולדירקטוריון. השינויים בתקנון נדחו למועד מאוחר יותר והודעה על כך תימסר בקרוב.
יו"ר ועדת ביקורת, כרמל לוסטיג, הציג בפני האסיפה את דו"ח הוועדה שבראשותו. "פעלנו בנאמנות לפני התקנון כשטובת החברים לנגד עינינו", אמר. "נתקלנו בפתיחות והתקבלנו על ידי הנשיא וחברי ההנהלה. פעלנו לשפר את הנושאים שעמדו בפנינו. בדו"ח האחרון, הוסיפה הוועדה סעיפים ונתונים שלא היו קיימים בעבר והתייחסה לנושאים נוספים מעבר לוועדות הבורסה". לוסטיג עמד על תקציב הבורסה לשנים 2014-15 והתפלגותו בקרב הוועדות. את דבריו סיים בתודות לחברי ועדת ביקורת ולעובדי מטה הבורסה על פועלם.